Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste slyšeli o mechovém dortu? Tento zvláštní zelený dort dostali za úkol upéct soutěžící v pátém dílu soutěže MasterChef Česko a docela je potrápil. A protože je tento dort v poslední době hitem, rozhodli jsme se jej v trochu v jednodušším pojetí upéct také. 

Slavný dort z Brna

Mechový dort proslavila vyhlášená cukrářka Šárka Divácká, která jej vymyslela pro svou brněnskou cukrárnu Sorry – pečeme jinak. Tato cukrárna je známá svým neotřelým přístupem, a hlavně trochu bláznivými dorty. Šárka Divácká se nebojí vytvářet neobvyklé kombinace chutí, vymýšlet dorty netypických příchutí a používat i hodně zvláštní ingredience, třeba cvrčky.

Právě ty jsou typické pro její dort s názvem Buď Mech, který zadala soutěžícím v posledním díle MasterChefa, ovšem v trochu jiné podobě, než kterou nabízí v cukrárně – s křupavou vrstvou z cvrčků uvnitř a navíc se zrcadlovou glazurou, která na tom původním není.

Místo mechu špenát

Mechový dort je výjimečný svou zelenou barvou, díky níž opravdu vypadá jako mech v lese. Mech však samozřejmě součástí dortu není, zelenou barvu přesto zajišťuje jedna v cukrařině netypická ingredience, a sice špenát. Nemusíte se však bát, dort jen obarví nazeleno a na chuti vůbec není poznat.

I když pravý mechový dort je jen jeden a Šárka Divácká si svou recepturu chrání, v současnosti existuje spousta napodobenin a různých receptů, s nimiž vytvoříte „mecháč“, který vypadá skoro jako originál. Jeden takový jsme vyzkoušeli jsme i my, trochu si recept poupravili a rozhodli jsme se podělit se s vámi s našimi zkušenostmi z pečení. A jak tedy takový mechový dort uděláte? 

Budete potřebovat: 400 g špenátu, 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé), 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 320 g slunečnicového oleje, 5 vajec, šťáva a kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů, špetku soli a 30 g kypřicího prášku do pečiva. Na krém a na ozdobu si připravte: 120 g krémového sýra typu lučina, 500 g mascarpone, 200 g smetany ke šlehání, 130 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, malinový džem na potření korpusu, hříbečky z marcipánu nebo fondánové hmoty a maliny, borůvky nebo zrníčka z granátového jablka na ozdobu. 

  1. Špenát spařte horkou vodou a ihned zchlaďte, aby si uchoval krásně zelenou barvu. Vodu slijte a pak špenát dejte do mixéru společně s citronovou šťávou a kůrou a olejem. Promixujte na hladkou pastu. 
  2. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. V míse prošlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidejte špenátovou směs. Pak přisypejte mouku se solí a práškem do pečiva a vše promíchejte, až vznikne těsto. 
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. To nalijte do dobře vymazené dortové formy a dort vložte do trouby předehřáté na 165 °C. Pečte asi 40 minut. Poté nechte korpus vychladnout. 
  4. Mezitím si prošlehejte smetanu ke šlehání. Mascarpone a lučinu utřete s cukrem, přidejte citronovou šťávu a smíchejte se šlehačkou. 
  5. Odřízněte vyboulený vrch korpusu a rozmixujte na drobečky. Zbylý korpus prořízněte na poloviny. Spodní část potřete malinovým džemem a krémem z mascarpone. Přiklopte vrchním dílem a zbylým krémem potřete vrch i boky dorty. 
  6. Pak celý dort posypejte zelenými drobečky, aby vypadal jako z mechu. Nakonec jej ozdobte čerstvými malinami a kanadskými borůvkami a malými houbičkami z marcipánu nebo modelovací cukrové hmoty. 

Naše zkušenosti: 

  • Do dortu je nejlepší použít čerstvý (nejlépe baby) špenát, který zajistí výraznou zelenou barvu. Zajímalo nás, jak bude vypadat i verze z mraženého špenátu a příliš se od té z čerstvého nelišila. Použili jsme ale mražený listový špenát, ne pyré, a pro jistotu jsme do dortu přidali i trochu zeleného potravinářského barviva. Nezaznamenali jsme však velký rozdíl oproti bez barviva. 
  • Vzhledem k tomu, že bylo těsto trochu hutnější, přilili jsme do něj trochu kefírového mléka (cca 50 ml). Dodalo korpusu i trochu vláčnosti. 
  • Kromě vanilkového cukru jsme do krému přidali i trochu cukru s citronovou kůrou pro svěžejší chuť.
  • Mechový dort se většinou promazává jen smetanovým krémem, my jsme pod něj použili ještě malinovým džem, který chuť celého dortu příjemně oživí. Možné je použít i kyselejší, třeba rybízový džem. 
  • Korpus byl krásně vláčný a dort ani nebyl příliš sladký. Případně ale můžete trochu cukru přidat. 

Náš tip: Mechový dort si můžete udělat také podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více