Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozdní jaro a léto patří mezi oblíbená období pro svatby. Tyto chvíle si chcete dobře naplánovat, abyste si je mohli krásně užít a prožít nezapomenutelný den. Pokud patříte mezi milovníky tradic, určitě budete sázet na osvědčené tradiční menu. Prozradíme, jak má správně vypadat a jak připravit svíčkovou, se kterou uchvátíte.

Jak vypadá klasické svatební menu

Za nejosvědčenější svatební menu je považován předkrm v podobě šunkové rolky s křenovou šlehačkou. Jako polévku si novomanželé v Čechách a na Moravě tradičně volí hovězí (případně kuřecí) vývar s játrovými knedlíčky. Jako hlavní chod pak míří na sůl především svíčková na smetaně s knedlíky. Tohle všechno si samozřejmě můžete naporoučet v restauraci. Ale co když chcete svatbu i s hostinou mít doma? Pak je z celého menu nejnáročnější právě svíčková. Ale s naším návodem ji zvládnete, třeba i hned napoprvé. 

Svíčková je výzvou jen na první pohled

Když budete připravovat svíčkovou, je třeba říci, že se správně jedná o hovězí pečeni se smetanou. Původ názvu tohoto jídla, tedy svíčková, je totiž tak trochu komplikovaný. Pro jednoduchost si v článku ponecháme název svíčková omáčka. Co je důležité, je fakt, že se jedná o skvělou svíčkovou omáčku, kterou charakterizuje jemná a zároveň kořenitá zeleninová chuť. Pro někoho může toto jídlo představovat výzvu. Ale s našimi tipy se bát přípravy nemusíte. Co je na celém receptu podstatné? Kvalitně připravené maso se zeleninou, dobré zahuštění šťávy a nakonec i zjemnění smetanou. Ale pojďme na to postupně. 

Základem je dobrá příprava masa

Na svíčkovou si nejspíš nepořídíte kus masa, kterému se říká svíčková. Nejen, že je dražší, ale ani se pro dušení nehodí. Pořídit můžete třeba kulatou plec, což je přední hovězí, kterému se říká falešná svíčková. Využít můžete i loupanou plec. Variantou je také hovězí zadní nejlépe hovězí kýta. Z masa musí pryč tuk a blány na povrchu. Maso opatrně naklepejte paličkou a chytněte, aby se zase srovnalo do původní podoby. A pak přijde krok, který byste neměli přeskočit.

Jak říká známá foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová, bude se protýkat, neboli špikovat. Při této úpravě se do masa vloží části špeku, což dodá pečeni šťavnatost. Špikování je stará dobrá kuchyňská úprava, která se ovšem dá zefektivnit. Jak na to? Nejdříve si dejte špek do mrazáku. To je oblíbený kuchařský trik, který zajistí, že se špek bude lépe krájet na hranolky. 

Do masa udělejte ostrým špičatým nožem zářezy. Ztuhlý špek nakrájejte na špalíčky a vložte je do zářezů v mase. Florentýna radí protahovat, neboli špikovat, po vlákně. Aby se špek do masa lépe dostal, můžete díru zvětšit koncem vařečky. Maso je pak vhodné svázat, aby lépe drželo pohromadě. Pak ho opepřete a osolte a v kastrolu zprudka opečte na másle ze všech stran. Maso má mít nakonec zlatou barvu, ale nebude úplně propečené, jde jen o to, aby se na povrchu zatáhlo. Takto propečené maso dejte do hlubokého hrnce nebo pekáčku.

Maso můžete pro lepší chuť naložit

V následujícím kroku se nabízejí dvě varianty. V té první postupujte podle toho, jak doporučuje šéfkuchař a porotce soutěže Masterchef Česko Jan Punčochář a na maso nasypte kořenovou zeleninu, poté zalijte vše rozpuštěným máslem. Maso tak bude velmi lahodné. Takto nechte naložené až tři dny

V druhé variantě postupujete následovně: Očištěnou zeleninu nakrájejte na zhruba centimetrové kostky a trochu ji osolte. V prvním kastrolu ve výpeku opečte opatrně zeleninu, dokud nebude mít nazlátlou barvu. V případě potřeby přilijte lžíci vody. Přidejte cibuli nakrájenou na stejné tvary jako kořenová zelenina a počkejte, až změkne a zezlátne. Přisypte trochu cukru a nechte ho zkaramelizovat. Vmíchejte hořčici a krátce promíchejte. Zalijte směs vodou, ale lépe vývarem nebo bílým vínem. Vše se musí vařit. Přidejte směs k masu společně s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem. Ideální je dát koření do pytlíčku. 

Důkladné pečení a dokončení omáčky

Zakryjte hrnec nebo pekáček a pečte, dokud nebude maso hotové. Může to trvat hodinu až dvě. Nezapomeňte ale každou půl hodinu maso otočit. Zeleninu na závěr rozmixujte, což je lepší a rychlejší než pasírování. Zůstane v omáčce všechna zelenina. Někdo vyžaduje zahuštění jíškou, jiný nedá dopustit na čistě zeleninovou pikantní smetanovou omáčku. Pokud bude dostatek zeleniny, není třeba zahušťovat jíškou. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich sází na sílu plnotučné hořčice, která dodá pikantnost. Omáčku nezapomeňte občas míchat, protože by se mohla přichytávat. Pokud bude potřeba, můžete ještě na závěr dokyselit citronovou šťávou, přidat trochu hořčice, cukru, dosolit. Ale dost možná žádné doplnění nebude potřeba. Nakonec nalijte smetanu (ideálně šlehačku) a jen prohřívejte, aby se nesrazila. Připravit si můžete třeba svíčkovou podle tohoto skvělého receptu.

Svatba

Co by to bylo za svatbu, kdyby se po ní novomanželé a hosté z řad jejich blízkých nesešli u dobrého jídla? Pořádná hostina ke svatbě zkrátka patří. Tradiční je oběd pro nejbližší rodinu a přátele,…

Příloha ke svíčkové omáčce

Svíčková se většinou podává s houskovými, případně karlovarskými knedlíky, nebo špekovými knedlíky. Navrchu může být kopeček šlehačky s plátkem citronu a lžicí kompotovaných brusinek (nebo džemu). Pokud byste nechtěli sáhnout po brusinkách, zkuste červený rybíz. 

Náš tip: Podívejte se do galerie pod hlavní fotkou, jak svíčkovou vaří a servírují naši čtenáři. Třeba tam najdete inspiraci i pro sebe!

Zdroje informací:
ceskatelevize.cz
ireceptar.cz
kucharkaprodceru.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více