Tvarůžkový tatarák podle receptu z Tvarůžkové cukrárny v Lošticích: Voní paprikou a na chlebu chutná skvěle
13. 10. 2025 Vaření
Patříte k milovníkům tvarůžků? V tom případě máte určitě rádi i různé tvarůžkové dobroty. Kromě smažených tvarůžků a různých pomazánek se k nim rozhodně řadí i jedna specialita, a to tvarůžkový tatarák. A ten si nyní můžete udělat tak, jak jej připravují v místě, kde jej vymysleli – v Tvarůžkové cukrárně.
Zrající sýr z Loštic
Olomoucké tvarůžky jsou jednou z našich unikátních sýrových specialit. Slavný zrající sýr z moravských Loštic má dokonce i svou ochrannou známku Evropské unie CHZO – chráněné zeměpisné označení, což znamená, že se musí vyrábět podle tradičního postupu ve vymezeném území.
A to se také děje již od roku 1876, kdy rodina Wesselsových založila v Lošticích tvarůžkovou výrobnu. Nicméně tento specifický zrající sýr, jenž se vyrábí z netučného tvarohu a vyznačuje se unikátní chutí a vůní, se na Hané dělal již v 15. století.
Mohlo by vás zajímat
Tvarůžky v různých podobách
Tvarůžky jsou zkrátka opravdu tradiční pochoutkou s dlouhou historií, která si svou popularitu uchovala do dnešních dob. Důkazem je i to, že je lze sehnat v mnoha podobách – dochucené, nakládané v oleji, ve formě pomazánek či taveného sýra.
Tvarůžky se také často obalují do trojobalu a pak se smaží, s jejich příchutí se dělají tyčinky, popcorn i zmrzlina a také speciální tvarůžkové moučníky, které neseženete nikde jinde než v Lošticích.
Cukrárna s vůní tvarůžků
Právě s výrobou tvarůžkových moučníků začala před 17 lety Zdeňka Poštulková ve svém bistru, které se později proměnilo přímo v Tvarůžkovou cukrárnu. Zdejším hitem jsou nejen zákusky, které vypadají jako klasické, byť jsou slané, ale i zmíněný tvarůžkový tatarák.
Ten paní Poštulková před lety vymyslela a postupně se stal tak populárním, že jej připravují z tvarůžků v různých obměnách na mnoha dalších místech v republice a málokdo ví, odkud původně recept pochází.
Jak na tvarůžkový tatarák?
Pokud byste ovšem chtěli ochutnat originál a do Loštic to máte daleko, můžete si jej nyní připravit i doma. Recept na jejich výjimečný tatarák nám totiž Zdeňka Poštulková poskytla, a to dokonce ve dvou verzích, klasické a sezónní dýňové. A jak tedy tatarák z Tvarůžkové cukrárny připravíte?
Budete potřebovat: 100 g olomouckých tvarůžků, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 malou bílou cibuli, 1 lžičku mleté papriky, 1/2 lžičky mletého pepře a ½ lžičky kmínu.
- Tvarůžky nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Tvarůžky pak v misce smíchejte s cibulkou a přidejte hořčici a koření. Vše důkladně promíchejte.
- Tatarák ochutnejte a případně dolaďte chuť špetkou soli a pepře. Podávejte s topinkou či opečeným chlebem. Před podáváním lze ozdobit třeba bylinkami nebo plátky ředkviček.
- Pokud vás láká podzimní dýňová verze, stačí přidat jen k výše uvedeným ingrediencím 35 g dýňového pyré a ½ lžičky sušeného zázvoru. V tom případě vynechejte kmín. Tvarůžkový tatarák s dýní můžete dozdobit stylově dýňovými semínky.
Jak to v Tvarůžkové cukrárně vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Náš tip: Tvarůžkovou pomazánku si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více