Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový perník na plech je rychle hotový i snězený.
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Jednoduchý cuketový perník na plech přímo volá po zužitkování starších a přezrálých cuket. Vláčný, rychlý a voňavý moučník zvládne každý – stačí smíchat suroviny v míse, vlít těsto na plech, upéct a podle chuti dozdobit.

Cuketa v moučníku

Když se cukety na zahradě rozrostou a už nevíme, co s nimi, dostává se ke slovu fantazie. Nastrouhanou cuketu lze přidat do téměř jakéhokoliv pokrmu, i do sladkých dezertů. Mnohé z nich zvládnou i začátečníci – jako třeba tento jednoduchý cuketový perník, který vyniká rychlostí přípravy a vláčností. Potěší rodinu k snídani či k svačině nebo nečekanou návštěvu. 

Cuketa má neutrální chuť, a tak v těstě nijak neruší. Dodává šťavnatou hmotu, moučník tak zůstane měkký a vláčný i několik dní po upečení. S tímto perníkem na plech nemusíme trávit hodiny v kuchyni, příprava je totiž jednoduchá: vše smícháme v jedné míse, rozetřeme na plech a šup do trouby.

Pro osvěžení do těsta můžeme přidat i trochu marmelády, což perníku dodá příjemný ovocný nádech a vláčnost. A ani v tomto perníku nechybí obvyklé perníkové ingredience: kakao a perníkové koření. To lze koupit jako hotovou směs, nebo si ji namícháme doma. Potřebujeme mletou skořici, hřebíček, anýz, badyán, zázvor a nové koření. Některé směsi obsahují i koriandr, fenykl, muškátový oříšek či květ, kardamom, ale také sušenou citronovou kůru. Výsledkem je pak voňavý moučník, který zahřeje v každém soustu.

Hotový cuketový perník můžeme podle chuti vylepšit. Rozkrojíme ho a potřeme domácí marmeládou, nebo ho potřeme jen na povrchu a přelijeme čokoládovou polevou a jemně posypeme kokosem či oříšky. Skvěle chutná i jen pocukrovaný. V každém případě ale platí, že jde o jeden z nejvděčnějších moučníků, který rychle mizí z talířků.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak na cuketový perník na plech

Na plech 35 x 25 cm potřebujete: 2 hrnky nastrouhané cukety, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, špetku soli, 1 lžíci kakaa holandského typu, 1 lžíci pikantní marmelády, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku mleté skořice a 1 lžičku kypřicího prášku do perníku.

Jak na to

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Hlubší plech vyložte pečicím papírem.
  2. Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml. Všechny suroviny smíchejte v míse a vypracujte hladké perníkové těsto.
  3. Těsto nalijte na připravený plech a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut, až se přestane lepit na špejli, kterou do něj zapíchnete. 
  4. Upečený perník nechte vychladnout a pak ho můžete potřít marmeládou, polít čokoládovou polevou, nebo jen nastříkat cik cak polevou. 

Náš tip: Připravte si vynikající cuketový perník na plech podle našeho videoreceptu: 

 

Naposledy jste si prohlédli