

Maminčin rýžový nákyp
Suroviny zapékací mísa
- Na kaši:
- 500 g kulatozrnné rýže
- 1000 ml mléka
- rovná lžička soli
- ždibec másla
- 125 g čerstvého másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 vanilkové lusky
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- Jablečná náplň:
- 8 středně velkých jablek
- 2 lžičky mleté skořice
- Tvarohová náplň:
- 250 g kvalitního hrudkovitého tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- hrst sušených brusinek
- A ještě:
- na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
- na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání této
Postup přípravy receptu
Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat.
Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyšrábeme dřeň. Tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla.
Do mléka vsypeme okapanou rýži. Pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem. Na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min. Rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla.
Poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme připravit další náležitosti :-)).
Jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky.
Tvaroh vymícháme společně se žlouky, cukrem a citronovou kůrou.
Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže. Samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky.. no ta zrníčka tam nechej!!! :-)))))
Ze 3 bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše.
Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou... ruka je nejlepší nástroj.
Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy. Na ni, (tu hmotu,) stěrkou rozetřeme tvaroh a posypeme brusinkami.
Dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí. Nesladíme. Jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky :-).
Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše. Vložíme do trouby a pečeme při 200°C cca 30 minut.
Až začne povrch zlátnout, ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh. Pak po částech vsypeme pískový (krupicový) cukr. Až se nám dělají fešné špičky, máme hotovo.
Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby. Pod grilem cca 2 minutky. Kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.
Poznámka od kuchařky
Tento nákyp nám dělávala maminka a já ji milovala.. nejen za ten nákyp :-)
Vynikající je se sušenými švestkami a vůbec.. ovoce můžete dát jakékoliv, které máte rádi.
Hledala jsem dlouho, ale stejný jsem nenašla. Snad tedy nebude vadit, že jsem ho přidala.
Pokud tu stejný je, a já hledala špatně, což nevylučuji, nechám tento smazat.
Omlouvám se za fotky.. krájela jsem ještě horké, tak to není to pravé nákypové.. éé ořechové .-))))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Maminčin rýžový nákyp
-
Rýžového nákypu jsem dělala vždy velikánský plný pekáč ( na husu) a celá rodina ho milujeme. Já ovšem, v celoživotních dietách, jsem si ho moc neužila, jen jako dítě. Výborný byl druhý den ráno k snídani studený z lednice. Ovšem, jak hoši rostli, spořádali s manželem pekáč na posezení, takže na druhý den nezbylo.
-
Asi znáte titul "Už hořela, když jsem si do ní lehal"
Už když jsem uklízel prázdný sáček od PDP mi doplo, že vanilka to nebyla
A co že na to mančaft?
No, slupl to aniž přestal pochrochtávat... -
suprový nákyp, byl báječný
-
Trošku pracné ale výsledek bude jistě stát zato. Určitě vyzkouším, také jsem podobný nikde neviděla.
-
Musí být úžasný, určitě brzo vyzkouším.
-
Dnes je k obědu. Vynikající. Dala jsem 6 jablíček a dva banány. Připomněly se mi roky dětství
.
-
Rýže se používá kulatozrná, protože se rychleji rozvaří. Žádné al dente.
-
casino:
-
Jj, toto je nákyp par excellence
...maminka ho dělala stejně.
No, ale líné casino si rcp zjednodušilo a netře máslo s cukrem a žloutky, ale uvaří rýži s cukrem, pak v kaši rozpustí máslo a posléze ještě do vlažného zamíchá žloutky... -
bystrouska: moc děkuju za krásnou fotečku, jsem ráda, že recept nezklamal
-
Je to neuvěřitelná dobrota
. Byl to můj první nákyp v životě , dokonce jsem ho i poprvé v životě jedla. Teď vím, o co jsem přicházela
. Jako náplň jsem zvolila švestky a opravdu nám všem chutnalo. I moje děti ( no děti 20 a 22 let)byly nadšené
, a to syn je silný masožravec
. Tobě jsem Nadi přidala fotka a bod a sobě tak dvě kila navíc
-
Krááása, do toho jdu.
+ A jestli mi to ty zmetci vybíravý nebudou chtít jíst, sežeru si ten nákyp sama!
-
No, moje "maminka" by mi to asi plácla na talíř a řekla "od stolu neodcházej, dokud nedojíš"
-
-
srettka:
to mi tu chybělo
tys mě tu chyběla
děkuji ti, heřmánečku