Jak zavařit lečo na zimu? Je to snadné. Do sklenice uzavřete jen zeleninu a koření, ostatní suroviny přidejte před podáváním
24. 7. 2025 Vaření
Milujete lečo a mrzí vás, že jeho sezona trvá tak krátce? Nadúrodu paprik a rajčat uzavřete do sklenic a připomeňte si chuť léta v zimě. Poradíme vám, jak správně zavařit lečo – z čeho ho připravit, čím ochutit, jakou zeleninu přidat a na co si dát pozor.
Lečo do skleničky
Lečo pochází z Maďarska a označuje zeleninový dušený pokrm z jedné pánve. Představuje oblíbený letní oběd nebo večeři pro svou lehkost, sytost a rychlou přípravu v sezoně dozrávajících rajčat a paprik.
Až vás lečo omrzí, zavařte si ho do sklenic. Uchovejte si chuť léta i do chladnějších dnů.
Co patří do základu leča?
Základní surovinou jsou vždy rajčata, papriky a cibule. Rajčata se postarají o šťavnatost a množství pokrmu, papriky dodávají strukturu a sladkost a aromatická cibule podtrhuje chuťovou plnost. Poměr těchto tří složek se může lišit podle toho, zda má být výsledné lečo spíš tekuté nebo hutnější.
Kromě této klasické trojice přidávají někteří do leča i cuketu (pro zjemnění), lilek, nebo třeba mrkev (dodá lehkou nasládlost a barevnost).
Mohlo by vás zajímat
Čím lečo ochutit?
Lečo si obvykle vystačí se solí a pepřem, ale fantazii se meze nekladou. Někteří přidávají sladkou papriku, bobkový list nebo chilli. Výraznější chuť dodá česnek, majoránka či špetka mleté uzené papriky.
Důležité je však mít na paměti, že zavařené lečo by mělo být univerzální, tedy ne příliš chuťově výrazné – to umožní pozdější dochucení podle konkrétního pokrmu, do kterého jej použijeme.
Co nedávat do leča na zavaření
Do leča určeného k zavaření nepatří vejce ani uzeniny – na ně přijde řada až po otevření sklenice, při konečné úpravě pokrmu. V zeleninovém základu by se totiž mohly zkazit. Pasterizace masa, uzenin a vajec je v domácích podmínkách složitější, a proto je lepší tyto suroviny přidat až před podáváním.
Případné úpravy konzistence necháme na chvíli, kdy budeme lečo připravovat k jídlu.
Na co si dát pozor při zavařování leča?
- Čistota je základ, a proto sklenice i víčka musí být důkladně čisté a vysterilizované, jinak riskujeme vznik plísní nebo zkvašení obsahu.
- Lečo je třeba nejprve dostatečně povařit, aby se odpařila tekutina a směs se konzervovala teplem.
- Směs plníme do horkých sklenic a pečlivě je uzavřeme. Důležité je to, aby v horní části sklenice nezůstaly bubliny vzduchu.
- Po naplnění je vhodná krátká sterilace (v horké vodě či v troubě), aby se prodloužila trvanlivost.
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak připravit lečo do zásoby
Na jednu dávku potřebujete: 1,5 kg cibule, 3 kg paprik, 2 kg rajčat, 500 g sádla a 2 lžičky soli.
Jak na to?
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Papriky omyjte, zbavte semeníku a nakrájejte na proužky. Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky.
- Ve větším hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte sádlo a osmažte cibuli dosklovita až mírně dorůžova.
- Přidejte papriky a poduste je 10–15 minut. Pak přidejte rajčata, osolte, ještě chvíli poduste, až změknou. Pak odstavte.
- Horkou směs rozdělte do připravených čistých sklenic. Okraje otřete a sklenice zavíčkujte.
- Sterilujte je 15 minut při teplotě 85 °C.
Co s lečem dál?
Zavařené lečo využijete celoročně – stačí ho jen ohřát a doplnit vejcem, klobásou nebo jako základ pro rychlý oběd. Skvěle poslouží i jako příloha k masu nebo jako zeleninová složka do rizota či těstovin.
Náš tip: Připravte si domácí lečo podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více