Sýrové krokety podle ČSN: Minismažáky potěší svou chutí i jednoduchostí přípravy. A stojí jen pár korun
16. 1. 2025 Vaření
Pokud hledáte způsob, jak obohatit svůj jídelníček o křupavou a lahodnou pochoutku, sýrové krokety jsou tou správnou volbou. Tento pokrm, oblíbený po celém světě, je nejen jednoduchý na přípravu, ale také nám připomíná tolik oblíbený smažený sýr. Není proto divu, že byl populární už v době, kdy se vařilo podle Československých státních norem.
Lahodná jednohubka
Sýrové krokety jsou vlastně zmenšenou verzí klasického „smažáku“. Oproti němu však mají tu výhodu, že jsou to de facto jednohubky, k jejich konzumaci tak nepotřebujete talíř, příbor ani nic dalšího. Stačí jen tatarka nebo oblíbený dip, do kterého kroketu namočíte a můžete si užít její jedinečnou chuť.
Krokety lze snadno přizpůsobit podle chuti každého strávníka. Kromě klasického sýru, jako je eidam nebo gouda, totiž můžete použít i jiné druhy, například čedar, parmezán, nivu či mozzarellu, nebo dokonce kombinovat více druhů sýra pro bohatší chuť.
Pro milovníky masa se skvěle hodí dovnitř „schovaná“ jemně nakrájená šunka nebo kousky uzeného masa, které přidají kroketám příjemnou vůni a chuť. Když navíc hotové krokety posypete nastrouhaným sýrem, nic tím nezkazíte, ba naopak.
Mohlo by vás zajímat
Variant je mnoho
Pokud ve svém jídelníčku maso nemáte, můžete krokety vylepšit o zeleninu, například brokolici, hrášek, kukuřici, špenát nebo papriku. Zajímavou volbou je také přidání bramborové kaše, která vytvoří jemnou a krémovou konzistenci.
Na své si přijdou i milovníci hub. Podušené žampiony nebo hlíva ústřičná totiž dokáží skvěle doplnit sýrovou chuť. Přidat můžete i čerstvé bylinky, jako je pažitka, petržel, tymián nebo bazalka. Výraznější verzi připravíte pomocí chilli, papriky nebo muškátového oříšku.
Pokud máte rádi experimenty, můžete do kroket přidat křupavou slaninu nebo jemně nasekaný česnek či cibuli. Pohrát si jde například i s jemně nasekanými krevetami nebo krabím masem. A pokud máte chuť na sladké, sýrové krokety se dají připravit i jako dezert, například s čokoládovou náplní.
Krokety podle předpisů
V dobách minulých ovšem měly sýrové krokety jasně dané složení, čímž bylo zajištěno, že budou vždycky chutnat úplně stejně. „Oválně tvarované porce obalovaného a do zlatova smaženého sýra. Konzistence přiměřeně tuhá, obal soudržný, výrobek je uvnitř dostatečně tepelně zpracován. Vůně a chuť charakteristická pro použité čerstvé suroviny,“ zněl popis v Československých státních normách.
Co byly normy
Československé státní normy (ČSN) v oblasti gastronomie byly souborem standardů, které upravovaly různé aspekty potravinářství, stravování a pohostinství v bývalém Československu. Tyto normy byly zavedeny s cílem zajistit konzistenci, kvalitu a bezpečnost potravin a nápojů.
Obsahovaly pravidla pro výrobu, skladování, balení a podávání potravin a také normy pro hygienické standardy v kuchyních a restauracích. Určovaly například i to, jak má být připravena a servírována svíčková na smetaně nebo jaké suroviny a postupy jsou nezbytné pro autentický guláš.
Sýrové krokety
Na přípravu 10 kusů netradičního „smažáku“ podle norem budete potřebovat: 100 g mléka, 20 g margarínu (lze jej nahradit máslem), 80 g hladké mouky, 60 g žloutků a 500 g sýra Moravský bochník (lze zaměnit za jakýkoliv 45 % tvrdý sýr). Na obalení: 80 g hladké mouky, 40 vajec, 60 mléka, 200 g strouhanky a na osmažení 150 g oleje.
Jak na to?
- V rendlíku svařte mléko s tukem a do vařícího vsypte za stálého míchání prosátou mouku. Míchejte dál na prudkém ohni tak dlouho, až směs zhoustne a přestane se lepit na stěny rendlíku.
- Do částečně vychladlého těsta pak postupně zamíchejte žloutky, jemně nastrouhaný sýr, podle potřeby sůl a vše dobře zpracujte v hladké těsto, ze kterého tvořte oválné krokety o váze zhruba 75 g.
- Krokety obalte v mouce, vejcích rozkvedlaných v mléce a ve strouhance. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit chutné bramborové krokety se slaninou.
Zdroj informací:
wikipedia.org - ČSN
ipac.svkkl.cz - Československá státní norma
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více