Sýrové placičky potěší k svačině i k obědu. Zvládne je každý a díky pár detailům budou voňavé a plné chuti
21. 10. 2025 Vaření
Chystáte večírek, oslavu, pohoštění pro návštěvy, přepadl vás náhlý hlad nebo chuť na něco malého, slaného, voňavého a křupavého? Sýrové placičky jsou ideálním řešením ve všech případech. Příprava je snadná, jsou rychle hotové a neuvěřitelně variabilní. Poradíme, co do nich dát a čím je dochutit, abyste si pokaždé pochutnali.
Placičky se sýrem
Sýrové placičky patří mezi jednoduchá a oblíbená jídla, která zvládneme připravit z běžně dostupných surovin. Využíváme je jako rychlý oběd, teplou večeři i chuťovku k pivu či vínu. Chutnají výborně teplé i studené.
Jsou univerzální – mohou být pečené v troubě, smažené na pánvi nebo pečené na minimálním množství tuku v horkovzdušné fritéze. Základem bývá strouhaný sýr, vejce a mouka či strouhanka. Jejich chuť snadno proměníme přidáním bylinek, česneku, jemně nastrouhané zeleniny, ale i kuřecího masa či hub.
Mohlo by vás zajímat
Čím vylepšit placičky se sýrem
Sýrové placičky jsou poměrně syté, protože kombinují bílkoviny a tuky ze sýra a vajec. Tučnost zmírní podávání s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Důležité je také množství tuku při přípravě, smažení je tučnější, můžeme je ale přichystat i v troubě.
- Jaký sýr?
Záleží také na tom, jaký sýr použijeme. Tvrdší druhy, jako eidam, gouda nebo čedar, se při pečení pěkně roztékají a propojí těsto. Podobně je to se sýry typu Niva nebo hermelín. Ty dodají výraznější chuť, ale je lepší je míchat s neutrálním sýrem, aby placičky nebyly příliš slané. Naopak sušší sýry typu parmazán tento efekt přímo nemají. - Jakou zeleninu?
Ze zeleniny můžeme využít nastrouhanou kořenovou zeleninu, hodí se i květák či brokolice, cuketa, pórek a samozřejmě cibule. - Čím placičky dochutit?
Placičky se sýrem můžeme ochutit bylinkami, jako je pažitka, petržel, tymián, oregano nebo bazalka, a také kořením. Hodí se mletý pepř, paprika, česnek i muškátový oříšek.
Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…
Jak připravit sýrové placičky
Na 4 porce budete potřebovat: Na placičky: 400 g tvrdého sýra, 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžičku kypřicího prášku, čerstvé bylinky podle chuti (pažitku, libeček, petrželku), pepř, sůl, olej na smažení. K podávání: hořčici a cibuli.
Jak na to?
- Sýr najemno nastrouhejte, smíchejte ho s vejci, hořčicí, nasekanými bylinkami, kypřicím práškem, strouhankou, solí a pepřem.
- V pánvi nebo v lívanečníku rozehřejte olej. Do rozpáleného oleje vkládejte 1–2 lžíce těsta a rozetřete je do vyšší placičky.
- Pečte je pozvolna na středním stupni dozlatova z obou stran.
- Hotové placičky dejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Placičky potřete hořčicí a posypte cibulí. Jako příloha stačí pečivo.
Náš tip: Připravit si můžete také celerové placičky se sýrem podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více