Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla
Zdroj: Toprecepty, eva hubova

Výrobu domácích povidel mnoho lidí vzdá kvůli představě celodenního stání u sporáku a nejistému výsledku. Pečená švestková povidla však vyžadují minimum úsilí, hotová jsou do dvou hodin i s vypeckováním a chuťově nepřekonatelná.

Využití švestkových povidel dříve a dnes

Historie výroby sladké pomazánky podobné marmeládě, kterou známe pod názvem povidla, sahá pravděpodobně až do 14. století. Na rozdíl od současnosti se však dříve pracovalo pouze s ovocem a žádným cukrem či želírujícími látkami nebo kořením. I dnes se dá s přidaným cukrem šetřit při použití zcela dozrálého ovoce, které je přirozeně sladší, ale také se dá experimentovat s dochucením.

Tradiční česká či moravská povidla se dělají ze švestek a mají, stejně jako tomu bylo i v dobách našich předků, pestré využití. Hodí se jako sladká pomazánka na pečivo či lívance, náplň do palačinek, buchet, koláčů, taštiček nebo knedlíků a jsou také základní ingrediencí pro šumavský povidloň z odpalovaného těsta.

Příprava švestek na pečená povidla

Povidla jsou skvělým způsobem, jak uchovat švestky až do další sezóny, je však třeba jim k tomu dát správné podmínky. Základem je použití zralých, nečervivých plodů, ze kterých odstraníme veškeré poškozené kusy, které by mohly kontaminovat celou várku povidel.

Abyste měli jistotu, že nepřenesete do povidel žádné nežádoucí bakterie, dopřejte vypeckovaným švestkám vodní lázeň, do které přidáte trochu octa (na 1 kg švestek ponořených ve vodě asi 30 ml octa). Nemusíte mít obavy, ocet nebude ve výsledném produktu vůbec cítit.

Potřeby na výrobu domácích povidel

Základním pravidlem v podstatě veškeré domácí výroby trvanlivých produktů je použití sterilizovaného náčiní a nádob, u kterých se riziko kontaminace bakteriemi snižuje na minimum. Stejně tak je třeba udržovat v čistotě rukou nebo nejlépe použít jednorázové kuchyňské rukavice.

Na výrobu švestkových povidel kromě švestek, cukru, octa a případných dochucovadel budete potřebovat sterilizované suché zavařovací sklenice s víčky, vyšší pekáč, navlhčený pečicí papír, tyčový mixér a naběračku. Skleniček doporučujeme použít větší množství o menším objemu, nebo zkrátka podle toho, jak velkou a častou spotřebu povidel má vaše domácnost.

Dochucení povidel

Na základní švestková povidla potřebujete pouze zralé švestky, příp. krupicový cukr, ale s chutí lze dále libovolně experimentovat. Někdo má v povidlech rád trochu rumu, dají se vylepšit o skořici, hřebíček, zázvor, badyán či kardamom, vše v podobě jemného prášku. S kořením však opatrně. Na 1 kg švestek stačí pouhá špetka koření, aby nepřebila chuť samotných povidel.

Recept na pečená švestková povidla

U domácích povidel je třeba se při určování poměru ovoce, cukru a dalších ingrediencí řídit vlastními chutěmi. Někdo má rád sladší, někdo zase úplně bez přidaného cukru, někomu vyhovuje kořeněnější aroma. Množství surovin v receptu je tedy pouze orientační. Z 1 kg ovoce dostanete asi 2 menší skleničky povidel, je tedy ideální vyrábět je z většího množství.

Na 1 kg zralých vypeckovaných švestek budete potřebovat přibližně 150–250 g cukru krupice, 30 ml octa, 2 lžíce rumu a podle chuti špetku mletého koření (skořice, hřebíček, zázvor, badyán, kardamom,…).

Jak na to? Vypeckované a stopek zbavené švestky ponořte asi na 30 minut do studené vody smíchané s octem a následně nechte osušit. Vyšší plech vyložte navlhčeným pečicím papírem tak, aby jím byly pokryté i boční stěny plechu. Povidla při pečení nabydou na objemu a mohla by se přes okraj papíru přelít a připálit na plechu.

Osušené švestky rozprostřete na plech a ten vložte do trouby vyhřáté na 250 °C (u horkovzdušné 230 °C). Na pečení použijte spodní a horní ohřev a plech umístěte do spodní části trouby.

Pečte 20 minut, poté posypejte polovinou cukru a dejte opět do trouby na 20-25 minut. V žádné fázi pečení povidla nemíchejte. Po uplynutí druhé fáze pečení opět posypejte druhou polovinou cukru, snižte teplotu na 230 °C (u horkovzdušné na 210 °C) a pečte dalších asi 35 minut. Zkaramelizovaný cukr dá povidlům skvělou výslednou chuť.

Po uplynutí této doby už se povidla musí více hlídat, aby se nepřipálila. Hotová jsou, jakmile dosáhnete požadované hustoty. Upečená povidla podle potřeby ještě rozmixujte a dochuťte rumem či kořením.

Ještě teplá povidla naběračkou přemístěte do připravených suchých sterilizovaných sklenic tak, aby zůstalo volné místo asi 1 cm pod víčkem. Pevně zavíčkujte, sklenice obraťte dnem vzhůru a takto nechte vychladnout.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více