Papriky plněné zelím jsou báječně pikantní díky nálevu s chilli papričkami. Sterilované vydrží i přes zimu
23. 7. 2025 Vaření
Plněné papriky si většina lidí představí jako ty s mletým masem. Papriky plněné zelím jsou ale jiné. Nepečou se a překypují vitaminy. Vychutnáte si je samotné nebo ke grilovanému masu a také si je můžete naložit do zásoby na zimu.
Plněné papriky
Plněné papriky patří mezi ikonické pokrmy české kuchyně. Většina z nás si je spojuje s teplým jídlem – masovou náplní, rajskou omáčkou a rýží. Méně známá, ale o to zajímavější je varianta studených paprik plněných zelím. Hodí se nejen jako příloha ke grilovaným masům nebo zabijačkovým specialitám, ale i jako osvěžující doplnění uzenin, sýrů nebo obloženého chleba k večeři.
Pikantní zavařovaná specialita
Recept na papriky plněné zelím přijde vhod při nadúrodě paprik, zelí nebo obojího. Zavařené ve sladko-kyselém nálevu totiž vydrží od léta až do zimy, nebo klidně do příští sezony, pokud je nesníte dřív.
Křupavé papriky jemně změknou díky náplni z mírně osoleného zelí, zároveň získají sladko-kyselou chuť díky nálevu, který je zakonzervuje. Do sklenic uzavřete běžné letní plodiny a vytáhnete báječně šťavnaté a pikantní plněné papriky plné chuti s výraznou kořeněnou vůní.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší od klasických plněných paprik?
Zásadní rozdíl spočívá v podávání, ve způsobu použití a v konzistenci výsledného pokrmu. Zatímco papriky plněné masem jíme zpravidla ihned po uvaření, tedy teplé, papriky plněné zelím zavařujeme, a následně je jíme studené, někdy až s odstupem několika měsíců.
Jsou stravitelnější a díky octovému nálevu se skvěle hodí k tučnějším pokrmům. Papriky plněné zelím jsou křupavé a šťavnaté.
Další výhodou je jejich trvanlivost. Správně sterilované papriky vydrží v chladném sklepě nebo spíži celou zimu – a čím déle stojí ve sklenicích, tím výraznější chuť získávají.
PAPRIKY mají dlouhou a bohatou tradici pěstování. Domorodé národy Severní Ameriky ji pěstovaly dávno před příchodem Španělů. Do Evropy přivezl papriku poprvé v roce 1943 lékař druhé Kolumbovy výpravy…

Jak na papriky plněné zelím
Množství nálevu vyjde zhruba na 15–20 sklenic o objemu 700 ml. Potřebujete: zhruba 1 hlávku bílého zelí, 2–3 lžíce soli a asi 45–80 bílých nebo zelených paprik.
Na nálev: 3 l vody, 1 l octa, 600 g cukru, 120 g soli, 1 balení Deka, chilli papričky (nemusí být). Jak na to? Nejdříve připravte nálev. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl, Deko a pokud chcete, tak přidejte i nasekané chilli papričky. Nálev nechte vychladnout.
Ze zelí vykrojte košťál a listy nakrájejte nebo nakrouhejte najemno. Dejte je do větší mísy, mírně je posolte a nechte 15 minut zkřehnout.
Mezitím očistěte papriky, odkrojte stopky a vnitřky opatrně zbavte semen tak, aby papriky zůstaly v celku. Zelím opatrně naplňte papriky až po okraj.
Naplněné papriky naskládejte do suchých, čistých sklenic. Do jedné sklenice o objemu 700 ml se vejdou zhruba 3–4 papriky, podle jejich velikosti.
Papriky zalijte nálevem, okraje sklenic otřete a zavíčkujte. Sterilujte 30 minut při teplotě 90 °C.
Náš tip: Připravte si šťavnaté papriky plněné zelím podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více