Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Apfelgrütze chutná báječně po jablkách a poslouží jako rychlá svačina i dezert.
Zdroj: Freepik

Apfelgrütze je jedním z tradičních německých dezertů. Na první pohled vypadá jako ovocné pyré nebo kaše, k čemuž odkazuje i název, konzistencí ale připomíná pudink. V Německu jej prodávají jako jogurt v kelímku, ale domácí verzi se ta kupovaná stejně nemůže rovnat. Příprava je naštěstí snadná a rychlá.

Ovocná kaše ze Skandinávie

Pokud byste si německé slovo Grütze přeložili do češtiny, znamenalo by kaše nebo také kroupy či krupice. Původně se tak označovala kaše z obilí, ale i z ovoce, do níž se ve starých receptech používala krupice nebo lámanka k jejímu zahuštění.

Dezert zvaný Grütze je jedním z tradičních německých pokrmů, který se váže především k území severního Německa. Původně jde totiž o dánskou specialitu (v Dánsku nazývanou rødgrød), oblíbenou rovněž i v dalších skandinávských zemích.

Červená nebo žlutá? 

Grütze má podobu hodně husté ovocné kaše, kterou lze jíst samotnou, obvykle se ale servíruje s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou, které se krásně snoubí se svěžím ovocem. Může se ale podávat třeba i jako omáčka na lívance či vafle. Nejznámější verzí této sladké pochoutky je Rote Grütze, což znamená červená kaše.

Připravuje se totiž z červených druhů ovoce, jako jsou maliny, rybíz, třešně, višně či jahody, poslední jmenované někdy v kombinaci s rebarborou. Ovoce tak dodává kaši typickou červenou barvu. Původně se Rote Grütze připravovala pouze ze šťávy z červených druhů ovoce a z červeného vína, a to vše se zahustilo právě krupicí. Tu v některých receptech nahrazovala rýžová mouka – takovému pokrmu se pak ale říkalo Reismehlpudding (rýžový pudink). 

Různé barvy a jednoduchá příprava

Kaše se ovšem připravuje i z jiných druhů ovoce, nyní v sezoně třeba z jablek či hrušek. Podle barevného odstínu se jí pak říká Gelbe (žlutá) Grütze či Grüne (zelená) Grütze. Žlutá může být třeba i z meruněk a broskví, borůvková je zase Blaue (modrá) Grütze. Jablečná verze se ovšem často nazývá jednoduše Apfelgrütze.

Příprava tohoto ovocného dezertu je velmi snadná. Jablka se jen oloupou, nakrájejí na kostičky nebo plátky a krátce povaří s trochou vody, cukru a citronové šťávy. Vše se pak zahustí škrobem (většinou kukuřičným, lze ale použít i bramborový nebo rýžový) nebo přímo pudinkovým práškem.

Důležité je, aby kaše nebyla příliš řídká, ale měla tu správnou konzistenci ovocné Grütze – tedy něco mezi kompotem a pudinkem. V Německu se často servíruje jako lehký dezert po hlavním jídle, ale může posloužit i jako sladká svačinka.

Jak na domácí Apfelgrütze?

Jablka se často pro zjemnění kyselosti kombinují s hruškami, oblíbené podzimní druhy ovoce pak přímo volají po nějakém koření na dochucení. Apfelgrütze se proto vylepšuje skořicí, badyánem nebo třeba hřebíčkem, svěžest a vůni zajistí citronová kůra. Přidat lze i vanilku, v zimě kaši báječně oživí zázvor

Pokud vás tedy slavný německý dezert zaujal, můžete si jej připravit podle našeho receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 750 g jablek, 2 lžíce citronové šťávy, 500 ml jablečného moštu (nebo džusu), 75–100 g cukru podle sladkosti jablek, 1 balíček vanilkového cukru (8 g), 1 lžičku mleté skořice, 1 balíček vanilkového pudinku (37 g) nebo 37 g škrobu. 

  1. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a dužinu nakrájejte na kostičky. Aby nezhnědly, ihned je pokapejte citronovou šťávou.
  2. Do hrnce nalijte jablečný mošt a zahřívejte ho.
  3. V misce smíchejte vanilkový pudinkový prášek nebo škrob s oběma cukry a skořicí. Přilijte 10 lžic teplého jablečného moštu a promíchejte tak, aby nevznikly hrudky.
  4. Kostičky jablek přidejte do jablečného moštu a zahřívejte k varu. Poté snižte teplotu a za občasného míchání pomalu vařte asi 3–3,5 minuty, v závislosti na odrůdě jablek. Kostičky jablek by se neměly rozvařit, ale měly by zůstat lehce křupavé.
  5. Hrnec na chvíli odstavte, znovu dobře promíchejte rozmíchanou pudinkovou směs a najednou ji za stálého míchání vmíchejte do horké jablečné směsi. Hrnec vraťte na sporák a obsah za stálého míchání krátce přiveďte k varu.
  6. Horkou jablečnou kaši přelijte do misek a podávejte buď vlažnou, nebo vychlazenou. Buď samotnou, s vanilkovou zmrzlinou, se šlehačkou, se studenou vanilkovou omáčkou, s vanilkovým pudinkem, k palačinkám nebo k horkým vaflím, nebo jako dezert ve sklenici, vrstvený střídavě s tvarohem nebo jogurtem a šlehačkou.

Náš tip: Máte-li rádi jablka v kombinaci s pudinkem, můžete si připravit třeba tyto jablečné řezy podle našeho videoreceptu. 

Zdroje: Mamas-rezepte.de, Wikipedia.org, Nordische-esskultur.de


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli