KVÍZ: Jste odborníkem na sýry a jejich využití při vaření? Otestujte si své znalosti a zjistěte, kde ještě možná máte mezírky
23. 9. 2025 Ostatní
Sýr je jednou z nejuniverzálnějších surovin, která dokáže pozvednout chuť téměř každého pokrmu. Má desítky podob, od jemných čerstvých až po výrazné zrající druhy, a každý z nich najde jiné uplatnění. Pokud vás láká zjistit, jak dobře se v tomto světě orientujete, můžete si své znalosti otestovat v našem kvízu.
Jak vybrat správný sýr
Stejně jako třeba u masa je i u sýrů důležité vědět, kam který použít. Čerstvé sýry vynikají lehkostí a krémovou strukturou. Často se používají ve studené kuchyni, například do pomazánek, salátů nebo jako základ sladkých dezertů. K jejich neutrální chuti se skvěle hodí bylinky či koření.
Oproti tomu polotvrdé sýry mají pevnější strukturu a hodí se pro zapékání i do teplých pokrmů. Při vyšších teplotách se krásně rozpouštějí a vytvářejí lákavou zlatavou kůrku.
Mohlo by vás zajímat
Aroma i výrazná chuť
Měkké plísňové sýry přinášejí do jídel výrazný charakter. Díky své aromatičnosti se dobře kombinují s ovocem, ořechy či medem a snadno tak vznikne lahodný kontrast chutí.
Tvrdé sýry, často dlouho zrající, jsou naopak oceňované pro svou intenzivní chuť a schopnost dodat pokrmům šmrnc i v malém množství. Strouhají se na těstoviny, polévky či zeleninová jídla, ale najdou uplatnění i na sýrových prkénkách a v nákypech.
Sýr v gastronomii
V kuchyni má sýr trojí roli – chuťovou, výživovou i technologickou. Umí propojit suroviny, zjemnit texturu a dodat pokrmům na atraktivitě. Zároveň představuje významný zdroj bílkovin a vápníku, takže je nejen chutným, ale i hodnotným doplňkem jídelníčku.
Sýrový svět je zkrátka pestrý a velmi zajímavý. A pokud chcete zjistit, zda byste správný sýr přiřadili k těstovinám, do polévky nebo třeba k české klasice, nenechte si ujít náš kvíz – prověří vaše znalosti zábavnou formou a možná vám prozradí, kde se ještě můžete zlepšit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více