Jak na kynuté skořicové šneky: Nadýchané pečivo, které provoní byt a mizí ze stolu rychleji než vychladne
8. 10. 2025 Vaření
Také je mlsně vyhlížíte, když navštívíte známý obchodní řetězec? Tuto vynikající švédskou pochoutku si ale můžete upéct i doma podle našeho osvědčeného receptu. Už nebudete chtít jiné.
Skořicové šneky
Skořicové šneky, to je pochoutka. Toto sladké pečivo má v domovském Švédsku dokonce vlastní svátek – Kanelbullens dag. Den skořicových šneků slaví 4. října, což už sice bylo, ale tamní zvyklost si rádi přeneseme i k nám. Kdykoliv.
Když totiž nadýchané voňavé pečivo položíme na stůl s kávou nebo čajem, provoní byt a navodí atmosféru pohody. Ať už je upečeme pro rodinu, nebo pro návštěvu, vždy zmizí do posledního kousku.
V severských zemích tyto šneky tradičně podávají při odpolední pauze zvané fika. My si je můžeme dopřát kdykoli – třeba o víkendu, kdy provoní celý domov a vytvoří příjemnou atmosféru, ale také ke snídani pro příjemnější ráno.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě skořicových šneků
- Nezbytností je správně vzešlý kvásek a vypracované a nakynuté těsto.
- Do základní náplně: máslo, cukr a skořice se někdy přidává i kardamom.
- Těsto rozválíme, zarolujeme a nakrájíme v pravidelných odstupech. Výsledkem mají být stejnoměrné šneky, aby se rovnoměrně pekly.
- Šneky necháme na plechu před vložením do předehřáté trouby pořádně dokynout. Zhruba půl hodiny.
V čem se nejčastěji chybuje
- Při nedostatečném kynutí nejsou šneky nadýchané, ale spíš hutné.
- Příliš tvrdé těsto vznikne, když dáme málo tuku nebo moc mouky.
- Když je skořice s cukrem nasypaná jen zlehka, náplň je slabá a šneky zůstanou nevýrazné.
- Pokud šneky pečeme krátce, zůstanou vláčné. Jinak mohou být přesušené.
- Nedotažený tvar: rolku musíme pevně stočit, jinak se při pečení rozvine.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Skořicové šneky
Na těsto potřebujete: 250 ml mléka, 2 lžičky cukru moučka, 21 g droždí, 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 60 g rozpuštěného másla a 2 lžíce cukru moučka. Náplň (na každý obdélník po jedné dávce): 50 g změklého másla, 3 lžíce cukru krystal a 1,5 lžičky skořice. Dále: 1 vejce na potření, cukr krystal na posypání.
Jak na to?
- V míse smíchejte vlažné mléko se dvěma lžičkami moučkového cukru a droždím. Nechte stát 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
- Do mísy nasypte odváženou mouku, přidejte dvě lžíce cukru, přidejte sůl, rozpuštěné máslo, kvásek a vše důkladně zpracujte v těsto. Nechte ho přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu (asi 45-60 minut).
- Když je těsto nakynuté, rozdělte ho na dva díly. Každý vyválejte na obdélník, na který rozetřete 50 g změklého másla a posypte ho rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí.
- Pláty srolujte jako roládu a nakrájejte na díly o šířce asi 2,5 cm. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
- Poté šneky potřete rozšlehaným vejcem a pocukrujte krystalovým nebo perličkovým cukrem.
- Troubu předehřejte na 210 °C. Šneky pečte 9—13 minut, a poté nechte vychladnout na mřížce.
Náš tip: Upečte si oblíbené Kanellbular - skořicové šneky podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více