Plněné papriky: Kombinace jemně kořeněného mletého masa a šťavnaté papriky v rajské omáčce skvěle chutná
21. 5. 2025 Vaření
Voňavá omáčka, měkké papriky plněné poctivým masem a vzpomínky na babiččinu kuchyni. Plněná paprika je jídlo, které zahřeje žaludek i duši. Obyčejné, a přesto tak výjimečné. Zjistěte, jak na to.
Plněná paprika
Plněná paprika patří mezi pokrmy, které si v českých domácnostech drží své čestné místo už po generace. Kombinace jemně kořeněného mletého masa, sladkých paprik a rajčatové omáčky vytváří chuť, kterou si pamatujeme z dětství. Někdo ji miluje s rýží, jiný nedá dopustit na houskový knedlík.
Tento pokrm je velmi variabilní. Můžeme použít hovězí nebo vepřové maso, případně jejich kombinaci. Rajčatový základ lze dochutit podle vlastního gusta – někdo přidá trochu smetany, jiný sází na klasický protlak a vývar. A co je nejlepší? Plněná paprika chutná skvěle i druhý den, kdy se chutě krásně propojí.
Hodí se pro běžné rodinné obědy, ale i pro slavnostní chvíle. Ačkoli recept může na první pohled působit složitě, samotná příprava je poměrně jednoduchá a výsledek stojí za to.
Mohlo by vás zajímat
Jaká paprika se hodí na plnění
Na plnění se nejlépe hodí masitější druhy paprik s širším tělem, které dobře drží tvar – ideálně žluté, červené nebo zelené papriky typu kapie či sladké papriky. Měly by být pevné. Nevhodné jsou příliš měkké nebo přezrálé kousky, při vaření by se mohly rozpadnout.
Jak připravit papriku na plnění
Každou papriku dobře omyjeme. Poté nožem odkrojíme vršek (jako víčko) i se stopkou a můžeme ho nakonec znovu využít. Vydlabeme vnitřní semínka a bílé blány, aby byl vnitřek čistý a připravený na náplň. Můžeme ještě papriku vypláchnout.
Pokud se víčko zachová vcelku, můžeme ho po naplnění položit zpět – vypadá to hezky a drží náplň na místě.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do plněné papriky
Základem klasické verze náplně do papriky bývá mleté maso, přičemž můžeme využít vepřové, hovězí, jejich kombinaci, ale také třeba krůtí maso. Další důležitou ingrediencí je pokrájená cibulka, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránka, na propojení vejce, na ochucení trochu hořčice a případně se využívá i strouhanka (nebo navlhčený nakrájený rohlík). Variantou, jak směs zahustit, je i uvařená a vychladlá rýže.
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat při plnění papriky
Lžičkou nebo lžicí pak papriky plníme dobře rozmíchanou náplní. Tato směs se používá syrová a tepelně upraví při vaření paprik v omáčce.
Masová náplň by neměla být natlačena do papriky příliš těsně, zelenina by pak mohla prasknout. Někdy papriky i přesto podélně prasknou. Aby se to nestalo, můžeme do papriky udělat jeden-dva vpichy nožem. Páry a šťáva budou mít tak volnou cestu.Papriky připravujeme v rajském základu asi půl hodiny, pak je obrátíme a pokračujeme další půlhodinu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit plněnou papriku
Na 4-6 porcí budete potřebovat: 500 g mletého masa, vajíčka, sůl, mletý pepř, majoránku, hrst strouhanky, hrnek vody, 500 g rajského protlaku, paprikové lusky, nové koření, pepř celý, bobkový list, česnek, světlou jíšku Knorr a trochu cukru.
Jak na to? Okořeňte mleté maso, přidejte vajíčka, mletý pepř, sůl, česnek, majoránku, strouhanku a vše pořádně promíchejte, očistěte papriky a naplňte mletým masem. Ze zbytku udělejte koule.
Do kastrolu nalijte vodu, přidejte rajský protlak, můžete dát i kečup. Přidejte nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl a trochu cukru a do tohoto základu dejte vařit papriky a koule z mletého masa. Můžete přidat i masox. Vařte, dokud maso není hotové, zhruba hodinu.
Nakonec zahustěte omáčku jíškou Knorr a nechte ji přejít varem. Podávejte s knedlíkem.
Náš tip: Přichystejte si výborné plněné papriky podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více