KVÍZ: Jste odborníkem na sýry a jejich využití při vaření? Otestujte si své znalosti a zjistěte, kde ještě možná máte mezírky
23. 9. 2025 Ostatní
Sýr je jednou z nejuniverzálnějších surovin, která dokáže pozvednout chuť téměř každého pokrmu. Má desítky podob, od jemných čerstvých až po výrazné zrající druhy, a každý z nich najde jiné uplatnění. Pokud vás láká zjistit, jak dobře se v tomto světě orientujete, můžete si své znalosti otestovat v našem kvízu.
Jak vybrat správný sýr
Stejně jako třeba u masa je i u sýrů důležité vědět, kam který použít. Čerstvé sýry vynikají lehkostí a krémovou strukturou. Často se používají ve studené kuchyni, například do pomazánek, salátů nebo jako základ sladkých dezertů. K jejich neutrální chuti se skvěle hodí bylinky či koření.
Oproti tomu polotvrdé sýry mají pevnější strukturu a hodí se pro zapékání i do teplých pokrmů. Při vyšších teplotách se krásně rozpouštějí a vytvářejí lákavou zlatavou kůrku.
Mohlo by vás zajímat
Aroma i výrazná chuť
Měkké plísňové sýry přinášejí do jídel výrazný charakter. Díky své aromatičnosti se dobře kombinují s ovocem, ořechy či medem a snadno tak vznikne lahodný kontrast chutí.
Tvrdé sýry, často dlouho zrající, jsou naopak oceňované pro svou intenzivní chuť a schopnost dodat pokrmům šmrnc i v malém množství. Strouhají se na těstoviny, polévky či zeleninová jídla, ale najdou uplatnění i na sýrových prkénkách a v nákypech.
Sýr v gastronomii
V kuchyni má sýr trojí roli – chuťovou, výživovou i technologickou. Umí propojit suroviny, zjemnit texturu a dodat pokrmům na atraktivitě. Zároveň představuje významný zdroj bílkovin a vápníku, takže je nejen chutným, ale i hodnotným doplňkem jídelníčku.
Sýrový svět je zkrátka pestrý a velmi zajímavý. A pokud chcete zjistit, zda byste správný sýr přiřadili k těstovinám, do polévky nebo třeba k české klasice, nenechte si ujít náš kvíz – prověří vaše znalosti zábavnou formou a možná vám prozradí, kde se ještě můžete zlepšit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Frgále, kyselica a dobrá slivovice? Ochutnejte Valašsko!
Naposledy jsme se v seriálu "Českem s chutí"… Číst více
Zelná náplň do valašských koláčů: Netradiční náplň v tradičním sladkém pečivu
Zelníky, zeláky, zelňáky nebo prostě frgále se zelím či zelné placky jsou ploché koláče z kynutého těsta, které se plní sladkým dušeným zelím. Tyto… Číst více
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Kyselice nebo také kyselica je bezpochyby… Číst více
Staročeské placky podlesníky: Valašská specialita pečená na zelných listech je skromné jídlo, které zasytí celou rodinu
O původ bramborových podlesníků se tak trochu pře… Číst více
Valašský čaj zhřívanice se hodí nejen pro horaly: Kořeněný nápoj podle starého receptu voní hřebíčkem a zamiluje si ho každý
Venku je čím dál tím chladněji, takže nám občas… Číst více
Jaké jsou nejlepší náplně do tradičních frgálů? Možností je hned několik
Tenoučké kynuté těsto a spousta voňavé náplně, to je typický valašský frgál, který se peče o velikosti až 30 cm v průměru. Příprava kynutého těsta… Číst více
Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
Právě touha zhubnout vedla k tomu, že netradiční… Číst více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Vyhlášené valašské frgály nejsou známé jen na… Číst více
Co ochutnat ve Zlíně? Přinášíme malého gastronomického průvodce Baťovým městem
Město Zlín je neodmyslitelně spojováno se jménem Tomáše Bati, který zde vybudoval obuvnické impérium, a i když už Baťovy závody neprodukují obuv,… Číst více
Valašské frgále: Víme, jak připravit krajovou specialitu v podobě velkých koláčů
Pokud máte cestu přes Valašsko, rozhodně byste měli ochutnat frgále - krajovou specialitu, které nelze odolat. Myslíte si, že vám stačí půlka? Rychle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více