Voňavá kmínová polévka nejen pro chladné dny. Hotová je za pár minut a lahodně zasytí
26. 9. 2025 Vaření
Jednoduché chutě mívají největší půvab. Ukazují, že dobré jídlo připravíme i z mála surovin, které najdeme běžně doma. Kmínová polévka patří k tradičním pokrmům, které zahřejí, potěší svou vůní a zasytí.
Kmínová polévka
Tahle skromná polévka připomíná dětství. Tehdy bývaly polévky ve většině domácností pravidelnou součástí oběda a kmínová byla rychle hotová, voňavá, chuťově výrazná a přitom jen z pár surovin.
Kmínová polévka patří k obyčejným lidovým polévkám, jako je česnečka, cibulačka či bramboračka, které vznikaly z toho, co bylo právě po ruce. Kmín se dříve pěstoval v mnoha oblastech na našem území a patřil k běžně dostupnému koření, které nechybělo snad v žádné spižírně.
Nejvíc se kmínová polévka hodí do chladných dnů, kdy nás přepadne nachlazení nebo únava. Stačí pár minut a máme hotový hrnek plný voňavého vývaru, který nás zahřeje. Připravujeme si ji ale i tehdy, když chceme odlehčit svému zažívání – po svátečním hodování nebo jako lehkou večeři. Dokáže zastoupit rychlou svačinu, zahřát po návratu z práce nebo z výletu a zahnat malý hlad.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do kmínové polévky
Základ tvoří kmín, tuk a vejce. Přestože vypadá nesmírně obyčejně, můžeme ji snadno vylepšit – třeba česnekem, majoránkou nebo kouskem brambory, aby byla sytější. Když chceme výraznější vůni, kmín nejprve krátce (pár sekund) opražíme nasucho na mírném stupni.
Zahustit můžeme polévku několika způsoby: rozšlehané vejce vytvoří jemné vločky, chléb nakrájený na kostičky polévku zahustí a dodá jí výraznější chuť, zvlášť když pečivo opečeme jako krutony na sádle. Brambora přidá jemnou krémovou konzistenci, využít lze i klasickou jíšku.
Stejně tak si můžeme pohrát s podáváním. Někdy nám stačí prostá verze s vejcem, jindy ji posypeme sýrem nebo doplníme škvarky či opraženou slaninou, což ji promění v sytější jídlo. V některých rodinách se kmínová polévka připravuje úplně bez vejce, a přesto má svou sílu a chuť.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak na kmínovou polévku
Na 4 porce potřebujete: 1,5 l vody, 3 lžíce celého kmínu, sůl (dle chuti), 80–100 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce a petrželku (nebo libeček či pažitku).
Jak na to?
- Kmín nasypte do slané vody a vařte asi 20 minut, podle toho, jak silný vývar chcete mít. Vývar sceďte a tekutinu uchovejte.
- Mezitím připravte z másla a mouky jíšku a rozklepněte do ní celá vejce. Lehce osolte a míchejte podobně, jako když připravujete míchaná vajíčka.
- Vaječnou jíšku vložte do uchovaného vývaru, důkladně promíchejte a vařte 10–15 minut, aby se mouka dobře provařila a nebyla cítit v chuti.
- Na závěr do polévky přidejte nasekané bylinky a podávejte.
Náš tip: Připravte si babiččinu kmínovou polévku podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat