Voňavé cibuláčky: Jednoduché vynikající placky s cibulí a šunkou zdatně konkurují bramborákům
15. 9. 2025 Vaření
Cibule je Popelkou české kuchyně – levná, dostupná, vždy po ruce a na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti nezbytná součást většiny slaných jídel. V cibuláčcích zazáří naplno. Tyto jednoduché cibulové placky směle konkurují bramborákům, jsou lahodné, křupavé, vydatné a rychle hotové. A také velice variabilní.
Cibule v české kuchyni
Cibule patří k nejpoužívanějším surovinám v české kuchyni. V každé domácnosti má své místo – ať už v polévkách, omáčkách, pomazánkách nebo jako základ k masu.
Díky své výrazné chuti a vůni dokáže pozvednout i obyčejné jídlo. Její výhodou je, podobně jako u brambor, možnost dlouhého skladování. Cibule byla snadno dostupná, levná a vydržela celou zimu, což jí zůstalo dodnes. Díky tomu je vždy po ruce a stala se nepostradatelnou součástí každodenního vaření. Není divu, že se z ní v minulosti připravovala celá řada jednoduchých pokrmů, které zasytí i zahřejí. A řadu z nich připravujeme i dnes.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové placky
Tradice placek je u nás velmi bohatá – ať už myslíme na klasické bramboráky nebo placky ze zelí zvané zelňáky. Každý kraj měl své varianty a právě placky patřily k jídlům, která se dala rychle připravit a zasytila celou rodinu. Sezonnost hrála velkou roli: podzimní a zimní období, kdy byla doma zásoba brambor, zelí i cibule, přímo přály rychlým plackovým jídlům.
Nemusí to ale být vždy jen brambory – méně známou, a přesto velmi chutnou variantou jsou právě cibuláčky. Tyto placky spojují výraznou chuť cibule se sýrem, šunkou a bylinkami. Z bylinek se hodí, kromě tymiánu a pažitky, které využíváme v níže uvedeném receptu, i další bylinky a koření: majoránka, kmín, sladká paprika, mletý pepř, rozmarýn, oregano či šalvěj.
Těsto smažíme jako tenké, křupavé placičky, které krásně voní a skvěle chutnají. Hodí se jako rychlá večeře, příloha k polévce nebo i chuťovka na stůl, když přijdou hosté. Příprava cibuláčků je přitom snadná: stačí smíchat pár surovin, ochutit, osmažit a během chvíle máme hotové křupavé placičky.
Podzim po parném létě přináší první chladné dny i deštivé počasí, které ale rozhodně není na škodu. Právě díky vlhku totiž v lesích raší houby. A Češi houbaření milují! Bedly, hříbky, babky - to…
Jak připravit jednoduché placky cibuláčky
Na tři porce potřebujete: 1 větší cibuli, 100 g šunky, 50 g (polo)tvrdého sýru, 100 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 lžičku sušeného česneku, 1 hrst nadrobno nasekané pažitky, tymián, sůl, mletý pepř a olej na smažení.
Jak na to?
- Oloupanou cibuli a šunku nakrájejte na hodně drobné kousky.
- Sýr nastrouhejte.
- Promíchejte vše s moukou, vejcem, kořením, bylinkami, sýrem a mlékem v těstíčko.
- V pánvi rozehřejte alespoň 1cm vrstvu tuku.
- Lžící dávejte na rozpálený olej placičky z těsta a smažte je z obou stran dokřupava.
Náš tip: Připravte si výborné placky cibuláčky podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Administrátorský panel
Statistiky štítkování a kategorizace Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více