Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smaženku připravíte rychle a snadno a zasytí vás.
Zdroj: Toprecepty

Jen málo jídel z dob minulých vzbuzuje takové emoce jako smaženka. Problém spočívá hlavně v tom, co bychom správně měli tímto názvem označovat. Slavné rychlé občerstvení má totiž více podob. Pojďte si společně s námi udělat jednu z nich. 

Slavné rychlé občerstvení

Smaženka byla v minulosti hvězdou tehdejších socialistických bufetů, nádražek, prodejen s lahůdkami nebo mléčných barů. Představovala oblíbenou svačinku, dala se sníst na stojáka u pultu, přibalit na cestu vlakem nebo naservírovat k večeři, když nebyl čas na vaření.

V podstatě šlo o tehdejší českou verzi fastfoodu, na kterou spousta lidí s nostalgií vzpomíná. Občas na ni narazíte i dnes třeba v některých prodejnách s chlebíčky, spíš se ale už jen připravuje doma, když je nutné spotřebovat zásoby staršího chleba. 

Chleba, vajíčka a trochu hořčice

Pokud byste se více lidí zeptali, co si představí pod pojmem smaženka, možná by vám každý odpověděl něco jiného. To je právě důvod, proč je na sociálních sítích tento pokrm předmětem sporů a hádek.

Bez ohledu na to, co pro vás pojem smaženka znamená, jisté je, že ingredience na všechny verze jsou vesměs podobné (tedy chléb a vajíčko) a stejná bývá vždy obloha smaženky v podobě hořčice, kyselé okurky, cibule a sterilované papriky

Smaženka podle ČSN

Pokud bychom se měli řídit ČSN, tedy normou podle níž se vařilo v socialistických restauracích a jídelnách, smaženkou bychom správně měli označovat jakýsi sýrový karbanátek nebo spíš obdélníkovou kroketu z nastrouhaného sýra, vajíček a strouhanky, který se osmaží na oleji a pak podává na plátku chleba na veky. 

Někteří ovšem za smaženku považují pokrm, který se v tehdejších publikacích označuje spíš jako vaječný řízek a má podobu omelety připravené z rozšlehaných vajíček zahuštěných strouhankou, která se po osmažení přeloží a rovněž podává na chlebu.

Asi nejjednodušší verzí smaženky je to, co by někteří nazvali prostě chleba ve vajíčku – tedy krajíce chleba namočené do rozšlehaného vajíčka a pak smažené v oleji. A aby to bylo kompletní, někteří poslední verzi dělají i nasladko z veky, do níž ještě patří tvaroh a rozinky

Jak na chleba ve vajíčku?

Většina lidí ale vnímá smaženku jako slaný pokrm a přesně takovou si nyní můžete připravit. Jestliže potřebujete zužitkovat starší, ne úplně čerstvý chléb, přímo se nabízí udělat si právě třetí verzi smaženky – tedy tu v podobě chleba namočeného do vajíčka a pak osmaženého dozlatova.

Tato smaženka navíc patří k úplně nejjednodušším, což z ní dělá dokonalý rychlý pokrm na snídani, svačinu i večeři v poklusu. A jak takovou smaženku připravíte? 

Budete potřebovat: 4 starší plátky chleba šumava, 4 vejce, sůl, pepř, máslo nebo olej na smažení, plnotučnou hořčici, 1 větší cibuli, sladkokyselé sterilované okurky a kozí rohy nebo nakládaná kapie podle chuti. 

  1. Vejce vyšlehejte se solí a pepřem dle chuti. Použijte vždy tolik vajec, kolik máte krajíců chleba.
  2. Do hlubokého talíře vlijte polovinu vajec (2 prošlehaná vejce) a do nich namočte z obou stran dva krajíce chleba.
  3. Ihned je dejte smažit dozlatova do pánve s rozpuštěným máslem nebo olejem. Po osmažení dozlatova z jedné strany na chleby nalijte zbylá rozšlehaná vejce z talíře, rychle otočte a dosmažte i z druhé strany.
  4. Po osmažení udělejte se zbylými chleby a vejci totéž.
  5. Takto připravené chleby potřete plnotučnou hořčicí, obložte pokrájenou cibulí, okurkou, paprikou dle chuti a podávejte.

Náš tip: Smaženku v podobě sýrové krokety si můžete udělat podle našeho videoreceptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli