Langoše podle vítězky MasterChef Česko Besky: Jednoduché vláčné těsto doplňuje bryndza, česnek a opečená slanina
18. 8. 2025 Vaření
Voňavé, nadýchané, křupavé, smažené langoše patří neodmyslitelně k létu, výletům, koupalištím a hudebním festivalům. I bez jejich návštěvy si však tuhle dobrotu můžete vychutnat. Doma si ji připravte třeba podle receptu vítězky MasterChef Česko 2021 Besky.
Kynuté těsto
Langoš vzniká vlastně velmi jednoduše, i když začátečníky může trochu vystrašit kynutí. Není však čeho se bát. Z těsta z hladké mouky, vody nebo mléka, čerstvého droždí, cukru, soli a oleje totiž dokážete připravit pokrm, za který vás pochválí každý milovník dobrého jídla. Když navíc, jako Veronika Beskydiarová, známá jako Besky, ve svém videu, které umístila na Instagramu, přidáte i nastrouhané brambory, vytvoříte něco chuťově nezapomenutelného.
Po vykynutí se kousky těsta už jen roztáhnou do kulatých placek s tenčím středem a silnějším okrajem. Smaží se v rozpáleném oleji, kde během několika minut získají zlatohnědou barvu a charakteristickou vůni. „Tento recept je kombinací klasiky a malé gurmánské parády,“ uvádí ke svému receptu sympatická vítězka pořadu MasterChef Česko.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené kombinace
Tradiční langoš se potírá česnekovým olejem, na který dostanete pořádnou porci strouhaného sýra, obvykle eidamu, a nechybí ani kečup. I když by se v Maďarsku, odkud oblíbená lahůdka pochází, divili, u nás to tak máme rádi. To ovšem zdaleka neznamená, že bychom na langoš nemohli přidat jiné suroviny. Například Besky má ráda bryndzu smíchanou se zakysanou smetanou a vyškvařenou slaninu.
Sladké varianty, i když méně časté, obsahují cukr, skořicový cukr nebo ovocné zavařeniny. Moderní pojetí přináší pestem ochucené verze, pikantní omáčky či plněné langoše, které se staly oblíbeným stánkovým experimentem.
Domácí příprava
Udělat doma langoše není vůbec složité, navíc můžete ovlivnit jejich velikost, obsah tuku i pestrost oblohy. Kynutí sice vyžaduje čas, ale výsledná placka se odmění výtečnou vůní a lahodnou chutí. Mnozí zkoušejí i pečení v troubě, což výrazně snižuje množství oleje, nebo využívají horkovzdušnou fritézu. V každém případě je důležité podávat langoše co nejčerstvější, aby křupavá kůrka nezměkla.
Langoše podle Besky
Na přípravu 6 větších langošů budete potřebovat: Na těsto: 400–420 g hladké mouky, 280–300 ml polotučného mléka (Besky dala 350 ml – více info níže*), 1 vařený střední brambor (cca 100 g), 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 20 g), 2 lžíce oleje, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli, olej na smažení (cca 400 ml) a trochu oleje na potření pracovní desky a rukou. Na dochucení: bryndzu smíchanou se zakysanou smetanou, česnekové výhonky (nebo klasický prolisovaný česnek v oleji) a křupavou vyškvařenou slaninu.
Jak na to?
- Nejprve připravte kvásek. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělejte důlek, nalijte asi 2/3 mléka a rozdrobte droždí. S trochou mouky promíchejte na řídké těstíčko, zakryjte a nechte 20 minut v teple, dokud kvásek pěkně nevzejde.
- Poté přidejte zbytek mléka, nastrouhaný brambor a olej. Vařečkou a následně lehce rukama vypracujte těsto. Je vláčné! Při práci mějte ruce i pracovní plochu vždy lehce naolejované, aby se těsto nelepilo a netrhalo.
- Mísu s těstem zakryjte a nechte těsto kynout asi 1 hodinu. Poté rozdělte na 6–10 dílů, vytvarujte kuličky, lehce je potřete olejem a nechte ještě chvíli odpočinout.
- Naolejovanýma rukama vytáhněte každou kuličku do tvaru langoše. Ihned smažte v horkém oleji (170–175 °C) z obou stran dozlatova. Jde to rychle. Po osmažení nechte okapat na papírových utěrkách.
- Ještě horké langoše potřete bryndzou se zakysanou smetanou, posypte česnekovými výhonky a bohatě zasypte křupavou slaninou.
Rada Besky:
- Do těsta jsem přidala téměř o 50 ml mléka víc – celkem 350 ml. Langoše byly díky tomu úžasně nadýchané, křehké a jemné. Na druhou stranu je těsto řidší a vyžaduje trochu zručnosti a více oleje na ruce i pracovní plochu při zpracování. Pokud děláte langoše poprvé, doporučuji držet se množství 280–300 ml mléka a 420 g mouky. Těsto bude pevnější, ale stále výborné.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit langoše z jogurtového těsta, u kterých nemusíte čekat, až těsto vykyne.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více