Zavařujeme broskve: Zkuste to s likérem amaretto nebo s obyčejným rumem. Neuděláte chybu!
5. 8. 2021 Vaření
Přemýšlíte zrovna, co udělat s množstvím broskví, které se vám urodilo na zahrádce či v sadu? Uložte si je na zimu do sklenic. Pokud vás už klasické marmelády a kompoty nudí, pojměte pro jednou zavařování trochu netradičně a ochuťte je kořením nebo aromatický alkoholem.
Dokonalá marmeláda s citrusy
Šťavnaté zralé domácí broskve jsou na zavařování přímo ideální. Mají dokonalou konzistenci do marmelád a také příjemné sladké a svěží aroma. Kromě toho si ale výborně rozumí s dalšími druhy ovoce, třeba s citrusy. Přidáním citronové šťávy k broskvím aspoň částečně vytvoříte opravdovou marmeládu, protože tak smí být, podle oficiálních označení, pojmenován jen výrobek z citrusových plodů. Ty další jsou buď džemy či kompoty, nebo souhrnně prostě zavařeniny. Ale zpátky k citrusům. Právě ty totiž dodají broskvím zajímavou trpkou pikantní chuť. Navíc se obejdete i bez pektinu. Budete potřebovat 1 kg vypeckovaných, oloupaných a na kousky nakrájených broskví, 600 g cukru, 4 lžíce citronové šťávy a 2 lžičky strouhané citronové kůry. Vše dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Vařte asi 25 minut, dokud džem nezhoustne, případně ještě přidejte citronovou šťávu. Přelijte do sklenic a sterilujte.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám kombinace broskví s citrusy chutná, můžete zavařenině dodat aroma pomocí pomerančového likéru Grand Marnier či Cointreau, vonících po pomerančové kůře a květech. Broskve zvýrazní i vůně skořice, zkuste ji přidat jako v tomto receptu. Máte-li rádi v marmeládě větší kusy ovoce, udělejte klevelu, jako se dělávala za časů našich babiček. Výhodou je, že se do ní nedává moc cukru, jen 200 g na 1 kg ovoce. Ovoce nejprve nakrájejte na větší kousky, dejte do hrnce a přilijte asi dvě a čtvrt lžíce octa a nechte odležet do druhého dne. Pro vůni dodejte skořici a hřebíček a vařte, dokud se ovoce téměř nerozvaří. Pak vmíchejte pět lžic rumu. Přelijte do sklenic a na chvíli ji obraťte dnem vzhůru.
Mohlo by vás zajímat
Naložené v sirupu
Broskve jsou vynikajícím ovocem na přípravu kompotů. Drží totiž hezky tvar a mají stále pěknou žlutou barvu. Lepší je zavařování se slupku, to zintenzivní jejich chuť. Kompotované broskve se pak navíc s oblibou využívají do mnoha moučníků, třeba do nepečených dortů nebo do jednoduchého dezertu, v němž se prokládají vrstvy broskví, sušenek a kysané smetany ušlehané se šlehačkou. Výborné jsou rovněž do palačinek, opět v kombinaci s kysanou smetanou. Kompot lze připravit s klasickým nálevem s nižším množstvím cukru, případně můžete ovoce zalít ve sklenici slaďoučkým sirupem. V prvním případě budou broskve svěžejší, v druhém budou výrazně sladké. Na sirup smíchejte 2 šálky cukru se 4 šálky vody (případně zvyšte množství, ale vždy se držte poměru 1:2. Cukr je možné nahradit medem. Jeho stačí nižší množství, na uvedené množství vody jen 1 a ½ šálku medu. Sirup ovoňte vanilkou, smíchejte suroviny a povařte. Pak dochuťte podle chuti mandlovým likérem Amaretto. Kompot je možné sterilovat i v horkovzdušné troubě při teplotě 160 °C asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Na domácí limonádu
Broskvová limonáda nebo ledový čaj jsou báječným letním osvěžením. Připravte si domácí s vlastnoručně vyrobeným sirupem. Na přípravě sirupu je nejpracnější to, že musíte pasírováním nebo mixováním dosáhnout co nejhladší konzistence. To vše odpadá, když zkusíte tuto verzi: V hrnci smíchejte 1 kg cukru s 1 l vody a do vzniklého sirupu ponořte čtyři broskve. Použijte nejlépe ty s červenou slupkou, aby měl sirup krásnou jasnou barvu. Nálev s broskvemi přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Dejte vychladnout. Broskve ze sirupu nevyndávejte, ale nechte je 1-2 hodiny odležet. Sceďte a přelijte do nádoby a uchovávejte v chladničce. Broskve nevyhazujte, použít je můžete do nějakého dezertu. Sirup se hodí nejen do nápojů, ale i na přelití zmrzlin, pohárů nebo do jogurtů. Pro zajímavější chuť jej můžete ovonět vanilkou, hřebíčkem, novým kořením nebo zázvorem. Vhodné jsou i bylinky jako třeba tymián či máta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 2 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13