Vyzkoušeli jsme rychlou pizzu z toustového chleba a výsledek nás příjemně překvapil: Za 15 minut ji podáváte a chutná skvěle
22. 7. 2025 Vaření
Existují recepty, které na první pohled vypadají až podezřele jednoduše. Přesně tak jsme se dívali i na ten, díky němuž z plátků toustového chleba a pár dalších ingrediencí vznikne domácí „pizza“. Nedalo nám to, postup jsme vyzkoušeli a zde je výsledek.
Z toustu trojúhelník, z trojúhelníků pizza
Základem superrychlé domácí pizzy je klasický světlý toustový chléb. Použít však můžete pochopitelně i celozrnný, jako jsme to udělali my. Každý plátek rozřízněte tak, aby vznikly tři trojúhelníky (postup si můžete prohlédnout v naší fotogalerii). Na jednu pizzu postačí čtyři plátky (tedy 12 trojúhelníků).
Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj tyto trojúhelníky do tvaru kruhu. Špičky směřují do středu, základny tvoří vnější okraj. Nám se sice nepodařilo dosáhnout dokonalého kruhu, ale i tak „pizza“ podklad splňoval naše očekávání, zatím alespoň, co se týká tvaru.
Mohlo by vás zajímat
Klasický rajčatový základ a obložení
Na připravený „kruh“ jsme nanesli rajčatovou omáčku. Použili jsme pasírovaná rajčata smíchaná s trochou olivového oleje, sušenou bazalkou, špetkou soli a sušeným česnekem. Pokud chcete postup ještě urychlit, použijte svůj oblíbený kečup.
Na rajčatový základ jsme položili plátky eidamu, ale můžete stejně dobře zvolit strouhaný sýr, třeba kombinaci goudy a mozzarelly. Přidali jsme nakrájenou šunku a pizzu vložili do trouby vyhřáté na 200 °C.
Ingredience, které použijete, samozřejmě záleží jen na vás, takže se nebojte sáhnout po žampionech, olivách, špenátu, tuňákovi či salámu, prostě všem, co máte rádi.
Za deset minut byla pizza upečená. Okraje toustu zezlátly a byly křupavé, sýr se krásně roztékal a omáčka byla jemně zapečená. A chuť? Překvapivě hodně se podobala pizze, kterou si koupíte třeba ve stánku s rychlým občerstvením, a lehce připomínala klasické zapečené tousty.
Samozřejmě, není to varianta pravé neapolské pizzy, ale jako rychlá domácí alternativa funguje skvěle. A hlavně, vše je to do čtvrt hodiny i s přípravou hotové.
Co ještě funguje?
Na tomto receptu je jednoznačně nejzajímavější využití toustového chleba. Funguje totiž podobně jako listové těsto, dá se tvarovat, vrstvit, dokonce i válet. Kromě kruhu z trojúhelníků můžete vytvořit i pizzu na plech.
Plátky toustu vyskládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, lehce je přimáčkněte válečkem nebo dlaní a spojte okraje, až vznikne celistvý „podklad“. Pak už ho jen potřete, posypte nebo obložte oblíbenými ingrediencemi a upečte.
Zajímavou možností je i verze „rolovaná“, kdy plátky toustu rozválíte, potřete omáčkou, zasypete sýrem a šunkou, zarolujete, nakrájíte na šneky a zapečete. Výsledek připomíná pizzové závitky.
A pokud chcete vyloženě efektní porci pro návštěvu, zkuste malou zapékanou pizzu z jednotlivých plátků chleba. Do každého plátku toustu udělejte důlek pomocí skleničky, dovnitř dejte omáčku, náplň a sýr a zapečte. Vypadá to skvěle a chutná ještě líp.
Pizza z toustového chleba
Na přípravu jednoduchého jídla pro 1–2 osoby budete potřebovat: 4 plátky toustového chleba, 4 lžíce rajčatové passaty, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžičku sušeného česneku, 2 lžičky sušené bazalky, špetku soli, 100 g eidamu a 50 g šunky.
Jak na to?
- Toustový chléb nakrájejte na troujúhelníky (podle fotogalerie níže). Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj z trojúhelníků toustového chleba kruh.
- V misce připravte omáčku z passaty, oleje, česneku, bazalky a soli. Naneste ji na toustový chleba.
- Navrch položte sýr. Šunku nakrájejte na nudličky a rovnoměrně je nasypte na sýr.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10 minut.
Jak připravit domácí pizzu z toustového chleba, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Rychlá a snadná je i pizza z tortill, kterou si můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více