Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá gulášová polévka: Voní majoránkou a mletou paprikou a už jeden talíř vás nasytí
Zdroj: Toprecepty, MiskaM

Gulášová polévka patří mezi oblíbená jídla české kuchyně. Je hustá, voňavá a sytá, poslouží jako vydatná přesnídavka a s pečivem či bramborami i jako hlavní chod. Připravte ji s hovězím masem a silným vývarem z kostí a dochuťte voňavou majoránkou a sladkou paprikou.

Poctivá gulášová polévka

Gulášová polévka je sytým jídlem, které v sobě spojuje výraznou chuť hovězího masa, voňavého koření a poctivého vývaru. V každé lžíci se odráží promyšlený postup přípravy – od trpělivého dušení masa po správné načasování přidání mleté papriky a majoránky.

Tahle polévka si získala oblibu jako vydatný oběd nebo večeře, dříve se podávala v automatech nebo lahůdkách jako přesnídávková polévka už od dopoledních hodin. Spolehlivě zasytí, zahřeje a dodá energii na další práci. 

Aby vynikla její plná chuť, je důležité použít vhodné suroviny a dodržet několik zásadních kroků. 

Jaké maso vybrat a za jak dlouho změkne 

Nositelem chuti je tuk, prorostlejší kousky masa se postarají o chuťově bohatou polévku. Do gulášové polévky se nejčastěji používá hovězí přední (třeba krk, loupaná plec) nebo šlachovitá kližka

Maso je třeba nejdříve dobře opéct, aby se na povrchu zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Teprve pak ho poduste doměkka. A až poté dolijte vývar do konzistence polévky. Maso si tak uchová většinu své chuti. 

Maso nakrájejte na menší kostky, což je nejen praktické při jedení lžící, ale hlavně to zkrátí dobu dušení. Délku přípravy ovlivňuje také stáří masa, čím je starší, tím více času potřebuje ke změknutí. Zhruba to trvá přes 1,5–2 hodiny. Délku vaření urychlí použití tlakového hrnce (alias papiňáku).

Praktické tipy pro zaručený úspěch 

Mletá paprika se postará o typickou načervenalou barvu i výraznou paprikovou chuť bez štiplavosti. Je ovšem zásadní přidat ji do cibulového základu s masem a zalít ji vývarem hned, jak se rozvoní. Jinak by totiž mohla paprika zhořknout. To je důvod oné nepříjemné hořké chuti, která se v polévce občas objeví a spolehlivě zničí vaše lahodná očekávání.  

Pokud použijete dostatek cibule a masa a podlijete je správným množstvím vývaru, polévka bude zpravidla hustá tak akorát. Pokud je však řídká, můžete si pomoci jíškou. Chcete-li pořádně vydatnou polévku, ve které téměř stojí lžíce, zahustí ji strouhaná brambora (oloupaná) nebo rozdrobená střídka chleba.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit poctivou gulášovou polévku

Na 4 porce gulášové polévky potřebujete: 1 větší cibule, 400 g předního hovězího masa, 200 g brambor, 2 stroužky česneku, sůl, 30 g sádla, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1,5 l vývaru z kostí, mletý pepř a majoránku. Na jíšku: 20 g sádla, 40 g hladké mouky, 100 ml vývaru z kostí. Na dokončení: čerstvou petrželku a čerstvé pečivo dle chuti. 

Jak na to? 

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na malé kostky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na malé kostky. Česnek oloupejte a utřete se solí.

  2. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté přidejte nakrájené maso, lehce osolte a opečte ze všech stran, až se zatáhne.

  3. Zaprašte mletou paprikou, krátce promíchejte a restujte 10–20 vteřin a zalijte trochou vývaru. Osolte, opepřete, přiklopte a duste na mírném stupni, až maso začne měknout.  

  4. K poloměkkému masu přidejte nakrájené brambory a utřený česnek. Přilijte další vývar tak, aby bylo vše ponořené. Pokračujte v dušení, až brambory i maso změknou.

  5. Mezitím v menším kastrůlku připravte světlou jíšku: na rozehřátém sádle osmahněte hladkou mouku dozlatova. Jíšku zalijte vývarem a dobře promíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Za občasného míchání vařte pomalým varem asi 5 minut, aby se mouka provařila a nebyla v polévce cítit. 

  6. Jíšku vlijte k masu (množství volte podle požadované hustoty polévky). Přidejte sušenou majoránku a vše ještě krátce povařte, aby se chutě propojily.

  7. Před servírováním posypte polévku nasekanou čerstvou petrželkou. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jen tak.

Náš tip: Připravte si pravou gulášovou polévku podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli