Jak chutná dort s příchutí chleba se škvarkama? V brněnské cukrárně Sorry-pečeme jinak za něj zaplatíte 169 Kč
3. 10. 2025 Rozhovory a reportáže
Když vás v Brně začne honit mlsná na sladké, nejlepším místem, kam zamířit, je cukrárna Sorry - pečeme jinak. Tedy samozřejmě v případě, že netrváte na klasických moučnících. Tady totiž opravdu pečou trochu jinak, a tak jsme se vydali jejich neobvyklé dorty ochutnat.
Tam, kde pečou jinak
Cukrárnu Sorry-pečeme jinak zná v Brně snad každý. A nejen v Brně. Díky její zakladatelce, majitelce a šéfcukrářce Šárce Divácké, která vstoupila do podvědomí i jako host populární kuchařské show MasterChef Česko, se tato cukrárna proslavila po celé naší vlasti.
Talentovaná cukrářka se ve svém oboru vyučila sama, o to víc je tedy výjimečné, jaké skvosty dokáže vykouzlit. I když jsou Šárčiny dorty hodně zajímavé už svým vzhledem a příchutěmi, výjimečné je u nich i to, že se připravují ze samých kvalitních ingrediencí, což se samozřejmě odráží na jejich chuti.
Mohlo by vás zajímat
Tvůrkyně slavného „mecháče“
Dalo by se říct, že takovým jejím heslem je originalita za každou cenu. Místo klasických věnečků nebo indiánků tu narazíte na dezerty, které vypadají i chutnají úplně jinak, než byste čekali. Šárka Divácká se zkrátka nebojí jít proti proudu.
Nejvíc se proslavila svým špenátovým zeleným mechovým dortem, který ona sama přímo vymyslela a dnes se řadí k nejkopírovanějším dortům vůbec. Ten Šárčin je ale přece jen ještě trochu jiný, neboť je ještě zdobený praženými cvrčky. Kromě toho cukrářka hosty uchvacuje i svými dorty přelitými lesklými pestrobarevnými polevami, tzv. mirror glaze.
Dorty všech barev a chutí
Sorry-pečeme jinak najdete nedaleko centra Brna v Křídlovické ulici. Pěšky ze středu města, třeba z náměstí Svobody, tzv. Svoboďáku, tam tedy pohodlně dojdete asi za 20 minut. Když vstoupíte dovnitř, uchvátí vás nejen nádherný interiér, ale samozřejmě i nabídka dortů.
Těch mají poměrně dost, takže možná budete mít problém, který si vybrat. Některé už podle názvu vypadají zajímavě, jiné sice odkazují ke klasickým dortům, třeba k cheesecaku, mrkváči či sacheru – vždy jsou ale něčím speciální, třeba jinými ingrediencemi nebo na první pohled zaujmou barevným vzhledem.
Dort může být i se škvarky
Nás nejvíc nalákal dort pojmenovaný Buď Chleba se škvarkama. Jeden kousek stojí 169 Kč. Objednat si ale můžete i dort celý, a to za 2190 Kč. Na první pohled vypadá možná jako obyčejný čokoládový dort, jeho příchuť má ovšem opravdu aspoň částečně evokovat chleba se škvarky.
Kromě čokolády jsou v něm navíc povidla, což společně se škvarky tvoří opravdu zajímavou kombinaci chutí. Na dortu nás příjemně překvapil extrémně vláčný korpus promazaný čokoládovou ganáží. Byl i chuťově dotažený a škvarky v něm představovaly zajímavý element.
Mohlo by vás zajímat
Další zajímavé příchutě
Svým vzhledem nás zaujal i rozkošný růžový cookies dort, jenž vás doslova přenese do dětství. Ten se peče ze sušenkového těsta s čokoládou, arašídovým máslem a karamelem. Zajímavostí je, že vám jej jako sušenky naservírují se sklenici jahodového mléka. Chuťově nám dort připomínal opravdu poctivou americkou cookiesku a i přes obsah hutnějších surovin byl lehoučký jako pírko.
Nakonec jsme si objednali ještě místní verzi slavného dortu Red velvet, který zde nese název Buď Samet. Ten je odvozen od sametově vláčného korpusu, navíc je opravdu jasně červený. Korpus je proložený mascarpone krémem, který doplňuje malinové želé a kokosová pěna. A pokud by vás dorty nelákaly, můžete si v Sorry-pečeme jinak dát různé čokoládové pralinky a rovněž likéry spousty příchutí.
Na fotografie dortů ze Sorry - pečeme jinak se můžete podívat v naší fotogalerii:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více