Úžasný nepečený makový dort vypadá luxusně, chutná výtečně, stojí pár korun a bez problému ho zvládnou i začátečníci
19. 10. 2025 Vaření
Tento jednoduchý moučník nadchne všechny milovníky máku. Při jeho přípravě se obejdete bez trouby, takže jej zvládnete udělat během chvilky. Jen pak potřebuje čas na ztuhnutí. Navíc je úžasně vláčný a když jej hezky nazdobíte, můžete jej servírovat klidně i jako narozeninový dort.
Oblíbené makové moučníky
Mák je častou ingrediencí českých moučníků. Dáváme jej do koláčů, do buchet i do závinů. Mák ovšem může hrát ve sladkém pečivu i hlavní roli. Důkazem je slavný moučník makovec, jenž je populární nejen u nás, ale třeba i v Rakousku, odkud zřejmě pochází.
Makovec je vlastně jednoduchá nadýchaná maková buchta do formy. Existuje na něj spousta receptů, některé se dokonce připravují úplně bez mouky a jsou díky tomu přirozeně bezlepkové.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít makovou náplň
Pokud zrovna nemáte náladu na pečení nebo prostě potřebujete dort udělat na místě, kde není k dispozici trouba, můžete si připravit jeho nepečenou verzi s drcenými piškoty. Základem je maková náplň, která se používá do koláčů. Moučník je tak vlastně i možností, jak náplň využít, pokud byste jí udělali hodně.
Na náplň stačí potřebné ingredience smíchat a povařit do zhoustnutí. Konzistenci těsta zajistí přidání piškotů. Pak už jen dáte těsto do formy a vše necháte ztuhnout. Příprava je velmi snadná a rychlá, nejvíc času zabere tuhnutí dortu. Pokud byste ale hodně spěchali, tuhnutí urychlíte, když dort dáte na chvíli do mrazáku.
Z obyčejné makové směsi vznikne dezert, který na luxusní kousek povýší lahodná krémová poleva z bílé čokolády. Jedlé květy nebo ovoce, jimiž moučník ozdobíte, podtrhnou výjimečný dojem z dortu, který můžete servírovat klidně i při slavnostní příležitosti.
Recept na nepečený makový dort
Milujete chuť máku a máte pocit, že tento nepečený makový dort je přesně pro vás? Tak si jej připravte podle našeho receptu.
Budete potřebovat: 600 ml mléka, 250 g drcených piškotů, 200 g mletého máku, 150 g másla, 120 g krupicového cukru, 100 g bílé čokolády, 80 g krupice, 50 ml smetany ke šlehání (33%), 1 sáček vanilkového cukru (20 g) a špetku soli.
Jak na to?
- V míse smíchejte mák, cukr, vanilkový cukr, krupici, špetku soli a mléko. Směs přiveďte k varu a vařte, dokud nezhoustne.
- Do horké směsi vmíchejte máslo a nechte ho rozpustit. Nakonec přidejte drcené piškoty a vše dobře promíchejte.
- Hmotu uhlaďte do dortové formy o průměru 20 cm a dejte alespoň na 1 hodinu ztuhnout do lednice.
- Mezitím připravte polevu. Smetanu zahřejte těsně pod bod varu a rozpusťte v ní bílou čokoládu.
- Hotovou polevou přelijte koláč a nechte jej v lednici vychladit nejlépe přes noc. Před podáváním jej ozdobte jedlými květy nebo dle vlastní fantazie.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více