Jak připravit kvásek z droždí? Podle názorného videa jej zvládne i začátečník
Kvásek je základem při pečení křupavého chleba, kynutých buchet, koláčů nebo smažených lívanců. Kvásek se připravuje z několika málo surovin a díky kvašení nabyde do větších rozměrů během pár minut.
Kvasnice jsou živé buňky kvasinek, které se díky cukrům mohou více množit. Do kynutého těsta můžeme použít buď čerstvé droždí nebo sušené. U kynutého těsta je třeba se držet hlavních zásad, abychom se vyvarovali chybám při zadělávání těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit kvásek
Kvasinky k množení potřebují teplo – to obstará vlažné mléko. Potřebují také živiny, které zajistí mouka a cukr. Díky tomuto postupu vám kvásek skvěle vykyne:
- Do menší misky nalijeme 100-150 ml vlažného mléka.
- Do mléka přidáme trochu cukru a hladké mouky.
- Dále rozdrolíme 1 kostku droždí a zamícháme metličkou, aby nám vznikla kašička.
- Přikryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo, kde kvásek nabyde větších rozměrů.
Tip: K urychlení kynutí nám může pomoci trouba, pouze dáváme pozor na teplotu, nesmí překročit 40 °C.
Připravit kvásek na kynuté těsto není nic, čeho bychom se měli bát, zkrátka je třeba dodržet hlavní zásady, které zaručí, že se každá kynutá dobrota povede.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 9 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 13 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 14 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe skladovat jahody: Když použijeme fígl se zavařovací sklenicí, vydrží jahody v lednici až tři týdny
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Jak na správné vypracování kynutého těsta? 7 užitečných tipů od Josefa Maršálka
Komentáře