Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Usmažte si dokonale nadýchané langoše jako od stánku!
Zdroj: Iva Trhoňová

Langoše patří mezi nezaměnitelné pouliční maďarské jídlo, které ovšem dávno zdomácnělo i u nás. Zkuste je tedy dnes se mnou připravit podle receptu, který mám vyzkoušený na vlastní rodině, a který nemá chybu! Věřím, že si langoše v této verzi také zamilujete.

Když pekařka promluví...

Receptů na maďarské langoše je opravdu hodně, snad každá, i česká, rodina má ten svůj oblíbený, který dělá nejčastěji. Potkala jsem už langoše z těsta bramborového, kváskového, jogurtového, nekynutého nebo takového, které v lednici vydrží několik dnů. Každé langoše chutnají maličko jinak. Dnes vám představím pravděpodobně nejjednodušší langoše, které znám, z těsta nejprostšího a nejlevnějšího. Kdysi mi recept napsaný na kousku papíru předala kamarádka s poznámkou, že tyhle langoše chutnají právě tak, jako ty prodávané u stánků. A měla pravdu.

Co budete na těsto potřebovat? Na těsto je třeba: 500-530 g vody, 1 lžička cukru, 1 kg hladké mouky, 200 g jemně strouhaných vařených brambor, 3 rovné lžičky soli, 30 g čerstvého droždí. Na smažení potřebujete olej a na potření hotových langošů česnek, sůl, zakysanou smetanu, kečup, strouhaný tvrdý sýr

Jak budete postupovat? Ve vlažné vodě rozmícháte cukr a droždí a necháte 15 minut stát. Přidáte další suroviny a uhnětete těsto, které necháte 30-45 minut vykynout. Pak těsto propracujete a rozdělíte na dílky (cca 14-16 kusů). Po 10-15 minutách odpočinku těsta necháte v hlubší pánvi rozehřát vyšší vrstvu oleje. Každý kousek těsta v prstech roztáhnete do tenké placky a vložíte usmažit z obou stran do horkého oleje. Hotové langoše odložíte na talíř s papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Potřete je kečupem nebo osolenou zakysanou smetanou s rozetřeným česnekem nebo jen směsí osolené vody a rozetřeného česneku. Na závěr je posypete strouhaným sýrem.

TIP: Pro tvarování langošů mám jeden tip, na který jsem sama přišla. Když jsem ho pak časem vyprávěla kamarádce, vyučené kuchařce, zchladila mé pyšné nadšení sdělením ve smyslu - joooo, to v práci v kuchyni děláváme celé roky také tak! - Těsto při tvarování langošů můžete roztahovat v prstech, ale snadnější je naolejovat plochý talíř a prsty na něm těsto roztáhnout. Nelepí se ani k talíři, ani k olejem potřeným prstům.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více