Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda je hotová, sklenice zavařené, ale po vychladnutí je místo pevné konzistence uvnitř jen řídká hmota. Proč marmeláda neztuhla a dá se to ještě zachránit? Zeptali jsme se odbornice na domácí marmelády Hany Šindlerové, jaké chyby při zavařování nejčastěji vedou k neúspěchu a jak nevydařenou várku napravit.

Jde neúspěch napravit?

Zklamání, frustrace i otázky, co teď. Nejenže jste domácí zavařenině věnovali čas, energii a pravděpodobně i kilo nebo dvě toho nejlepšího ovoce, ale navíc teď hrozí, že výsledek nebude možné použít tak, jak jste plánovali. Než ale začnete zoufat nebo rovnou vyhazovat obsah sklenic, zadržte.

Neztuhlá marmeláda ještě nemusí znamenat, že je vše ztraceno. Důvodů, proč se to stalo, může být několik – od typu použitého ovoce přes poměr cukru až po zvolený želírovací prostředek nebo dobu varu. A stejně tak existuje i řada způsobů, jak to napravit

Stane se to každému

Redakce Magazínu Toprecepty.cz se s prosbou o radu obrátila na osobu z nejpovolanějších, majitelku firmy Marmelády s příběhem Hanu Šindlerovou. Ta má totiž se všemi možnými potížemi, které se mohou vyskytnout při výrobě domácí zavařeniny bohaté zkušenosti. „Tohle se občas stane i nám odborníkům. Někdy vůbec netušíme, proč a já tomu říkám, že je to něco „mezi nebem a zemí“,“ směje se Hana. „Mně osobně se to stalo jednou dokonce u červeného rybízu, který má sám o sobě tak velký obsah pektinu, že by měl houstnout, jenom když se na něj podíváte,“ dodává.

Důležitý je už začátek

Hana doporučuje zamyslet se nad základními otázkami ještě před tím, než začneme marmeládu vařit. „Je ovoce hodně kyselé / nedozrálé nebo naopak až moučnaté, sladké? Od toho se totiž odvíjí přirozený obsah pektinu,“ vysvětluje odbornice a upozorňuje, že kyselé a nedozrálé ovoce ho má více, než to přezrálé, ke kterému je lepší přidat více pektinu a tím eliminovat případné nezhoustnutí marmelády. 

„Důležitý je i obsah vody, buď je už přirozenou součástí ovoce nebo jí podléváme kousky při vaření. S vodou opatrně!,“ varuje Hana. Pokud je vody moc, marmeláda následně nemusí tuhnout tak, jak předpokládáme.

Jakmile marmeládu uvaříme, uděláme vzorek. Zrádné je horko – v případě, že máme v kuchyni velké teplo, je opravdu lepší dát talířek nejprve do lednice vychladit, na něj následně kápnout vzorek a nechat ho hezky odpočinout, abychom viděli, zda tuhne,“ popisuje pro Toprecepty.cz Hana Šindlerová. Pokud nám již na talířku teče nebo je řídký, je podle jejích slov lepší přidat pektin už v této fázi než následně převařovat džem, který je ve skleničkách.

Co s řídkou marmeládou

Pokud marmeláda po zavaření neztuhne, stále máte několik možností, co udělat. „Opět velkou roli hraje teplota, v případě, že jsou tropická vedra, dejte džemu šanci i několik dní, třeba i dva týdny, ideálně někde v chladu a temnu, možná opravdu ještě zhoustne,“ říká s úsměvem Hana.

Zároveň se zamyslete nad tím, jestli musí být marmeláda opravdu hodně tuhá. „Já třeba nejsem zastáncem těch tuhých „krájecích“. Na texturu a hustotu neexistuje žádná norma a je důležité vycházet z toho, jak džem budeme konzumovat,“ vysvětluje majitelka Marmelád s příběhem„Výjimku má u mě červený pasírovaný rybíz, ten nesmí téct, to je jasné – do lineckého cukroví musí mít pěknou konzistenci,“ dodává. 

Jestliže však používáte džem do jogurtu nebo ovesných kaší, určitě se podle Hany rodina nebude zlobit, že je tekutější, chutný bude určitě i tak. „Ve chvíli, kdy padne rozhodnutí, že takhle to opravdu nechci, tak ho můžete zkusit převařit,“ uznává. 

Převaření a přidání pektinu

Pokud se rozhodnete skutečně marmeládu převařit, prozrazuje Hana Šindlerová několik kroků, podle kterých byste měli postupovat:

  1. Ze skleniček vyndejte džem, opatrně, stěrkou, nic neolizujte a skleničky nemyjte. Nechte je připravené na další plnění (důležité je dodržovat v tomto kroku hygienu).
  2. Marmeládovou hmotu zahřejte
  3. Přidejte pektin a rychle povařte.
  4. Snažte se vařit krátce, max. 5 minut, pektin nemá rád dlouhé vaření.
  5. Na talířek dejte vzorek – už zde byste měli vidět zlepšení.
  6. Naplňte původní skleničky a sterilujte, jak jste zvyklí. 

Do zákulisí Marmelád s příběhem se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Marmelády s příběhem

Ukázat 21 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit skvělou rybízovou marmeládu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli