Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtská polévka s fazolemi: Důležitý je kvalitní párek a díky fazolím bude tradiční přesnídávková polévka ještě vydatnější
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte rádi přesnídávkové polévky, které krásně zasytí? V chladné dny i nádherně prohřejí. Taková je i frankfurtská polévka s fazolemi. V obměněné podobě ji připravíte rychle a není složitá.

Přesnídávkové polévky

V chladných měsících oceníme vydatné polévky, které zahřejí a zasytí. Bývá v nich hodně tuku a bývají husté. Takovou polévkou je třeba čočková, gulášová nebo například zelná. Velmi oblíbenou přesnídávkovou polévkou je také právě frankfurtská. 

Polévce dal název párek

Jídlo může být pojmenováno po oblasti, ze které pochází. I když i to je v některých případech poněkud zavádějící informace. Vzpomeňme si třeba na ruské vejce, francouzské brambory i španělský ptáček. Tato jídla totiž vznikla v českých kuchyních.

Frankfurtské polévce dala název jedna její ingredience. A to frankfurtský párek. Frankfurtský párek se má ve Frankfurtu nad Mohanem vyrábět už od 15. století a byl považován za velkou delikatesu. Neznamená to ale, že byste si do frankfurtské polévky nemohli nakrájet párek jiný (ideálně s vysokým podílem masa). 

Polévka plná brambor a uzeniny

Původně se jedná o polévku, která kdysi nechyběla snad v žádném bufetu a hospodě. Oblíbená byla právě pro její báječnou schopnost zasytit a pochutnat si.

Základem frankfurtské polévky je vývar (nebo jen bujón) s jíškou a sladkou paprikou. Bývají v ní brambory (i když je v původní receptuře nenajdete), které polévku zahustí, a samozřejmě párek. Když uzeninu osmažíme na sádle, bude polévka lépe chutnat. Dochutit polévku můžeme pepřem, česnekem, majoránkou a kmínem.

V níže uvedené polévce ještě nechybí luštěniny, konkrétně bílé fazole. Luštěniny jsou důležitou součástí jídelníčku. Tak proč si je nepřidat právě do této polévky a neudělat ji ještě vydatnější?. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Frankfurtská polévka s fazolemi

Na přípravu této polévky si přichystejte: 5 nožiček tenkých párků, 1 plechovku bílých fazolí (např. v rajčatové šťávě), 1 velkou cibuli, 3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky (vrchovatou), 2 rovné lžíce sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky, 1,2 l vývaru, snítku libečku, majoránku, pepř, sůl a kmín.

Jak na to? Oloupejte cibuli a stroužky česneku a nakrájejte vše nadrobno. Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky. V hrnci na polévku nechte rozpustit sádlo, přidejte cibuli a kmín. Orestujte cibuli dozlatova, vmíchejte česnek a krátce ho opečte. Přidejte papriky a po zamíchání i mouku. Chvíli míchejte a zalijte vše vývarem.

Přiveďte polévku k varu, přidejte brambory a libeček. Vařte asi 10 minut a vsypte párky. Vařte do změknutí brambor, pak přidejte fazole (můžete i s nálevem). Vše krátce povařte a dochuťte. Podávejte s pečivem.

Náš tip: Připravte si jemnou frankfurtskou polévku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více