Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tomáš Neradil ví, jak vytvořit skvělé sugo i ve chvíli, kdy není rajčatová sezona.
Zdroj: Se svolením Pizza Nuova, freepik / koláž Toprecepty.cz

Dobrá pizza se neobejde bez kvalitní rajčatové omáčky, které se říká sugo. Je to právě ona, která dokáže celý pokrm znehodnotit nebo ho naopak povznést. Jak pro Toprecepty.cz říká šéfkuchař jedné z 50 nejlepších pizerií v Evropě Tomáš Neradil, vše závisí na kvalitě rajčat.

Česká cesta

Jak prozradil šéf kuchyně populárního pražského podniku, dobrá rajčata se nemusí shánět nějak složitě. „My už od samého začátku spolupracujeme s firmou z Moravy „Čerstvě utrženo“, která nám je schopna zaručit a dodávat rajčata celoročně v kvalitě kterou požadujeme a která pro nás je na prvním místě,“ říká pro Toprecetpy.cz Tomáš Neradil.

Dvě odrůdy jsou nejlepší

V Pizza Nuova, která se v Průvodci po nejlepších pizzeriích světa umístila v první padesátce, přesně vědí, které odrůdy se budou na sugo hodit nejlépe, a zákazníci tak dostanou kvalitu, kterou očekávají. „Jde o odrůdy Nelinka nebo Strabena. Mimo to samozřejmě úzce spolupracujeme s italskými dodavateli, kteří nám jsou schopni v sezoně dovážet rajčata přímo z Itálie. Tady jde o odrůdy Piccadilly a nebo rajčata San Marzano,“ vysvětlil zkušený šéfkuchař.

Utajený způsob přípravy

„U našich receptur na dobré sugo pomodoro vycházíme z jednoduchosti. Základem jsou tedy kvalitní rajčata, která dusíme pod poklicí s trochou česnekového oleje. Rajčata pak propasírujeme přes cedník a vznikne čistá rajčatová šťáva, s níž pak dále pracujeme a přidáváme ji do pokrmů,“ popsal Neradil postup, aniž by vyzradil, jaké další ingredience oceněná pizzerie používá.

Kromě čerstvých rajčat ovšem v Pizza Nouva používají i ta loupaná. „Jsou z odrůdy San Marzano a vyrábí se z vyzrálých rajčat. Přísné zpracovatelské procesy zaručují čerstvost a kvalitu výrobku, která je typická pro právě utržené rajčatové plody. Loupaná rajčata jsou vhodná pro husté a delikátní omáčky zejména na těstoviny,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz šéfkuchař.

Důvody úspěchu

Průvodce po nejlepších pizzeriích světa 50 Top Pizza Edizione 2023 ve svém evropském žebříčku ocenil u podniku na pražském Starém městě kvalitní těsto bez výraznější kůrky, která by mohla být na škodu, velký výběr pokrmů i kvalitních piv. Pochvalu si vysloužila i místní obsluha.

Pizza Nuova sídlí na náměstí Republiky v Praze a servíruje pravou neapolskou pizzu. Ta je ručně válená, má vyfouklé okraje s tmavými puchýřky a vláčný střed. V restauraci ji pečou podle střežené tradice Verace Pizza Napoletana v peci na bukovém dřevě ze surovin přímo z Itálie.

Pokud si chcete vyrobit vlastní rajčatovou omáčku na těstoviny, nechte se inspirovat naším videoreceptem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více