Jak nakrájet cibuli bez pláče: Známe účinné rady a kuchyňské triky, které zabrání pálení očí a ušetří nervy i čas
4. 9. 2025 Historie a zajímavosti
Cibule patří k nejčastěji používaným surovinám v kuchyni. Dodává jídlům chuť i vůni, je základem polévek, omáček nebo masových směsí. Jenže právě při jejím krájení často přichází okamžik, kterého se většina kuchařů obává – štiplavé pálení očí a nechtěné slzy. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se tomuto nepříjemnému zážitku vyhnout.
Proč cibule dráždí oči
Při krájení cibule dochází k porušení buněčných stěn a uvolnění enzymů, které reagují se sirnými sloučeninami. Výsledkem je vznik látky zvané syn-Propanthial-S-oxid. Ta se dostane do vzduchu a při kontaktu s očima způsobuje podráždění a následně reflexní slzení. Nejde tedy o žádný mýtus – cibule je skutečně malou chemickou laboratoří.
Je třeba si uvědomit, že úplně stoprocentní recept, jak se vyhnout slzám, neexistuje. Každý člověk reaguje na cibuli odlišně a míra podráždění se může lišit i podle odrůdy. Některé cibule obsahují více dráždivých látek než jiné a jejich síla se mění také v závislosti na čerstvosti či podmínkách skladování.
Mohlo by vás zajímat
Vychlazení cibule
Jedním z nejjednodušších triků je vložit cibuli před krájením na chvíli do lednice nebo krátce do mrazáku. Nízká teplota zpomalí uvolňování dráždivých látek, takže při krájení budou oči méně namáhány. Tento postup oceníte zejména při přípravě většího množství cibule, například na guláš či polévku, kdy by se slzám bylo jinak těžké vyhnout.
Ostrý nůž je základ
Používání ostrého nože není jen otázkou pohodlí, ale také prevence proti slzám. Tupý nůž cibuli více mačká než krájí, což vede k intenzivnějšímu uvolňování štiplavých látek. Ostrý řez naopak buněčné stěny naruší méně a plynů se do ovzduší dostane jen omezené množství.
Krájení pod vodou nebo u dřezu
Další možností je krájet cibuli přímo pod tekoucí vodou nebo alespoň u dřezu, kde ji oplachujete. Voda dokáže část dráždivých látek pohltit a odplavit dříve, než se dostanou k očím. Tento způsob je sice méně pohodlný a vyžaduje jistou zručnost, ale při menším množství cibule funguje spolehlivě. Někteří kuchaři volí také variantu – cibuli nakrájet na prkénku lehce pokropeném vodou.
Ochrana očí a dýchání ústy
Pokud nic z uvedeného nepomáhá, vyplatí se sáhnout po mechanické ochraně. Kuchyňské nebo plavecké brýle mohou na první pohled působit úsměvně, ale účel splní dokonale. Brýle vytvoří bariéru mezi očima a dráždivými látkami. Dalším trikem je dýchat při krájení více ústy než nosem – část plynů tak proudí jinou cestou a podráždění očí je menší.
Správná technika krájení
Na slzách se může podílet i samotný postup. Nejprve je dobré cibuli rozříznout napůl a krájet vždy od vršku směrem ke kořeni. Právě v kořenové části je soustředěno nejvíce enzymů, proto je vhodné ji ponechat na cibuli co nejdéle a odříznout až na závěr. Tím se sníží množství uvolněných dráždivých látek během krájení.
Elektrické pomůcky jako řešení
Pokud cibuli potřebujete zpracovávat opravdu často, vyplatí se pořídit si kuchyňský robot nebo sekáček. Přístroj uzavře cibuli uvnitř nádoby a k očím se nedostane prakticky žádný plyn. Tento způsob je navíc rychlý a ušetří čas, což oceníte při přípravě velkých rodinných jídel.
Náš tip: Když už víte, jak postupovat, nakrájejte si cibulové kroužky, které si připravíte podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více