Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příloha by měla na talíři s hlavním chodem tvořit přibližně čtvrtinu celkového objemu pokrmu. Někdy je však obtížné předem určit, kolik jaké přílohy bude potřeba. Uvařili jsme 7 těch nejčastěji používaných a zjistili, o kolik zvětšily svůj objem.

Princip zdravého talíře

Tzv. zdravý talíř je podle výživové specialistky PharmDr. Margit Slimákové jednoduchou pomůckou, podle které můžete sestavit vyvážený pokrm úplně pro každého. Když pomyslně rozdělíte talíř na čtvrtiny, v jedné se mají nacházet bílkoviny v podobě masa nebo jiných živočišných či rostlinných produktů, dvě čtvrtiny náleží zelenině a ovoci a poslední čtvrtina je vyhrazena pro sacharidy, tedy přílohu.

A právě na přílohy jsme se zaměřili při našem pokusu, který měl za cíl zjistit, o kolik zvětší svůj objem vařením. Budete tak mít lepší představu o plánování pokrmů, abyste zamezili plýtvání nebo se zbytečně nepřejídali.

Kolik gramů přílohy vytěžíte ze 100 g v syrovém stavu?

Vybrali jsme 7 příloh, které se na českých stolech objevují nejčastěji: rýže, těstoviny, brambory, kuskus, červenou čočku, kroupy a pohanku. Na začátku měla každá porce přesně 100 g a výslednou porci jsme zvážili ihned po uvaření. Jak to dopadlo? Na stručné výsledky se můžete podívat také v galerii pod článkem.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže se vyznačuje vyšší lepivostí a hodí se zejména k omáčkám a asijským pokrmům, ale například i do karbanátků, náplní do paprik apod. Propláchnutou rýži stačí zalít 1,5násobným množstvím vody, osolit, přivést k varu a při mírné teplotě nechat pod pokličkou vařit asi 15 minut. Za tuto dobu bude rýže tzv. na skus. Podle požadované konzistence ji buď podávejte, nebo nechte pod pokličkou pár minut dojít.

Ze 100 g syrové jasmínové rýže jsme po uvaření získali 268 g, tedy více než 2,5násobek.

Těstoviny

Těstovin existuje nepřeberné množství druhů, které se mohou lišit obsahem mouky, vejce, a tím i vlastnostmi. Výsledná gramáž je tedy u těstovin čistě orientační, otestovaná na větších kolínkách vhodných např. k rajské omáčce, s nejrůznějšími pesty nebo na těstovinový salát.

Po uvaření 100 g těstovin jsme navážili 190 g.

Brambory

Brambory jsou velmi univerzální přílohou, které se v naší zemi zkonzumuje s přehledem nejvíce ze všech.

Podle předpokladu svůj objem brambory nezměnily, pouze se v nich zadrželo velmi malé množství vody. Navážili jsme 103 g.

Kuskus

Stejně jako je tomu u těstovin, i každý kuskus může mít jiné vlastnosti a schopnost pojmout odlišné množství vody. Díky neutrální chuti se dá kombinovat se všemi druhy potravin včetně masa, zeleniny a dokonce i ovoce a oříšků, se kterými chutná skvěle kuskus nasladko.

Původních 100 g kuskusu nabylo na více než 3,5násobek a výsledná hmotnost byla 366 g.

Červená čočka

Červená čočka se těší velké oblibě zejména díky tomu, že jde o jednou luštěninu, která i bez namáčení nemá nepříjemné vedlejší účinky v podobě nadýmání. Zahrnout ji do portfolia příloh má smysl i díky schopnosti zasytit na dlouhou dobu. Hodí se ale i do nejrůznějších směsí, třeba v podobě obědového čočkového salátu.

Ze 100 g jsme uvařením získali přesně 2,5násobek, tedy 250 g čočky.

Kroupy

Kroupy bývaly velmi oblíbenou surovinou do mnoha pokrmů našich předků. Byly vždy dostupné, skvěle zasytí, také velmi nabydou na objemu a na porci jich stačí jen hrstka.

100 g nejmenší velikosti krup uvařených tzv. na skus se zvětšilo více než 3,5x na hmotnost 357 g.

Pohanka

Ideální sytá a zdravá příloha, ale také vhodná surovina na slané i sladké kaše. Pohanka se dá i zapékat, skvěle chutná v kombinaci s houbami i mnoha druhy zeleniny.

100 g pohanky nabylo na objemu téměř 4násobně na 394 g, čímž se stala přílohou s nejvyšší výtěžností.

Závěr našeho pokusu

Při plánování objemu příloh je to nejsnazší s bramborami, které zůstávají na svém. Nejvíce vytěžíte z pohanky, a to čtyřnásobek původní hmotnosti. Více než ztrojnásobí objem také kroupy a kuskus.

Fotogalerie - Kolik bude přílohy ze 100 g v syrovém stavu?

Ukázat 8 fotografií

Zdroje informací:

youtube.com: Margit.TV – Zdravý talíř
stobklub.cz: Přiměřené množství jídla a kouzlo „zdravého talíře“

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více