Foodblogerka Češka z Česka prozradila, jak na jedinečné mrkvance: Lidé by neměli přehlížet české skvosty, říká
6. 9. 2025 Rozhovory a reportáže
Jana Jakusová, působící na Instagramu pod jménem Češka z Česka, je autorkou inspirativního food blogu plného starých i nových českých receptů, tradiční kuchyně i tipů na výlety a sezónní vaření. Na svém profilu propojuje lásku k české gastronomii s vizuálním food stylingem a smyslem pro autenticitu. Pro Toprecepty.cz se Jana rozpovídala o svých začátcích i cílech do budoucna a prozradila nám taky výborný recept.
Od prvních pokusů k blogu
Jana se k vaření dostala už v dětství, ale opravdová cesta do kuchyně se jí otevřela až později. „Zájem o vaření a pečení byl už na základce, ale až na vysoké škole jsem se k němu dostávala pravidelně,“ vzpomíná.
Brzy našla své vzory v pořadu S Italem v kuchyni, videoreceptech Menu od Koko nebo na blogu Kitchenette. Bavilo ji listovat kuchařkami a food magazíny, kde objevila kouzlo toho, že i obyčejné jídlo může na fotce působit nádherně.
K založení vlastního blogu a také instagramového profilu ji ale přivedlo něco jiného. „Bylo to v době, kdy jsem si více než jindy všímala, že lidé kolem mě přehlížejí naše lokální recepty jako něco obyčejného a nezajímavého,“ říká pro Toprecepty.cz. Přitom česká kuchyně má podle ní mnoho podob – není to jen knedlo-vepřo-zelo a svíčková.
Silný vliv měly i její cesty do zahraničí, kde ji fascinovalo, s jakou hrdostí mluví třeba Italové o pizze nebo tiramisu. „A to také nejsou zrovna lehká a dietní jídla,“ dodává.
Mohlo by vás zajímat
Sezónnost a tradice
Dnes čerpá Jana inspiraci hlavně ze sezónních surovin. „Když zrají švestky, kynutý koláč s mákem a švestkami nesmí chybět. Když dýně, rozpomínám se na recepty z nich,“ popisuje. Často sahá po rodinných receptech, starších kuchařkách i magazínech. Jejím cílem není vymýšlet něco úplně nového, ale připomínat, co už do české kuchyně patří. To ostatně vystihuje motto jejího blogu: „Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…“
Vedle receptů se Jana věnuje i tradicím. Nebere je jako povinný rituál, ale jako živou součást rodinného života. „Vnímám je spíš jako nit, která nás spojuje s těmi, kdo tu byli před námi, a zároveň nám dává možnost něco krásného vytvářet i pro ty, kdo přijdou po nás,“ vysvětluje. Ráda objevuje staré zvyky, ale také vytváří nové, které dávají smysl její rodině.
Každodenní vaření a profesní dráha
Vaření má pevné místo i v Janině rodinném životě. „Pro manžela a dceru něco připravuji téměř každý den. I když manžel taky rád vaří, v pracovních dnech se tomu věnuji většinou já,“ říká. Společné chvíle s přáteli se vždy točí kolem dobrého jídla, a když přijde návštěva, rád se k plotně postaví právě její manžel.
Postupně se vaření stalo i součástí Janiny profese. Dnes se věnuje food fotografii, tvorbě obsahu na sociální sítě a marketingu v gastro oboru. Nejraději připravuje rychlá a jednoduchá jídla, často bez masa, a s chutí peče sladké. Kromě české kuchyně má slabost i pro italskou a asijskou, které jí imponují svou jednoduchostí a důrazem na kvalitní suroviny.
Symbolika, sny a budoucí plány
Pro Janu nejsou recepty rozdělené na „zdravé“ či „oblíbené“. Důležitější je pro ni to, co je pro naši kuchyni typické a zakořeněné v tradici. Ráda pracuje s lokálními surovinami, jako jsou jablka, dnes populární pohanka, rakytník, mák nebo jáhly. Připomíná jídla spojená s konkrétním obdobím a ukazuje, jak se v receptech odrážejí tradice. „Mám ráda symboliku, příběhy, vzpomínky… ideálně ty hezké,“ dodává.
Do budoucna by si ráda splnila jeden cíl. „Už delší dobu mě provází myšlenka na vydání vlastní kuchařky,“ říká. Nabídek už několik dostala, zatím ale hledá formu, která by její vizi vystihla nejlépe. Spolupráce na sociálních sítích vítá, avšak jen pokud souzní s jejími hodnotami a tématy. A kromě pracovních plánů má i přání osobní – cestovat, poznávat nové chutě, vzdělávat se v oboru. „Taky bych si přála, aby naše rodina ještě o trochu povyrostla – třeba o jedno nebo dvě děti,“ přiznává Jana pro Toprecepty.cz.
Recept od Jany
Aby však nezůstalo jen u povídání o skvělém jídle, nabídla nám Jana recept na perfektní mrkvance, neboli mrkvánky. Jak sama říká, přestože jsou sladké, skvěle chutnají třeba i k bramboračce, ale nejčastěji se samozřejmě jedí klasicky jako buchty. „Poprvé je prý upekli v Polné, kde je dodnes pečou na pouť o druhé zářijové neděli. Mrkvancová pouť, jak je dodnes označována, bývala zasvěcena patronu města sv. Liguriáši,“ vysvětluje Jana na svém blogu. „V době jejího trvání byla průčelí domu vyzdobena svazky mrkve,“ dodává.
Mrkvance
Na přípravu tradičního moučníku budete potřebovat: Na mrkvance: 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 100 g másla + na vymazání plechu a potření mrkvanců, 42 g kvasnic (1 kostka), 2 žloutky, 2 bílky (na potření před pečením) a špetku soli. Na náplň: 500 g mrkve, 50 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 sáček nebo 1 lžičku domácího vanilkového cukru, 3 lžíce rumu, mletý mák podle chuti (nemusí být) a 20 semen fenyklu.
Jak na to?
- Nejprve do mísy v kuchyňském robotu prosejte naváženou mouku (aby se provzdušnila). Zároveň z odvážených ingrediencí zvlášť připravte kvásek: smíchejte 2 lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka (aby v něm bylo možné udržet prst) a 2 lžíce cukru a nechte vše v misce na teplém místě vzejít. Trvá to zhruba 15 min.
- Všechny ostatní ingredience na těsto přidejte do mísy v robotu a až vzejde kvásek, přidejte ho taky. Robot zapněte a nechte pracovat, těsto se krásně spojí za 5 minut.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte v ní těsto kynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem. Trvá to cca hodinu.
- Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte mrkev, kterou následně asi 10 minut poduste s ostatními ingrediencemi a nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto odkrajujte lžící na přibližně stejně velké kusy. Na válu z nich vytvarujte placky. Těsto je krásně vláčné, tak není potřeba váleček, ani vál moc posypávat moukou. Do středu placičky dejte vždy lžičkou vychladlou náplň, zabalte a v dlani ještě „zakulaťte“.
- Mrkvance dávejte na máslem vymazaný plech spojem dolů a většími rozestupy, aby se nespekly. Potřete je bílkem, který vám zbyl, a nechte ještě 15 minut na plechu dokynout.
- Následně pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, dokud nezezlátnou. Ještě horké mrkvance potřete máslem a posypte moučkovým cukrem.
Jak Jana skvěle vaří a zároveň i fotí, zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit perfektní mrkvový dort.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více