Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení ji provázelo od dětství, ale k vlastní cukrárně vedla dlouhá a klikatá cesta. Eva Vetešníková dnes v Mělníku provozuje cukrářské bistro, které se stalo cílem zákazníků z blízkého i vzdálenějšího okolí. Její příběh je o odvaze, rodinné podpoře a neustálém hledání nových chutí.

Změna po dvaceti letech

Eva Vetešníková strávila téměř dvě desetiletí v pomáhajících profesích – nejprve u Policie ČR, poté v preventivních sociálních službách. „Byla to práce smysluplná, ale pozitivních momentů v ní bylo málo,“ vzpomíná. Pečení pro ni bylo únikem, způsobem, jak vyčistit hlavu a udělat radost sobě i druhým.

Zájem se postupně změnil v cíl – vybudovat si vlastní podnik. Přibližně před osmi lety začala navštěvovat kurzy a workshopy zaměřené na cukrařinu a pekařinu. Nakonec absolvovala rekvalifikační kurz, aby získala potřebné odborné znalosti. Dnes ve svém bistru nabízí prvotřídní dezerty, brunche nebo nově i sushi.

Krušné začátky

Rozhodnutí otevřít bistro znamenalo pro celou rodinu nový režim i množství povinností navíc. V pronajatých prostorách bylo třeba vše upravit podle požadavků hygieny, projít stavebními úpravami a složitou byrokracií. Hodně lidí mě od toho zrazovalo, ale ti nejdůležitější mě podpořili,“ říká Eva pro Toprecepty.cz.

Vstup do „gastrosvěta“ z pozice nováčka přirovnává k jízdě na horské dráze, plné nečekaných zatáček, ale také nových příležitostí a přátelství.

Vzory v babičkách a Míše Landové

Základy pečení získala Eva od obou babiček, které ji naučily, že dobrý moučník stojí na poctivých surovinách a trpělivosti. „Nechápu, jak dokázaly každý víkend zadělávat ručně chleba, koláče nebo knedlíky a půl hodiny šlehat těsto na bábovku,“ směje se. Vždy, když dělám žloutkový krém a začne mě bolet ruka, si na ně vzpomenu“ dodává.

Inspiraci čerpá i z kuchařek a odborných publikací – ty nejdůležitější má přímo ve výrobně. Cukrářské kurzy považuje za samozřejmost a každoročně jich několik absolvuje. Velkým vzorem se pro ni stala porotkyně soutěže Peče celá země Míša Landová z blogu Víkendové pečení, jejíž recepty jsou podle Evy spolehlivé a propracované.

„Dodnes si pamatuji, jak jsem se snažila dostat na její kurz minidezertů, to ještě nebyla tak známá a kurzy dělala pouze v omezeném množství u sebe doma. Tak moc jsem o to stála, ale pořád nebylo volné místo, tak jsem jí napsala mail a zabralo to,“ vzpomíná Eva. „Kurz jsem absolvovala a poznala úžasnou ženu, kterou s hrdostí dnes mohu nazývat svou přítelkyní. Všechny Míšiny recepty vždy perfektně sedí a i když je zkoušíte poprvé a nejste zrovna cukrářka, zvládnete je,“ dodává.  

Rodina jako pevný základ

Bez podpory rodiny by bistro podle Evy nikdy nevzniklo. Partner je nejen oporou, ale i praktickým pomocníkem – od stavebních úprav po zásobování a nákupy, dcera se v provozu angažuje, kdykoli může. Do pomoci se zapojila i sestra, neteř, maminka a blízké kamarádky. „Mám kolem sebe skvělé lidi a nesmírně si toho vážím,“ říká majitelka dnes už vyhlášené cukrárny.

Zakázková výroba a sezónní bistro

Dnes tvoří hlavní část její práce zakázková výroba – narozeninové a svatební dorty, sweet bary či minizákusky. Každá zakázka je originál, přizpůsobený tématu i představám zákazníků. Bistro otevírá převážně o víkendech a v sezóně (v současnosti je to v sobotu od 9-18 a v neděli od 13-18 - pozn.red.), protože kromě pečení chce mít Eva čas na individuální objednávky. Největší odměnou jsou pro ni vracející se zákazníci, kteří si k ní chodí na oblíbený dezert nebo plánují cyklovýlety tak, aby končily právě u ní.

„Nebo se dojmou při vyzvedání objednaného dortu, to je pro mě neskutečná pocta,” říká sympatická cukrářka pro Toprecepty.cz. Eva věří, že kvalita si své zákazníky vždy najde. „Mám hosty, kteří vědí, co ode mě dostanou, a jsou ochotni si za to připlatit,“ říká. A právě díky tomu může držet vysoký standard své práce. 

Klasika i moderní směry

V nabídce mají své pevné místo karamelové větrníky z odpalovaného těsta, mini pavlovy, cheesecake v různých variantách a sezónní dortíky. Eva ale ráda zkouší novinky – některé se stanou stálicemi, jiné ustoupí, pokud si zákazníky nezískají. „Snažím se také nabídku doplnit zákusky, které neobsahují lepek či mléko nebo jsou veganské. Sama nemohu konzumovat některé potraviny, tak jsou mi tyto alternativní dezerty či dorty blízké,” vysvětluje Vetešníková.

Nejnovějším překvapením v nabídce je sushi. „Naše rodina ho miluje a díky japonské přítelkyni mého bratra jsme mohli nabídnout vegetariánské maki nebo onigiri,“ vysvětluje Eva. Vzniklo tak letní zpestření, které si rychle našlo své zákazníky. 

Pečení doma má jiný rozměr

Přestože peče denně, chuť to dělat i pro rodinu Evě zůstává. Nejraději připravuje chleba nebo dorty pro rodinné oslavy. Vánoce jsou pro ni zvláštním obdobím – ačkoli příprava cukroví znamená spoustu práce a stresu, těší se na tradice a sváteční atmosféru. V létě zase sází na nepečené dezerty, veganské ovocné cheesecaky nebo pudinky, které jí připomínají dětství.

Jak se měnilo Bistro Eva v průběhu let i co v něm najdete za dobroty, zjistíte v naší fotogalerii

Fotogalerie - EVA cukrářské bistro

Ukázat 33 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete i doma připravit skvělé karamelové větrníky.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli