Vyzkoušela jsem pomazánku podle receptu od Heidy Janků. Je jen ze čtyř surovin, snadno se dělá a skvěle chutná
8. 8. 2025 V kuchyni s VIP
Zpěvačka Heidi Janků sice nepatří mezi známé kuchařské hvězdy, ale když se pustí do vaření, sází na jednoduchost, rychlost a to, co má zrovna po ruce. Její oblíbená pomazánka ze zbytku pečeného kuřete je toho důkazem. Podle snadného receptu zvládne tuhle lahůdku připravit každý a ze stolu zmizí dřív, než stihnete zazpívat refrén.
Hajdy do kuchyně!
Když se řekne Heidi Janků, většina z nás si vybaví energickou zpěvačku, která se svými hity nesmazatelně zapsala do české popové historie. Do povědomí se zapsala už v 80. letech hitem Když se načančám, od té doby nepřestává bavit nejen hudbou, ale i svým bezprostředním projevem.
Ačkoliv na to moc nevypadá, Heidi Janků se umí otáčet nejen na pódiu, ale i v kuchyni a je také milovnicí jídla. „Jsem masožravá rostlinka,“ přiznala se nám Heidi a dodala, že od dětství miluje cokoliv, co voní masem. „Mám ráda českou i středomořskou kuchyni,“ svěřila se popová diva, které by fantastickou postavu mohla závidět nejedna dvacítka.
A jak je na tom zpěvačka s vařením? Heidi je známá svou štíhlou postavou, kterou si udržuje mimo jiné i přerušovaným půstem, jak nám prozradila už dříve, ale přesto se umí se otáčet i u sporáku a nemusí to být vždycky jen dietka.
„Klidně si upeču bůček nebo si uvařím koprovku," svěřila se nám Heidi s tím, že dříve, ještě pro svého muže vařívala dost, ačkoliv on ji nepovažoval za moc dobrou kuchařku. „Ten dokonce, když jsem se ho ráno zeptala, jestli mám vařit, tak říkal, dneska mi je dobře, nevař, půjdeme do hospody," zavzpomínala Heidi se smíchem na svého manžela Ivo Pavlíka.
„Ani já se nepovažuju za nějakou extra kuchařku, ale byla jsem spoustu let vdaná, takže jsem se musela něco naučit, něco jsem měla i z domu, i když toho ale moc nebylo, protože maminka mi zemřela v mých jedenácti letech," svěřila se Heidi s tím, že dnes je vaření snazší, protože veškeré recepty najdeme na internetu.
Je pak jsou i takové recepty, které hledat nemusí, protože si pamatuje. Mezi ty patří Heidina oblíbená pomazánka. Právě na tu nám zpěvačka prozradila svůj osvědčený recept a my jsme se rovnou rozhodli ho vyzkoušet.
Mohlo by vás zajímat
Recept na pomazánku od Heidi
Budete potřebovat: zhruba 250 g kuřecího pečeného masa, dále 4 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého řeckého jogurtu nebo zakysané smetany, sůl, pepř, 1 jablko (nebo ananas), dle chuti volitelně strouhaný sýr.
Jak na to? Kuřecí maso zbavte kůže a nakrájejte na kostičky. jablko omyjte a taky nakrájejte na kostičky. Obojí smíchejte a přidejte majonézu, jogurt a okořeňte dle chuti. Sama Heidi říká, že sýr je volitelná přísada a pokud dáte do pomazánky jablko, sýr by už byl nadbytečný.
Zároveň Heidi někdy místo jablka používá konzervovaný ananas, který dá pomazánce zajímavý šmrnc.
Moje zkušenosti s přípravou:
- Jde skutečně o rychlý a doslova blbuvzdorný recept. Já jsem měla doma ještě řapíkatý celer, tak jsem ho do pomazánky přidala, protože mi přijde, že se k jablku a kuřecímu masu hodí.
- Smíchání majonézy a jogurtu se může jevit jako zbytečné (možná by šlo použít jen jedno nebo druhé), ale dohromady to funguje bezvadně.
- Pomazánka může mít i konzistenci spíše salátu, když vše nakrájíte na větší kousky (což jsem udělala já).
- Jak pomazánka chutná? Bez přehánění - skvěle! Já jsem ji podávala na opečené ciabattě (uvidíte v galerii) a zbylou jsem ve sklenici darovala synovi, který si ji moc pochvaloval.
Závěr? Pomazánku určitě vyzkoušejte, je snadná, rychlá, parádně zasytí a ještě do ní zužitkujete zbytky pečeného nebo klidně i vařeného kuřecího masa.
Na postup přípravy se můžete podívat v galerii:
Fotogalerie - Vyzkoušela jsem pomazánku podle receptu od Heidy Janků. Je jen ze čtyř surovin, snadno se dělá a skvěle chutná
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více