Kuřecí po debrecínsku je lehce pikantní a příjemně nakyslé díky zakysané smetaně. Přidávejte ji však opatrně
31. 7. 2025 Vaření
Pokud hledáte rychlý a přitom chuťově zajímavý oběd nebo večeři, kuřecí po debrecínsku vás nezklame. Recept je jednoduchý na přípravu a kombinace s debrecínskými párky, zeleninou a zakysanou smetanou nabízí vítané zpestření.
Oblíbené kuřecí
Kuřecí maso bývá v našich kuchyních častým hostem. Je lehce stravitelné, snadno dostupné, rychle hotové a velice variabilní. A to zkrátka někdy potřebujeme. Máme pro vás sytou směs z kuřecího masa, zeleniny, debrecínských párků a smetanové omáčky. Výsledkem je jemně uzená chuť s příjemnou kyselostí díky zelenině a zakysané smetaně. Paprika a rajče dodají svěžest a šťavnatost, zakysaná smetana omáčku spojí a zjemní.
Mohlo by vás zajímat
Kdy do omáčky přidat zakysanku
Zakysaná smetana v horké omáčce dokáže způsobit problémy – vysoká teplota ji totiž může srazit. Snadno to ale vyřeší šikovný trik. Stačí odebrat malé množství omáčky, nechat ho mírně zchladnout a pak v něm smetanu rozmíchat. Takto připravenou směs vmícháme zpět do hrnce a už jen krátce prohřejeme. Je lepší omáčku už nevařit, aby se nezdrcla. Výsledkem bude krémová omáčka bez žmolků.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit kuřecí po debrecínsku
Na 4 porce potřebujete: 3 kuřecí prsa, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 zelenou papriku, 1 větší rajče, 3 lžíce oleje (nebo sádla), 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci hladké mouky, zhruba 500 ml vývaru, 2 debrecínské párky, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, mletý pepř, špetku chilli a špetku cukru.
Jak na to?
- Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Papriku zbavte semeníku a rajče středu a pak zeleninu nakrájejte na kostičky.
- Na rozehřátém tuku orestujte cibuli a česnek dosklovita. Přidejte maso. Jakmile zbělá, vmíchejte protlak. Restujte asi 1 minutu a vše pak zaprašte moukou.
- Po zamíchání mouky zalijte směs studeným vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Přisypte papriku, rajče a párky nakrájené na kolečka. Vše společně vařte asi 15—20 minut. Maso musí zůstat šťavnaté.
- Trochu omáčky odeberte a smíchejte se smetanou. Vmíchejte zpět do omáčky a prohřejte.
- Omáčku dochuťte solí, pepřem, chilli a malinko cukrem.
- Podávejte s rýží nebo těstovinami.
Náš tip: Připravte si kuře po debrecínsku podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více