Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové placičky krásně vypadají, nádherně voní a chutnají božsky.
Zdroj: Toprecepty.cz

Chystáte večírek, oslavu, pohoštění pro návštěvy, přepadl vás náhlý hlad nebo chuť na něco malého, slaného, voňavého a křupavého? Sýrové placičky jsou ideálním řešením ve všech případech. Příprava je snadná, jsou rychle hotové a neuvěřitelně variabilní. Poradíme, co do nich dát a čím je dochutit, abyste si pokaždé pochutnali.

Placičky se sýrem

Sýrové placičky patří mezi jednoduchá a oblíbená jídla, která zvládneme připravit z běžně dostupných surovin. Využíváme je jako rychlý oběd, teplou večeři i chuťovku k pivu či vínu. Chutnají výborně teplé i studené.

Jsou univerzální – mohou být pečené v troubě, smažené na pánvi nebo pečené na minimálním množství tuku v horkovzdušné fritéze. Základem bývá strouhaný sýr, vejce a mouka či strouhanka. Jejich chuť snadno proměníme přidáním bylinek, česneku, jemně nastrouhané zeleniny, ale i kuřecího masa či hub.

Čím vylepšit placičky se sýrem

Sýrové placičky jsou poměrně syté, protože kombinují bílkoviny a tuky ze sýra a vajec. Tučnost zmírní podávání s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Důležité je také množství tuku při přípravě, smažení je tučnější, můžeme je ale přichystat i v troubě.

  • Jaký sýr?
    Záleží také na tom, jaký sýr použijeme. Tvrdší druhy, jako eidam, gouda nebo čedar, se při pečení pěkně roztékají a propojí těsto. Podobně je to se sýry typu Niva nebo hermelín. Ty dodají výraznější chuť, ale je lepší je míchat s neutrálním sýrem, aby placičky nebyly příliš slané. Naopak sušší sýry typu parmazán tento efekt přímo nemají.
  • Jakou zeleninu?
    Ze zeleniny můžeme využít nastrouhanou kořenovou zeleninu, hodí se i květák či brokolice, cuketa, pórek a samozřejmě cibule.
  • Čím placičky dochutit?
    Placičky se sýrem můžeme ochutit bylinkami, jako je pažitka, petržel, tymián, oregano nebo bazalka, a také kořením. Hodí se mletý pepř, paprika, česnek i muškátový oříšek.

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak připravit sýrové placičky

Na 4 porce budete potřebovat: Na placičky: 400 g tvrdého sýra, 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžičku kypřicího prášku, čerstvé bylinky podle chuti (pažitku, libeček, petrželku), pepř, sůl, olej na smažení. K podávání: hořčici a cibuli.
Jak na to? 

  1. Sýr najemno nastrouhejte, smíchejte ho s vejci, hořčicí, nasekanými bylinkami, kypřicím práškem, strouhankou, solí a pepřem.
  2. V pánvi nebo v lívanečníku rozehřejte olej. Do rozpáleného oleje vkládejte 1–2 lžíce těsta a rozetřete je do vyšší placičky. 
  3. Pečte je pozvolna na středním stupni dozlatova z obou stran.
  4. Hotové placičky dejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Placičky potřete hořčicí a posypte cibulí. Jako příloha stačí pečivo.

Náš tip: Připravit si můžete také celerové placičky se sýrem podle našeho videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli