Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím

Eliza Kuchařka:

4 porce Drůbeží maso 41 názorů

544

Suroviny

4 husí stehna
2 červená jablka
1 velká žlutá cibule
1 velká červená cibule
máslo
mletý a celý kmín
sůl
100 ml bílého vína
2 lžíce hladké mouky
vývar
(Přílohové zelí)
1/2 hlávkového zelí
2 červená jablka
2 lžíce třtinového cukru
3 lžíce krystalového cukru
1 cibule nebo 3 šalotky
cca 150 ml jablečného džusu
máslo
kmín
pepř
sůl
(Rolované knedlíky)
500 g brambor
140 g hrubé mouky
1 vejce
50 g krupičky
25 g solamylu
20 g změklého másla
1 žloutek
100 g tenkých plátků anglické slaniny
sůl
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Husí stehna omyjeme a vetřeme do nich sůl a mletý či drcený kmín. Posypeme celým kmínem a zabalíme do potravinové fólie. Vložíme do ledničky do druhého dne. Uvaříme brambory ve slupce (počítáme s jednou středně velkou bramborou navíc, abychom po oloupání získali 500 g), necháme vychladnout a do druhého dne necháme odležet v lednici.

  2. Druhý den vyndáme maso nejméně dvě hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu.
    V kastrolu, který má poklici a lze ho vložit do trouby, osmahneme jemně nakrájenou žlutou i červenou cibuli na másle dohněda. Přidáme kousky jablek bez jádřince ale se slupkou, orestujeme a vložíme stehna. Přilijeme deci vína a tři deci vývaru (nejlépe teplého), přikryjeme poklicí a vložíme do trouby, rozpálené na 200°C. Po deseti minutách stáhneme teplotu na 170°C. Po půlhodinách maso podléváme, přeléváme a kontrolujeme. Pečeme hodinu a půl. Mezitím připravíme přílohové zelí (viz níže).

  3. Upečené maso vyndáme na talíř a odstraníme z něj případné zbytky cibulky. Výpek přecedíme, aby zbyla pouze šťáva. Z povrchu výpeku odstraníme většinu vypečeného sádla a uschováme si pro jiné účely. Ve vodě rozkvedláme 2-3 lžíce hladké mouky a přilijeme je ke šťávě. Promícháme, vrátíme do kastrolu pro pečení a přidáme stehna, která lehce okmínujeme a polijeme odebraným tukem (jen tak lžičku na jednu porci masa).
    Přiklopíme a vrátíme do trouby. Mezitím pracujeme na knedlíku (viz níže).
    Asi po půl hodině odstraníme pokličku a stehýnka dopečeme dozlatova za teploty zvýšené na 200°C.

  4. Zelí připravíme v první fázi pečení masa, protože není problém ho nechat vychladnout a poté přihřát. Odstraníme košťál a zelí nakrájíme na nudličky. Dáme vařit vodu, kterou osladíme třemi lžícemi krystalového cukru. Do vroucí vody dáme nakrájené zelí a vaříme 15 minut. Poté scedíme.
    V hlubší pánvi rozehřejeme máslo (případně přidáme trochu vypečeného husího sádýlka z trouby) a orestujeme jemně nakrájené šalotky nebo cibulku. Přidáme malé kostičky oloupaných jablíček, po minutce zasypeme třtinovým cukrem a necháme karamelizovat. Zalijeme džusem a redukujeme do té doby, než se většina tekutiny odpaří a jablka budou měkká. Přidáme uvařené zelí, dobře promícháme a prohříváme 10 minut. Pokud by chyběla tekutina, přilijeme vývar nebo jablečný džus. Nakonec zelí výrazně dochutíme solí, mletým kmínem, pepřem, octem a případně cukrem. Odstavíme a ohřejeme až před podáváním.

  5. Na knedlíky si připravíme mísu, do které jemně nastrouháme uvařené a oloupané brambory, dostatečně je osolíme, přidáme vajíčko, krupičku, solamyl a polovinu množství mouky. Rukou vypracujeme těsto, do kterého průběžně zapracováváme zbylou mouku a kousky měkkého másla. Pokračujeme až do okamžiku, kdy je těsto kompaktní, nelepí se na ruce a je pevné.
    Do vhodného kastrolu dáme vařit dostatečné množství osolené vody.

  6. Pracovní plochu umyjeme, navlhčíme pomocí houbičky a pokryjeme ji potravinovou fólií (dvě řady vedle sebe a dvě vrstvy na sobě). Jemně potřeme olejem, položíme na ni bochánek těsta a rozplácneme ho. Posypeme hrubou moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru na tloušťku cca 4 mm. Potřeme žloutkem a poklademe tenkými plátky anglické slaniny. Pomocí fólie zavineme do roládky, rozpůlíme a každý knedlík zabalíme do utěrky. Vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 21 minut. Vidličkou vybalíme knedlíky z utěrek do vroucí vody, utěrky odstraníme a knedlíky přeneseme na prkénko, kde je opatrně propícháme hroty vidličky. Knedlíky krájíme na cca 3 cm vysoká kolečka.

    Upečená stehna servírujeme s horkým jablečným zelím, kolečky knedlíků a podléváme je zahuštěnou vypečenou šťávou.

Poznámka

Zdroj: Menu.domů.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 693 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svatomartinská husa s rolovaným bramborovým knedlíkem a jablečným zelím

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Tak to máte moc pěknou, palec nahoru. Moc pěkně vypadají i ty knedlíky, ty jsem ještě takhle neviděl,to máte nějaký rodinný recept?
    My jsme letos díky hodně teplému podzimu zkoušeli v předstihu - jakoby takové generálce - husu na grilu http://www.zabijacky.cz/news/svatomartinska-husa/ a nedopadla myslím také špatně. Ale co naplat, knedlíky a zelí na grilu nedáme;-)
    Ještě jednou díky za inspiraci

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    tohle se nedá jen tak minout, to se musí ocenit! Nádhera!:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    senky: Senky, děkuju za komentík a krásné fotky.:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Vidličkou napíchneš roh utěrky, zvedneš ruku, knedlík tím vyroluješ a vzápětí ho z vody vyndáš "podběrákem".:-K Opatrně na několika místech propícháš vidličkou, aby unikala pára.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Ten knedlík je potřeba vrátit do té vroucí vody ,když jej rozbalíš,a ješté vařit, nebo pak už jen jak píšeš vybrat a nakrájet ???:-?:-D

    Odpovědět

  • senky senky

    Jsme po obědě:-*:-* a moc jsme si pochutnali:yes::yes: jen s malou úpravou, výpek jsem nezahušťovala, máme to tak raději. K tomu lahvinka svatomartinského Mullera a dokonalá neděle, protože teď se už ani nezvedneme:-D:-D:-D bod a s dovolením foto;-):-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jsem velmi potěšená, že se recept líbí a všem Vám děkuji za reakce.:-K Ale abych nespravedlivě nesklízela pochvaly sama, doporučuju se podívat na stránky, ze kterých jsem čerpala (viz poznámka - menu.domů). Patří sympatické a moc šikovné holce, podle jejíhož perfektního videonávodu jsem postupovala. Její koncept -mimo jiné- spočívá v tom, že coby foodkritik navštěvuje drahé restaurace, degustuje a pak vaří doma totéž (včetně srovnání finanční náročnosti). :yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    U nás dnes dvojí zelí, dvojí knedlík ;-);-) ale husa podle Tebe:yes::yes: jen těsně před dopečením přidám ještě jablíčka bez slupek, milujeme je pečená ve výpeku:-8:-8

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    husa je výborná, ale zelí, a zejména ten knedlík, mě uchvátily:-O, dokonalé:yes::-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Skvělé:-!
    Dokonalý popis, bod

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    jarda Kadic: Tak to jsem ráda.:-) S tím špenátem je to super nápad!!:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dnes jsem, husu nemaje, dělal ty knedle, já jsem na bramborové machr, takže se povedly, do jednoho jsem “zamontoval podušeny listový špenát,a taky dobrý, byly s kuřetem.:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Aničko, když jsem to zvládla já (a co se knedlíků týče, si opravdu nevěřím), tak se to jistě povede i Tobě. Zkus to, fakt na tom nic není, jen se přesně držet návodu a dobrounký knedlík je hotový...

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Moc Vám všem děkuji za reakce a body.:-K
    Václave, profík nejsem, protože by po mně mohla do kuchyně nastoupit uklízecí četa...:no::-D Kdybych tohle měla vařit pro provozovnu, zřejmě by mě odvezli "rychlou"...:-D
    Zdeňko, rozepsala jsem to detailně, aby se případným zájemcům recept povedl stejně jako mně - měla jsem radost a o tu je fajn se podělit, no né?..;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    luxusní recept, nádhera Elizo:yes::yes::-p:-p:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo