Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit jablečný křen, který vydrží celou zimu a dodá říz uzenému i paštice? Snadný recept zvládne každý
Zdroj: Profimedia

Na podzim křen dorůstá patřičné velikosti a získává na žádané štiplavosti. Zpravidla se sklízí až po prvních mrazících, ale pokud už ho vytáhnete ze země teď, třeba proto, že se jeho ostrá chuť parádně hodí k vepřové pečínce, poradíme vám, jak ho celý zpracovat tak, aby dlouho vydržel. Pikantní a nasládlý jablečný křen je skvělým způsobem.

Ostrý křen

Křen patří mezi kořenovou zeleninu, která v české kuchyni zaujímá výjimečné místo. Sklízí se mezi posledními druhy a vydrží nejkratší dobu čerstvý. Jeho ostrá, štiplavá chuť se skvěle hodí k uzenému masu, tlačence, klobásám, k ovaru, k pražské šunce, k zabijačkovým specialitám i k tradiční svíčkové omáčce. Pikantně doplní pomazánky na chlebu i luštěniny. 

Čerstvě nastrouhaný má ale jen krátkou trvanlivost – během několika hodin ztrácí svou výraznou chuť i ostrost. Jakmile křen nastrouháte, začíná rychle oxidovat a měnit barvu i chuť. Proto se doporučuje ihned ho smíchat s trochou octa, citronové šťávy nebo špetkou soli. Kyselé prostředí pomáhá uchovat ostrost i barvu. Uzavřený ve sklenici v lednici takto připravený křen vydrží 3–5 dní, ale každým dnem slábne. 

Sladká jablka

Ostrá chuť křenu nevyhovuje každému. Citronová šťáva nebo ocet ji zmírní pouze trochu. Proto vznikl jablečný křen, který je řízný a zároveň příjemně nasládlý. Přirozeně sladká jablka totiž neutralizují výraznou křenovou štiplavost. Dohromady tak získají vyváženou chuť, která se hodí nejen k masu a uzeninám, ale třeba i k bramborovým plackám, ke grilovaným dobrotám, k paštikám či k sýrům. 

Díky kyselině jablečné a cukru se navíc křen lépe konzervuje a déle si uchová svou bílou barvu i ostrost. Nejlépe se hodí pevná a šťavnatá jablka se sladkokyselou chutí – třeba odrůdy jako Idared, Jonagold nebo Champion. Příliš sladká jablka mohou směs zjemnit až moc, kyselá zase dodají výraznější svěžest. Důležité je, aby byla šťavnatá, čerstvá a bez moučnaté konzistence. Moučná jablka štiplavost křenu naprosto potlačí a místo lahodné křupavé remulády vznikne měkká kaše. 

Jablečný křen 

Základem jsou jablka a křen. Čerstvě nastrouhaný křen smíchejte s jemně strouhanými jablky. Tato kombinace zjemní štiplavou chuť křenu a dodá směsi svěžest i lehkou sladkost.

Záleží i na hrubosti struhadla. Příliš jemné nudličky vytvoří konzistenci kaše. Pokud nastrouháte křen najemno a jablka na hrubší nudličky nebo je ponecháte se slupkou, lépe vynikne textura jednotlivých surovin. Záleží tak na vaší chuti. 

Cukr lze nahradit medem, který jablečnému křenu dodá jemnou sladkost a medovou vůni. Klasický kvasný ocet lze obměnit za jemnější jablečný nebo aromatičtější vinný. Kapkou vína lze jablečný křen také dochutit. 

Aby křen a jablko nezhnědly a jablečný křen si uchoval svěží barvu, je třeba obojí ihned zakápnout citronovou šťávou nebo trochou octa. Směs se může dochutit cukrem a solí, případně špetkou pepře. Lze ji podávat hned, nebo zavařit a uchovat tak ve stejné konzistenci až jeden rok. Je třeba ho sterilovat 10–15 minut při 80 °C. Necháte-li ho v lednici, uzavřete ho do sklenice a spotřebujte do pár dní. 

Jak připravit jablečný křen, který dlouho vydrží  

Na 1 dávku jablečného křenu potřebujete: 1 kg jablek, 200 g křenu, 100 ml octa, 400 g cukru krupice a 100 ml vody. Jak na to? 

  1. Jablka umyjte, oloupejte, nastrouhejte a zakápněte octem.
  2. Křen očistěte a nastrouhejte najemno. Přidejte k jablkům a promíchejte se zbylým octem. 
  3. Cukr svařte s vodou na sirup a ještě horký nálev nalijte do připravené směsi. Vše opět řádně promíchejte.
  4. Plňte do čistých malých skleniček, hrdlo očistěte a uzavřete čistými víčky. Křen sterilujte 10–15 minut při 80 °C.

Náš tip: K jablečnému křenu se báječně hodí pečené uzené koleno. Připravte si ho podle našeho videoreceptu. 

Témata

Recepty k tomuto článku