Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibuláčky chutnají skvěle, jsou horké, voňavé a křupavé.
Zdroj: Toprecepty.cz

Cibule je Popelkou české kuchyně – levná, dostupná, vždy po ruce a na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti nezbytná součást většiny slaných jídel. V cibuláčcích zazáří naplno. Tyto jednoduché cibulové placky směle konkurují bramborákům, jsou lahodné, křupavé, vydatné a rychle hotové. A také velice variabilní.

Cibule v české kuchyni

Cibule patří k nejpoužívanějším surovinám v české kuchyni. V každé domácnosti má své místo – ať už v polévkách, omáčkách, pomazánkách nebo jako základ k masu.

Díky své výrazné chuti a vůni dokáže pozvednout i obyčejné jídlo. Její výhodou je, podobně jako u brambor, možnost dlouhého skladování. Cibule byla snadno dostupná, levná a vydržela celou zimu, což jí zůstalo dodnes. Díky tomu je vždy po ruce a stala se nepostradatelnou součástí každodenního vaření. Není divu, že se z ní v minulosti připravovala celá řada jednoduchých pokrmů, které zasytí i zahřejí. A řadu z nich připravujeme i dnes.

Cibulové placky 

Tradice placek je u nás velmi bohatá – ať už myslíme na klasické bramboráky nebo placky ze zelí zvané zelňáky. Každý kraj měl své varianty a právě placky patřily k jídlům, která se dala rychle připravit a zasytila celou rodinu. Sezonnost hrála velkou roli: podzimní a zimní období, kdy byla doma zásoba brambor, zelí i cibule, přímo přály rychlým plackovým jídlům.

Nemusí to ale být vždy jen brambory – méně známou, a přesto velmi chutnou variantou jsou právě cibuláčky. Tyto placky spojují výraznou chuť cibule se sýrem, šunkou a bylinkami. Z bylinek se hodí, kromě tymiánu a pažitky, které využíváme v níže uvedeném receptu, i další bylinky a koření: majoránka, kmín, sladká paprika, mletý pepř, rozmarýn, oregano či šalvěj.

Těsto smažíme jako tenké, křupavé placičky, které krásně voní a skvěle chutnají. Hodí se jako rychlá večeře, příloha k polévce nebo i chuťovka na stůl, když přijdou hosté. Příprava cibuláčků je přitom snadná: stačí smíchat pár surovin, ochutit, osmažit a během chvíle máme hotové křupavé placičky.

Podzimní

Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…

Jak připravit jednoduché placky cibuláčky

Na tři porce potřebujete: 1 větší cibuli, 100 g šunky, 50 g (polo)tvrdého sýru, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 lžičku sušeného česneku, 1 hrst nadrobno nasekané pažitky, tymián, sůl, mletý pepř a olej na smažení.
Jak na to? 

  1. Oloupanou cibuli a šunku nakrájejte na hodně drobné kousky.
  2. Sýr nastrouhejte.
  3. Promíchejte vše s moukou, vejcem, kořením, bylinkami, sýrem a mlékem v těstíčko.
  4. V pánvi rozehřejte alespoň 1cm vrstvu tuku.
  5. Lžící dávejte na rozpálený olej placičky z těsta a smažte je z obou stran dokřupava.

Náš tip: Připravte si výborné placky cibuláčky podle následujícího videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli