Vynikající utopenci s kečupem podle Pepy Nemravy: Nebojte se použít hořčici i ocet, správným svařením vznikne skvělá chuť
9. 9. 2025 Vaření
Utopenci patří k českým hospodským klasikám. Nakládané špekáčky s cibulí, zalité pikantním lákem se už desítky let podávají jako osvědčené pohoštění k pivu. Tradiční recept už natolik zdomácněl, že se čím dál více lidí pouští do experimentování. Například Pepa Nemrava ukázal, že utopenci mohou skvěle chutnat i s kečupem.
Základní kámen zůstává stejný
Ať už se pustíme do jakékoliv inovace, špekáček zůstává srdcem celého jídla. Masitá uzenina tvoří základ, na který se váží zbylé ingredience. Dnes se i samotný výběr špekáčku může stát cestou do neznáma, protože v obchodech a řeznictvích jsou k mání ty s vyšším podílem masa, méně tučné nebo dokonce drůbeží varianty. Každý si tedy může zvolit chuť, která mu vyhovuje.
Mohlo by vás zajímat
Lák nabízí prostor pro fantazii
Tradiční nálev stojí na kombinaci octa, vody, cukru a soli. K tomu se přidávají cibule, feferonky, česnek a někdy i bobkový list. Netradiční pojetí utopenců ale právě tyto základy nabourává. Místo obyčejného octa lze použít jablečný či vinný, který nálev zjemní.
Pokud se chcete pustit do výraznějších „experimentů“, lze část vody nahradit pivem. Světlé ležáky dodají lehkost, tmavá piva naopak lehce karamelovou chuť. Někteří kuchaři jdou ještě dál a přidávají do láku šťávu z kysaného zelí.
Hra s kořením a bylinkami
Další možností, jak utopence ozvláštnit, je výběr koření. Místo klasické kombinace feferonek a pepře lze sáhnout po jalovci, hořčičných semínkách nebo chilli vločkách. Hodí se i čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn nebo dokonce estragon, který zvýrazní celkovou chuť nálevu. Milovníci orientálních chutí mohou přidat zázvor nebo citronovou trávu.
Netypické suroviny
Utopenci jsou většinou spojeni s cibulí a feferonkami. Do sklenice se však skvěle hodí i jiné druhy zeleniny – nakrájená mrkev, křupavý celer nebo dokonce červená řepa, která dodá nejen chuť, ale i netradiční barvu. Velkou oblibu si získávají i nakládané okurky. Kdo má rád výraznější chuť, může vyzkoušet nakládané papričky typu jalapeño.
Zajímavou alternativou je i nahrazení špekáčků jiným masem. Někteří kuchaři sáhnou po pikantních klobásách, jako je čabajka, jiní naopak zkoušejí jemnější bílou klobásu, která se kombinuje s bylinkami a lehčím nálevem.
Současná gastronomie se nevyhýbá ani vegetariánským alternativám. V některých restauracích se objevují „utopenci“ z uzeného tofu nebo tempehu. Tyto suroviny nasají chuť nálevu stejně jako špekáčky a výsledkem je zajímavá bezmasá verze, která si zachovává podstatu – typickou chuť. V kombinaci s červenou cibulí, koriandrem a feferonkami je tato varianta nabízena v mnoha bistrech určených milovníkům bezmasé stravy.
Kečupová variace
Zajímavou odbočkou od klasického receptu je příprava utopenců v kečupu a hořčici. Do láku se kromě octa a koření přidává i rajčatový kečup, který směs zjemní a dodá jí nasládlou chuť. Hořčice naopak zaručí trochu pikantnosti a kyselosti.
Právě takové utopence na svém instagramovém profilu nabídl i Pepa Nemrava, účastník MasterChef Česko 2020. „Moji druzí nejlepší utopenci v životě, a to jsem jich už fakt sežral mraky,“ oglosoval svůj výtvor. „Ochutnal jsem je letos v létě v jedné kavárně v Doksech a byly tak skvělý, že vás nemohu o ten recept ochudit. Styděl jsem se o něj říct, tak jsem si ho vytvořil sám a myslím, že jsem to fakt trefil,“ dodal.
Utopenci s kečupem
Na přípravu nevšedních utopenců budete potřebovat: 2 kg kvalitní uzeniny, 400 g cibule, 150 ml octa, 350 g oblíbeného kečupu (část můžete nahradit BBQ omáčkou), 180 g plnotučné hořčice, 4 lžíce Červeného zlata (nebo jiné pikantní pasty), 350 ml vody a 150 ml oleje.
Jak na to?
- Do velkého hrnce nalijte vodu, ocet, kečup, hořčici, olej, červené zlato, vše důkladně promíchejte a 5 minut provařte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Přidejte ji do nálevu a nálev přestaňte vařit.
- Buřty oloupejte, nakrájejte na menší kousky, a když má nálev teplotu 70–80 °C, vmíchejte je do něj.
- Zamíchejte a směs dejte do uzavíratelných nádob.
- Po vychladnutí nechte utopence uležet v lednici alespoň 2 dny.
Náš tip: Jestli preferujete tradiční verzi, podle našeho videoreceptu si můžete připravit klasické utopence.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více