Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Langoše jako v Maďarsku dokážete připravit i doma a rozhodně vám zachutnají.
Zdroj: se souhlasem @tadysvacinar

Když se řekne langoš, mnoho lidí si představí stánek s touto smaženou pochoutkou na trzích či různých akcích. Pokud byste ovšem chtěli ochutnat originál, na jaký jsou zvyklí v zemi původu, tedy v Maďarsku, museli byste zapátrat po receptu. Jeden nabízí food blogger Tady svačinář, který se nechal inspirovat právě tam, kde je langoš doma.

Tradiční pokrm s moderními variacemi

Klasický smažený langoš se u nás dříve podával jen s jednoduchou oblohou – s česnekem, kečupem, tatarkou či strouhaným sýrem. Dnes se jeho podoba rozšířila o desítky variací. Najdeme verze s uzeným masem, se zakysanou smetanou, sypané bylinkami, ale i se zeleninovými oblohami nebo nasladko

Někteří kuchaři dokonce experimentují s pečením langošů v troubě nebo s přípravou v horkovzdušné fritéze, kde se dá dosáhnout nadýchané struktury s menším množstvím tuku. Přesto však zůstává klasické smažení v oleji nejrozšířenějším způsobem, protože právě to dodává langošům nezaměnitelnou chuť i vůni.

Tajemství chutného těsta

Příprava langošů stojí především na kvalitním těstě. To by mělo být měkké, vláčné a dobře vykynuté. Podle food bloggera s přezdívkou Tady svačinář, který langoš ochutnal v maďarské Šoproni a svým receptem se mu maximálně přibližuje, je základem těsta kombinace hladké a hrubé mouky, která zajistí ideální poměr pružnosti a křehkosti.

Droždí je třeba aktivovat v teplém mléce s trochou cukru, aby těsto krásně vykynulo a bylo nadýchané. Zakysaná smetana přidává těstu jemnost a lehce nakyslou chuť, která zůstává i po smažení. Důležité také je, aby těsto nepřekynulo – příliš dlouhé kynutí totiž může způsobit, že se langoš při smažení rozpadne nebo nasákne příliš mnoho oleje.

Správné smažení

Smažení langošů vyžaduje dostatek oleje a správnou teplotu, která by se měla pohybovat kolem 170–180 °C. Příliš horký olej těsto rychle spálí zvenku a to uvnitř zůstane syrové, naopak nízká teplota způsobí, že langoš nasaje příliš mnoho tuku.

Před smažením je vhodné těsto vytvarovat do kulatého plátu s tenčím středem a silnějšími okraji, což pomůže rovnoměrnému propečení. Každý langoš se smaží po obou stranách dozlatova a poté je třeba jej nechat krátce okapat na papírové utěrce.

Česnekový základ a oblohy

Neodmyslitelnou součástí langošů je česneková směs, která dodává pokrmu typickou vůni i chuť. Nejjednodušší je rozetřít česnek se solí a trochou oleje, aby vznikla konzistence pasty. Ta se poté nanáší na ještě teplý langoš, kde se dokonale propojí s křupavým povrchem.

Na takto připravený základ přichází obloha. V české verzi se nejčastěji používá kečup a strouhaný sýr, ale postupem času se do povědomí dostává i verze se zakysanou smetanou. Tu v receptu, který prezentuje na svém Instagramu, preferuje také Tady svačinář. Mnozí přidávají také cibuli, slaninu nebo šunku. V posledních letech se objevují i lehčí varianty s čerstvou zeleninou – rajčaty, paprikami nebo rukolou, které zjemňují celkovou chuť.

Jak připravit maďarské langoše

Na přípravu zhruba čtyř jedinečných langošů budete potřebovat: Na těsto: 200 ml mléka, 21 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 400 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 100 g zakysané smetany, 2 lžičky soli a 1 lžíci oleje. Na smažení: asi 1 l oleje. Na oblohu: 1 menší červenou cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžičku oleje, 100 g zakysané smetany, špetku soli, 300 g goudy (40%) a 300 g anglické slaniny.

Jak na to?

  1. Do vlažného mléka přidejte cukr a rozdrobené čerstvé droždí, vše promíchejte. Nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut při pokojové teplotě. 
  2. Do misky nasypte hladkou a hrubou mouku a sůl a promíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, olej a vzešlý kvásek. Promíchejte v robotu, až vznikne kompaktní těsto. Hotové těsto přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte zhruba 2 hodiny kynout.
  3. Mezitím nakrájejte na malé kostičky slaninu a opečte ji na pánvi. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, sýr nastrouhejte najemno. Zakysanou smetanu rozmíchejte se špetkou soli v misce do krému.
  4. Do jiné misky prolisujte oloupaný česnek a promíchejte ho s olejem
  5. Do pánve s výpekem z restované slaniny nalijte olej na smažení langošů. Mokrýma rukama vytvořte z vykynutého těsta placky, které osmažte v oleji dozlatova z obou stran.  
  6. Hotový langoš potřete česnekem s olejem, zakysanou smetanou, posypte sýrem, slaninou a cibulí.

Náš tip: Pokud se vám nechce čekat na vykynutí těsta, připravte si langoše z jogurtového těsta, jak uvidíte v našem videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli