Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčky od tety z Moravy: Nadýchané kynuté koláčky plné másla a tvarohu vydrží vláčné pár dní
Zdroj: Toprecepty

Koláčky od tety z Moravy jsou vynikající. Na přípravu drobných plněných koláčků potřebujete sice více času, ale kdo je ochutná, rád se do nich pustí znovu. Než se stačíte ohlédnout, zmizí z talíře.

Koláček plný chutí 

Koláčky patří mezi tradiční sladké pečivo v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Jsou neodmyslitelně spjaty s oslavami, návštěvami, s hody, posvíceními i s tradičními svátky. V různých oblastech mívají různé podoby. Liší se těstem, tvarem, velikostí i náplní.

Nejčastěji je připravujeme z kynutého těsta a plníme tvarohem, povidly, mákem nebo ovocem. Na Moravě pečou drobné svatební koláčky ve tvaru bochánků nebo měšců a často je zdobí drobenkou. Koláčkům tu říkávají i vdolky. 

V Čechách jsou běžnější větší kulaté koláče s jednou nebo vícero náplněmi navrchu.

Co se vyplatí vědět o kynutém těstu

Kynuté těsto zajistí, že je pečivo nadýchané a vláčné. Při jeho přípravě se držte osvědčených pravidel: 

  • Do kynutého těsta patří mouka hladká nebo polohrubá. O zkypření se postarají kvasnice, buď domácí kvásek, nebo kupované čerstvé nebo sušené droždí. Pak potřebujete ještě mléko (nebo jogurt), žloutky, cukr, špetku soli a tuk, buď máslo nebo sádlo.
  • Mouka by měla být prosátá, těsto lépe kyne a po upečení je nadýchanější.
  • Máslo nebo sádlo dodá těstu vláčnost – v některých krajích zadělávají koláčky sádlem pro delší trvanlivost.
  • Těsto potřebuje kynout v teple a stranou průvanu – ideálně alespoň 45–60 minut, až zdvojnásobí svůj objem.
  • Lze přidat i trochu rumu – zjemňuje chuť těsta a to méně saje tuk při pečení či smažení.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit koláčky od tety z Moravy

Na zhruba 110 koláčků budete potřebovat na těsto: 250 g másla, 250 ml mléka, 2 žloutky, 500 g hladké mouky, špetku soli, 3 lžíce cukru a 1 sáček sušeného droždí. Na náplň: 750 g tvarohu (v alobalu), 1 žloutek a moučkový cukr podle chuti. Na drobenku: 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce másla. Dále: Zhruba 110 rozinek a 1 bílek na pomazání.
Jak na to?

  1. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale ne horké. Dva nebo tři plechy vyložte pečicím papírem. Mléko promíchejte s máslem a žloutky
  2. V míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte sušené droždí a vlijte teplou mléčnou směs. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45–60 minut. 
  3. Mezitím připravte náplň – tvaroh, žloutek a cukr promíchejte dohladka. 
  4. Na drobenku promněte mouku, cukr a kousky másla.
  5. Z vykynutého těsta odebírejte kousky, vyválejte je hodně do tenka a nakrájejte na malé čtverečky, maximálně 4 × 4 cm. Každý čtvereček naplňte připravenou náplní a přidejte jednu rozinku. Spojte těsto do malého „knedlíčku“, lehce ho poválejte v dlaních a skládejte ho spojem dolů na připravený plech.
  6. Koláčky potřete bílkem a posypte drobenkou. Pečte asi 20–25 minut při 180 °C.

Náš tip: Připravte si koláčky od tety z Moravy podle následujícího videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli