Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak ovlivňují znamení zvěrokruhu umění zavařování?
Zdroj: Freepik, freepik, koláž Toprecepty

Zavařování není jen praktický způsob, jak uchovat sezónní úrodu, ale také činnost, ke které lidé přistupují velmi rozdílně. Podle astrologie mohou mít jednotlivá znamení zvěrokruhu odlišné předpoklady k tomu, co se jim v kuchyni daří a kde naopak narážejí na své limity. Podívejme se, jak se do zavařování promítají povahové rysy znamení a které recepty jim mohou nejlépe sedět.

Každý se hodí na něco

Zavařování je v českých domácnostech dlouhodobě zakořeněnou tradicí. Každá rodina má své osvědčené recepty na marmelády, kompoty nebo okurky a mnozí si bez plné spižírny neumí představit podzim a zimu. Přestože jde o postup, který se opírá o přesná pravidla a technologii, velkou roli hraje i přístup samotného člověka.

Někdo v kuchyni spoléhá na trpělivost a pečlivost, jiný na kreativitu a schopnost improvizace. A právě v tom se mohou odrážet i vlastnosti jednotlivých znamení zvěrokruhu. Podívejte se dnes s námi, co říkají hvězdy a schválně to porovnejte s tím, jak která znamení znáte. 

Beran

Berani se vrhají do zavařování s obrovským nadšením. Sklenice se myjí, ovoce se krájí a cukr se sype v rekordním tempu. Jenže trpělivost není jejich silná stránka. Často končí u nedotažených receptů nebo u hrnce, který se připálil. Nejlépe jim sedí rychlé nakládačky. Pikantní okurky, chilli papričky nebo ostrá čalamáda, kde se jejich energie přemění do výrazné chuti.

Býk

Býci mají trpělivost i chuť dopřát si domácí zásoby. Jejich zavařeniny bývají precizní, chuťově vyrovnané a hlavně vydrží dlouho ve spíži. Marmeláda z jahod podle rodinného receptu, houby naložené přesně tak, jak to dělala babička – to je jejich svět. Býk se rád opře do ověřených postupů a výsledkem je zásoba, která chutná stejně dobře dnes i za tři roky.

Blíženci

Blíženci berou zavařování jako disciplínu plnu pokusů. Jeden den mango s chilli, druhý den hruška s rozmarýnem, třetí den tři druhy cibulových čatní. Problém nastává ve chvíli, kdy je třeba dotáhnout přípravu – někdy jim chybí disciplína a sklenice zůstávají nedotažené. Ale když se jim dílo povede, všichni hosté žasnou nad originalitou.

Rak

Raci mají k zavařování vrozený vztah. Je to pro ně činnost, která symbolizuje péči o blízké. Do každé sklenice vkládají kousek domova a lásky. Nejvíce se jim daří ovocné džemy, kompoty a rajčatové omáčky, které připomínají rodinné obědy. Zavařování je pro ně spíše emocionální záležitost než kuchařská technika.

Lev

Lev zavařuje, aby ohromil. Sklenice musí být perfektně naaranžované, etikety výstavní a chutě výrazné. Často se pustí do exotických kombinací, které vypadají skvěle na poličce ve spíži i na stole. Sladké broskve s vanilkou nebo meruňky s kardamomem – to je jejich parketa. Slabší stránkou je, že někdy dají přednost vzhledu před praktičností.

Panna

Panny se v kuchyni neztratí. Mají přesně odměřené suroviny, dokonalou sterilizaci a sklenice seřazené podle dat výroby. Jejich marmeláda má vždy správnou konzistenci a švestková povidla nejsou nikdy nedotažená. Pokud někdo zvládá zavařovat na profesionální úrovni, je to právě Panna. Jen pozor, někdy sklouzávají k přílišné sebekritičnosti – i drobná nedokonalost je umí rozhodit.

Váhy

Váhy dokážou vyvážit sladké, kyselé i pikantní tóny. Jejich sklenice bývají estetické a chutě jemně vyladěné. Oblíbené jsou u nich kombinace ovoce s bylinkami, například broskev s levandulí nebo hruška se šalvějí. Váhy však někdy tápou, zda dát přednost tradici, nebo originalitě, a občas jim rozhodování vezme tolik času, že na samotné zavařování skoro nezbyde energie.

Štír

Štíři jdou na věc s vášní. Jejich zavařeniny nejsou jen jídlem, ale výrazem osobnosti. Preferují silné, koncentrované chutě – černý rybíz, višně, cibulová marmeláda nebo pikantní salsy. Sklenice od Štíra nikdy nejsou nudné. Jediný problém je, že si své zásoby pečlivě střeží a jen málokdo se k nim skutečně dostane.

Střelec

Střelci zavařují spíš nárazově – když se jim dostane pod ruku bedýnka ovoce, pustí se do díla. Jejich styl je uvolněný, často bez receptu a s trochou improvizace. Výsledek bývá překvapivě dobrý, i když někdy zůstane u nedopsané etikety nebo neurčité směsi, kterou už nikdy nezopakují. Typické jsou pro ně ovocné směsi a čatní, které se hodí k cestovatelským hostinám. Velice rádi taky zavařují sirupy. 

Kozoroh

Kozorozi vnímají zavařování prakticky. Jde jim o zásoby, které vydrží a budou užitečné. Nepotřebují experimentovat – hlavní je jistota. Okurky, červená řepa, švestky, zelí. Všechno pečlivě připravené, popsané a urovnané. Díky své vytrvalosti mají Kozorozi doma nejlépe vybavené spižírny a zavařování pro ně představuje i formu jakési životní jistoty.

Vodnář

Vodnáři rádi vybočují z řady a jejich zavařování to jasně ukazuje. Kombinace, které by nikoho jiného nenapadly, se u nich stávají realitou – pomeranč s chilli, cibule s kakaem, rebarbora se zázvorem. Občas to dopadne skvěle, občas trochu podivně, ale nuda s nimi rozhodně nehrozí. Vodnářská spižírna je malá laboratoř chutí.

Ryby

Ryby vnímají zavařování intuitivně. Nejvíce se jim daří u jemných marmelád, květinových sirupů nebo domácích likérů. Do sklenic vkládají svou náladu, a tak jsou jejich výrobky vždy trochu jiné. Zavařování pro ně není jen o jídle, ale i o atmosféře – zapálená svíčka, hudba a klidné tempo jim dávají prostor vytvořit něco výjimečného.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete snadno zavařit hrušky.

Zdroje: Astrotalk.com, Timesofindia.indiatimes.com, Sporked.com 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli