Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z pečených paprik
Zdroj: Toprecepty, Nikina

Hlavní sezóna paprik nastává v srpnu, ale tipy pro uchování paprik na období, kdy jsou v obchodech nabízeny jako luxusní zboží, se hodí po celý rok. Stačí vychytat výhodnou akci a předzásobit se zavařením, zmrazením nebo naložením do oleje.

Papriky budou v zimě vždy dražší

Čerstvé papriky sice seženete v každém supermarketu po celý rok, ne každý si je však může dovolit v době, kdy se stávají spíše luxusním zbožím. Například letos v únoru (2023) se ceny vyšplhaly až na astronomických 150 Kč/kg, v bio kvalitě dokonce na 200 Kč/kg i více, jak si můžete zavzpomínat v našem článku o paprikách.

I jedna paprika tak v zimním období může stát tolik, co celý domácí oběd. Aktuálně (srpen 2023) jsou ceny paprik na svém ročním minimu a toho je třeba využít pro vytvoření zásob, které se budou hodit až do další sezóny na spoustu jídel.

Paprika vylepší spoustu pokrmů od pomazánky po guláš

Uchováním této univerzální zeleniny určitě neuděláte chybu. Dá se přidat téměř do všech druhů slaných jídel, jako jsou nejrůznější zeleninové i masové směsi, polévky, omáčky, pomazánky, studené i teplé saláty, mnoho lidí ji čerstvou přidává i do klasického guláše pro zvýraznění chuti společně s paprikovým kořením.

Chcete-li papriky pro tyto účely uchovat na pozdější využití, nejprve si rozmyslete, do jakých pokrmů budete papriku potřebovat. Podle toho si vyberte ideální způsob uskladnění.

Zavařené papriky do směsí nebo na přílohu

Sterilovaná paprika je skvělou přílohou k masu, používá se na ozdobení obložených chlebíčků nebo jí můžete vylepšit zeleninové či masové směsi. Zavařit se dá samotná, už jako součást omáčky nebo oblíbeného zeleninového leča.

Směsi či omáčky se před zavařením vaří nebo dusí, samotnou papriku nakrájenou na proužky stačí ve vyvařených a usušených zavařovacích sklenicích pouze přelít sladkokyselým nálevem a následně zavařit 15 minut při teplotě 80-90 °C. Chuťově nejvýraznější je takto naložená červená paprika kapie.

Mražené papriky do polévek, omáček i salátů

Paprika mražením sice mírně ztratí na chuti, ale použijete-li kvalitní co nejčerstvější zeleninu, nejlépe tu chemicky neošetřenou ze zahrádky, stále bude chuťově lepší, než ta zakoupená v zimním období.

Mražené čerstvé papriky

Čerstvé papriky bez tepelné úpravy, které správně zmrazíte, si částečně zachovají tvar i křupavost a jsou tedy vhodné i do zeleninových salátů. Před zmrazením je nakrájejte na preferované tvary (kostičky, proužky, kolečka,…) a buď zamrazte po porcích, nebo zajistěte, aby bylo možné ze sáčku či nádoby odebrat požadované množství.

Toho docílíte tím, že nakrájené papriky zbavené jádřinců nejprve zmrazíte rozprostřené na ploše a teprve poté přemístíte do nádoby nebo sáčku. Obal musí být vždy uzavřený, aby papriky v mrazáku vydržely co nejdéle ve stejné kvalitě.

Zmrazené čerstvé papriky vydrží v mrazáku 6-8 měsíců.

Mražené blanšírované papriky

Chcete-li papriky později použít do polévek, omáček, guláše nebo různých směsí, je ideální, když projdou krátkou tepelnou úpravou, tzv. blanšírováním. Takto se dají uchovat i celé papriky zbavené jádřinců, které jsou určeny na plnění.

Nakrájené papriky vložte do vroucí vody, kde je nechte povařit 2-3 minuty podle velikosti kousků a následně prudce zchlaďte ledovou vodou, aby se okamžitě zastavil var. Papriky nechte v cedníku uschnout a dále zmrazte stejně jako ty čerstvé, tedy nejprve jako samostatné kousky na ploše s následným přesunutím do skladnějšího obalu.

Zmrazené blanšírované papriky vydrží v mrazáku 9-12 měsíců.

Zamrazit můžete samozřejmě třeba i hotové lečo. Jen je potřeba je nechat předem řádně vychladnout a poté je zamrazit po takových částech, jaké byste asi chtěli odebírat (např. dvě porce). 

Pečené papriky v oleji jako chuťovka

Pečené papriky jsou skvělé do salátů, pomazánek i samotné nebo jako příloha. Tuto delikatesu lze také naložit do oleje a uchovávat v lednici pro delší trvanlivost. Použijete-li vyvařenou skleněnou nádobu a budete odebírat papriky čistou lžící, vydrží vám takto uskladněné až 3 měsíce.

Na nakládání do oleje se nejvíce hodí masité červené nebo žluté papriky.

Recept na pečené papriky v oleji

Na 8 středně velkých červených paprik použijte ½ lžičky sušeného rozmarýnu, ½ lžičky sušeného tymiánu, sůl, mletý pepř a kvalitní olivový olej v množství podle velikosti sklenic.

Jak na to? Omyté a osušené celé papriky zlehka zakápněte olejem a nechte péct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud nezčerná alespoň polovina povrchu. Během pečení papriky otočte, aby se opekly rovnoměrně. Upečené papriky nechte asi 15 minut v uzavřeném igelitovém sáčku zapařit a spálenou slupku oloupejte.

Papriky nakrájejte na větší kousky, osolte, opepřete, smíchejte s rozmarýnem a tymiánem a naplňte jimi sterilizované sklenice asi do ¾ objemu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly zcela ponořené. Na zavření použijte rovněž sterilizované víčko.

Pečené papriky v oleji uchovávejte v lednici a při odebírání dbejte na čistotu rukou i použitého nástroje, abyste zamezili kontaminaci bakteriemi.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více