Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Patříte-li mezi milovníky tvarůžek, určitě vyzkoušejte tuhle snadnou pomazánku. Potřebujete na ni jen dvě ingredience a příprava nezabere víc než 5 minut. Sice si na výsledek budete muset chvíli počkat, ale stojí to za to.

Tvarůžky do polévky i pomazánky 

Pomazánky v jakékoliv formě bývají oblíbenou formou rychlé večeře či svačinky. Často jejich základ tvoří právě sýr a nejinak je tomu i v případě tvarůžkové pomazánky. 

Olomoucké tvarůžky sice "nevoní" každému, ale je to česká specialita, je to tradice a je to sýr, který je nadupaný bílkovinami a obsahuje jen minimum tuku. Že jde o skutečně ceněnou pochoutku dokládá i to, že se tvarůžky v 17. století používaly jako platidlo. Třeba, když v roce 1601 kopali dělníci u Uničova studnu, dostali pak za každý vykopaný sáh jeden zlatý a dvě kopy tvarůžků

O oblíbenosti tohoto nízkotučného sýra svědčí i to, kolik receptů z něj lidé už vymysleli. Vyzkoušet tak můžete třeba loštickou polévku s tvarůžkovými nudlemi, loštický plněný řízek, mezi častou úpravu patří i naložené tvarůžky a existuje i speciální tvarůžková kuchařka.

Z té občas čerpám i já, ale recept, který vám dnes nabídnu, je od mého táty, letitého milovníka tvarůžek a zároveň důchodce, který rád připravuje jednoduchá jídla. 

Tvarůžky podle táty

Na jednoduchou pomazánku budete potřebovat: 1 balen olomouckých tvarůžků a 1 smetanu. 

Jak na to? Tvarůžky nastrouháme nahrubo a v misce zalijeme smetanou. Řádně promícháme, dáme do skleničky, zavřeme a necháme dva až tři dny v lednici. Poté je roztíráme na pečivo a zdobíme čerstvými bylinkami. 

Moje tipy: 

  • Můj táta používá co nejtučnější smetanu, ale pro mě je pomazánka pak až moc hutná. Proto klidně použijte smetanu s tučností 12 %, ale ani "třicítka" není špatná. Smetany se 33 nebo 40 procenty tuku mně osobně nevyhovují.
  • Do pomazánky nepatří sůl ani jiné koření, je tak v chuti velice jemná. Komu by to nevyhovovalo, může dochutit mletou paprikou, kmínem či česnekem. 
  • Pokud nevydržíte čekat, tak už za 24 hodin jsou tvarůžky vláčnější a lze je také podávat na chleba, jen ještě nebudou roztíratelné. 

Zdroje informací: 
stoplusjednicka.cz: Pronikavá vůně sýra: Historie tvarůžků u nás sahá až do 16. století

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více