Jak obalovat tvarůžky, aby při smažení nevytekly? Jednoduchý postup zvládne i začátečník a pochutná si celá rodina
23. 9. 2025 Vaření
Patříte k milovníkům olomouckých tvarůžků? Jednou z nejlepších možností, jak si tento zrající sýr vychutnat, je osmažit jej v trojobalu. V teplé a rozteklé formě totiž tvarůžky chutnají snad ještě lépe než zastudena. Jak ale zajistit, aby tvarůžky při smažení nevytekly?
Sýrová specialita z Olomouce
Tvarůžky, jimž se říká olomoucké, pocházejí z městečka Loštice a jsou jedním z našich nejslavnějších sýrů. Moravská specialita, známá rovněž jako syrečky, má dokonce svojí ochranou známku Evropské unie Chráněné zeměpisné označení (CHZO) a jde opravdu o výjimečný výrobek.
Tvarůžky vynikají nejen svým výrazným aroma a pikantní nezaměnitelnou chutí, ale i tím, že jde o takřka netučný a vlastně dietní sýr, protože se vyrábí z netučného tvarohu.
Mohlo by vás zajímat
Smažené chutnají božsky
Tvarůžky jsou vynikající samy o sobě, často se ale přidávají i do některých pokrmů nebo se různým způsoby upravují. Výborné jsou nakládané v oleji, ve formě pomazánky, hodí se k zapékání nebo je lze přidat do pečiva. Tepelná úprava jim svědčí, neboť se krásně roztečou, aroma sýra ještě více rozvine a textura se stane jemnější a krémovější. To platí i v případě, když tvarůžky osmažíte v trojobalu.
Trochu jiný smažák
Smažené tvarůžky jsou zajímavou alternativou ke klasickému smaženému sýru. I když jde o netučný sýr, po usmažení a rozkrojení se dokáže krásně roztéct a uvolnit svou výraznou vůni a chuť.
To zároveň nese i riziko, že se během smažení sýr může roztéct až moc a vytéct z obalu. U tvarůžků je to obzvlášť nepříjemné, neboť spolu se sýrem se začne domem linout i jeho aroma, což mohou někteří nést nelibě. Tomu se ale naštěstí dá předejít pomocí několika fíglů.
Jak osmažit tvarůžky?
Smažené tvarůžky lze udělat různými způsoby– dají se třeba namočit do těstíček, třeba pivního, klasikou je ovšem i u nich oblíbený trojobal stejně jako v případě tradičního smažáku nebo masových řízků. Tyhle finty vám ale zajistí skvělý výsledek:
- Na smažení jsou vhodnější uzrálejší tvarůžky bez tvarohového středu. Jen takové se krásně roztečou. Aby se vám lépe obalovaly, je však lepší tvarůžky předem krátce zmrazit, aby ztuhly. Zmírní se tak trochu i jejich vůně.
- Tvarůžky obalujte klasicky nejprve v hladké mouce (případně lze zvolit kombinaci hladké a polohrubé), pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Chcete-li si pojistit, že nevytečou, je lepší je obalit nadvakrát – tedy po prvním obalení je opět namočit do vajíčka a znovu do strouhanky.
- Místo klasické strouhanky můžete použít panko strouhanku nebo kukuřičnou strouhanku. Dobře na tvarůžcích drží a ještě je s nimi smažená pochoutka křupavější.
- Po obalení je dobré dát sýr opět ještě na 15-20 minut do mrazáku. Díky tomu se trojobal osmaží dřív, než se sýr úplně rozteče, což zabrání i jeho vytečení z obalu. Navíc pak tvarůžky lépe drží tvar.
- Sýr je třeba smažit v dostatečné vrstvě oleje, aby v něm tvarůžky plavaly a nepřichytávaly se ke dnu pánve. Olej také musí být patřičně rozehřátý na cca 170-180 °C. Pokud je olej příliš studený, obal se nasákne tukem a sýr se rozteče. Při obracení dávejte pozor, aby se obal neprotrhl. Po obrácení můžete teplotu trochu snížit. Osmažený sýr nechte okapat na ubrousku.
Náš tip: Smažené tvarůžky v trojobalu navíc vylepšené salámem můžete připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více