Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařujeme broskve: Zkuste to s likérem amaretto nebo s obyčejným rumem. Neuděláte chybu!
Zdroj: Freepik, stockking

Přemýšlíte zrovna, co udělat s množstvím broskví, které se vám urodilo na zahrádce či v sadu? Uložte si je na zimu do sklenic. Pokud vás už klasické marmelády a kompoty nudí, pojměte pro jednou zavařování trochu netradičně a ochuťte je kořením nebo aromatický alkoholem.

Dokonalá marmeláda s citrusy

Šťavnaté zralé domácí broskve jsou na zavařování přímo ideální. Mají dokonalou konzistenci do marmelád a také příjemné sladké a svěží aroma. Kromě toho si ale výborně rozumí s dalšími druhy ovoce, třeba s citrusy. Přidáním citronové šťávy k broskvím aspoň částečně vytvoříte opravdovou marmeládu, protože tak smí být, podle oficiálních označení, pojmenován jen výrobek z citrusových plodů. Ty další jsou buď džemy či kompoty, nebo souhrnně prostě zavařeniny. Ale zpátky k citrusům. Právě ty totiž dodají broskvím zajímavou trpkou pikantní chuť. Navíc se obejdete i bez pektinu. Budete potřebovat 1 kg vypeckovaných, oloupaných a na kousky nakrájených broskví, 600 g cukru, 4 lžíce citronové šťávy a 2 lžičky strouhané citronové kůry. Vše dejte do hrnce a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Vařte asi 25 minut, dokud džem nezhoustne, případně ještě přidejte citronovou šťávu. Přelijte do sklenic a sterilujte.

Pokud vám kombinace broskví s citrusy chutná, můžete zavařenině dodat aroma pomocí pomerančového likéru Grand Marnier či Cointreau, vonících po pomerančové kůře a květech. Broskve zvýrazní i vůně skořice, zkuste ji přidat jako v tomto receptu. Máte-li rádi v marmeládě větší kusy ovoce, udělejte klevelu, jako se dělávala za časů našich babiček. Výhodou je, že se do ní nedává moc cukru, jen 200 g na 1 kg ovoce. Ovoce nejprve nakrájejte na větší kousky, dejte do hrnce a přilijte asi dvě a čtvrt lžíce octa a nechte odležet do druhého dne. Pro vůni dodejte skořici a hřebíček a vařte, dokud se ovoce téměř nerozvaří. Pak vmíchejte pět lžic rumu. Přelijte do sklenic a na chvíli ji obraťte dnem vzhůru. 

Naložené v sirupu

Broskve jsou vynikajícím ovocem na přípravu kompotů. Drží totiž hezky tvar a mají stále pěknou žlutou barvu. Lepší je zavařování se slupku, to zintenzivní jejich chuť. Kompotované broskve se pak navíc s oblibou využívají do mnoha moučníků, třeba do nepečených dortů nebo do jednoduchého dezertu, v němž se prokládají vrstvy broskví, sušenek a kysané smetany ušlehané se šlehačkou. Výborné jsou rovněž do palačinek, opět v kombinaci s kysanou smetanou. Kompot lze připravit s klasickým nálevem s nižším množstvím cukru, případně můžete ovoce zalít ve sklenici slaďoučkým sirupem. V prvním případě budou broskve svěžejší, v druhém budou výrazně sladké. Na sirup smíchejte 2 šálky cukru se 4 šálky vody (případně zvyšte množství, ale vždy se držte poměru 1:2. Cukr je možné nahradit medem. Jeho stačí nižší množství, na uvedené množství vody jen 1 a ½ šálku medu. Sirup ovoňte vanilkou, smíchejte suroviny a povařte. Pak dochuťte podle chuti mandlovým likérem Amaretto. Kompot je možné sterilovat i v horkovzdušné troubě při teplotě 160 °C asi 20 minut.

Na domácí limonádu

Broskvová limonáda nebo ledový čaj jsou báječným letním osvěžením. Připravte si domácí s vlastnoručně vyrobeným sirupem. Na přípravě sirupu je nejpracnější to, že musíte pasírováním nebo mixováním dosáhnout co nejhladší konzistence. To vše odpadá, když zkusíte tuto verzi: V hrnci smíchejte 1 kg cukru s 1 l vody a do vzniklého sirupu ponořte čtyři broskve. Použijte nejlépe ty s červenou slupkou, aby měl sirup krásnou jasnou barvu. Nálev s broskvemi přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Dejte vychladnout. Broskve ze sirupu nevyndávejte, ale nechte je 1-2 hodiny odležet. Sceďte a přelijte do nádoby a uchovávejte v chladničce. Broskve nevyhazujte, použít je můžete do nějakého dezertu. Sirup se hodí nejen do nápojů, ale i na přelití zmrzlin, pohárů nebo do jogurtů. Pro zajímavější chuť jej můžete ovonět vanilkou, hřebíčkem, novým kořením nebo zázvorem. Vhodné jsou i bylinky jako třeba tymián či máta.  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den kukuřice

Den kukuřice

Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více