

Pomalu pečená hovězí kližka
Suroviny 4 porce
- 3/4 kg hovězí kližky
- 2 velké cibule
- 1 velká mrkev
- smetana na vaření
- svazek čerstvé petrželové natě (plocholisté)
- 3 snítky čerstvého oregana (dobromysl)
- sůl
- pepř
- vývar
- vepřové sádlo
Postup přípravy receptu
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme na jemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oreganem.
Naložené maso dáme do chladu nejlépe na 24 hodin.
Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit lehce do zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.
Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.
Jakmile je maso měkké tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně.
Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomalu pečená hovězí kližka
-
Kližka je vynikající masínko a v tomto podání musí být luxusní
-
janek53:
...děkuji za zpětnou vazbu a jsem rád, že chutnalo -
Povedlo se. Mňam
(chválím)
-
Z kližky ráda kuchtím a tohle je parádní receptík
Vypadá to báječně
-
Právě se na mě usmál tenhle recept a zrovna dneska jsem koupila kližku
takže pozítří bude k obědu
-
janek53:
... souhlasím -
Sobota to jistí, napřed uklohním a chválit budu pak
-
Moc hezký recept, ještě mě nenapadlo kližku takto upravit, vždy jsem ji "zkazila" na guláš - tohle určitě zkusím
-
magdalenka: to jsem velmi ráda, že jsi na tom stejně
a myslím, že je nás víc
-
Chválím
-
Dana61: Ja ti rozumiem...aj ja mám rada prirodzenú chuť potravín.
-
a zase mňaminka
ať žijí bylinky a z nich takovéhle dobroty
vidím, že občas každý potřebuje vysadit tu spoustu kořenících přísad a pak zažít tu pravou chuť masa
ale abyste se do mě nepustili, já proti koření nic nemám, pochopitelně je také používám a některá jídla se bez nich ani neobejdou
ale tenhle recept "bez" je úžasný
-
danielle72: zblblá jazzem, nééé
a propós.. co máš s tím řezníkem
-
danielle72:Ale tohle je kližka, ne líčka, tu snad seženeš, ne?
-
Ano, ano, tleskám
A zítra letím za řezníkem, že jestli pro mě líčka nesežene, tak s ním končím
+7. bodík