Vyzkoušeli jsme mechový dort jako z MasterChefa. S krémem z mascarpone a malinami chutná fantasticky
27. 9. 2023 Vaření
Už jste slyšeli o mechovém dortu? Tento zvláštní zelený dort dostali za úkol upéct soutěžící v pátém dílu soutěže MasterChef Česko a docela je potrápil. A protože je tento dort v poslední době hitem, rozhodli jsme se jej v trochu v jednodušším pojetí upéct také.
Slavný dort z Brna
Mechový dort proslavila vyhlášená cukrářka Šárka Divácká, která jej vymyslela pro svou brněnskou cukrárnu Sorry – pečeme jinak. Tato cukrárna je známá svým neotřelým přístupem, a hlavně trochu bláznivými dorty. Šárka Divácká se nebojí vytvářet neobvyklé kombinace chutí, vymýšlet dorty netypických příchutí a používat i hodně zvláštní ingredience, třeba cvrčky.
Právě ty jsou typické pro její dort s názvem Buď Mech, který zadala soutěžícím v posledním díle MasterChefa, ovšem v trochu jiné podobě, než kterou nabízí v cukrárně – s křupavou vrstvou z cvrčků uvnitř a navíc se zrcadlovou glazurou, která na tom původním není.
Mohlo by vás zajímat
Místo mechu špenát
Mechový dort je výjimečný svou zelenou barvou, díky níž opravdu vypadá jako mech v lese. Mech však samozřejmě součástí dortu není, zelenou barvu přesto zajišťuje jedna v cukrařině netypická ingredience, a sice špenát. Nemusíte se však bát, dort jen obarví nazeleno a na chuti vůbec není poznat.
I když pravý mechový dort je jen jeden a Šárka Divácká si svou recepturu chrání, v současnosti existuje spousta napodobenin a různých receptů, s nimiž vytvoříte „mecháč“, který vypadá skoro jako originál. Jeden takový jsme vyzkoušeli jsme i my, trochu si recept poupravili a rozhodli jsme se podělit se s vámi s našimi zkušenostmi z pečení. A jak tedy takový mechový dort uděláte?
Budete potřebovat: 400 g špenátu, 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé), 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 320 g slunečnicového oleje, 5 vajec, šťáva a kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů, špetku soli a 30 g kypřicího prášku do pečiva. Na krém a na ozdobu si připravte: 120 g krémového sýra typu lučina, 500 g mascarpone, 200 g smetany ke šlehání, 130 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, malinový džem na potření korpusu, hříbečky z marcipánu nebo fondánové hmoty a maliny, borůvky nebo zrníčka z granátového jablka na ozdobu.
- Špenát spařte horkou vodou a ihned zchlaďte, aby si uchoval krásně zelenou barvu. Vodu slijte a pak špenát dejte do mixéru společně s citronovou šťávou a kůrou a olejem. Promixujte na hladkou pastu.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. V míse prošlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte špenátovou směs. Pak přisypejte mouku se solí a práškem do pečiva a vše promíchejte, až vznikne těsto.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. To nalijte do dobře vymazené dortové formy a dort vložte do trouby předehřáté na 165 °C. Pečte asi 40 minut. Poté nechte korpus vychladnout.
- Mezitím si prošlehejte smetanu ke šlehání. Mascarpone a lučinu utřete s cukrem, přidejte citronovou šťávu a smíchejte se šlehačkou.
- Odřízněte vyboulený vrch korpusu a rozmixujte na drobečky. Zbylý korpus prořízněte na poloviny. Spodní část potřete malinovým džemem a krémem z mascarpone. Přiklopte vrchním dílem a zbylým krémem potřete vrch i boky dorty.
- Pak celý dort posypejte zelenými drobečky, aby vypadal jako z mechu. Nakonec jej ozdobte čerstvými malinami a kanadskými borůvkami a malými houbičkami z marcipánu nebo modelovací cukrové hmoty.
Mohlo by vás zajímat
Naše zkušenosti:
- Do dortu je nejlepší použít čerstvý (nejlépe baby) špenát, který zajistí výraznou zelenou barvu. Zajímalo nás, jak bude vypadat i verze z mraženého špenátu a příliš se od té z čerstvého nelišila. Použili jsme ale mražený listový špenát, ne pyré, a pro jistotu jsme do dortu přidali i trochu zeleného potravinářského barviva. Nezaznamenali jsme však velký rozdíl oproti bez barviva.
- Vzhledem k tomu, že bylo těsto trochu hutnější, přilili jsme do něj trochu kefírového mléka (cca 50 ml). Dodalo korpusu i trochu vláčnosti.
- Kromě vanilkového cukru jsme do krému přidali i trochu cukru s citronovou kůrou pro svěžejší chuť.
- Mechový dort se většinou promazává jen smetanovým krémem, my jsme pod něj použili ještě malinovým džem, který chuť celého dortu příjemně oživí. Možné je použít i kyselejší, třeba rybízový džem.
- Korpus byl krásně vláčný a dort ani nebyl příliš sladký. Případně ale můžete trochu cukru přidat.
Náš tip: Mechový dort si můžete udělat také podle našeho video receptu.
Témata
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová játra po asijsku
Přidáno před 12 hodinami
Banán s hruškou v kapse
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky plněné hruškovou nádivkou a hermelínem
Přidáno 1. 12. 2023 09:37
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno 30. 11. 2023 11:25
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno 30. 11. 2023 08:02
Čokoládové preclíky
Přidáno 29. 11. 2023 21:44
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více