Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně po valašsku kombinuje měkké maso s lahodnou smetanovou omáčkou s žampiony a koprem.
Zdroj: Toprecepty.cz

Na horách bývala jídla prostá, ale poctivá a vydatná. Vepřová pečeně po valašsku na ně volně navazuje – spojuje maso, smetanu, houby a kopr do jemné omáčky s lehce kyselým tónem. Navíc jsou v ní šťavnaté žampiony místo obvyklejších hřibovitých hub. Připravit si ji tak můžete kdekoliv.

Moderní valašská kuchyně 

Na první pohled působí recept na vepřovou pečeni po valašsku jako klasika, která má své kořeny v lidové kuchyni. I Valašsko je ale region, kde se vařilo především skromně – z brambor, zelí, obilovin, luštěnin a mléčných výrobků. Maso se na stůl dostávalo spíš při slavnostech nebo po zabíjačce.

Dnešní varianta, kterou pro vás máme na závěr článku, s vepřovou kotletou a smetanovou omáčkou sice vychází z tradičního základu, ale obohacuje jej o suroviny, které dříve nebývaly běžné.

Hlavní ingrediencí je vepřové maso, které k valašské kuchyni historicky patří. Nejčastěji se používala tučnější část vepříka po domácí porážce – bok, plec nebo krkovice. Kotleta bez kosti představuje spíše modernější volbu, protože je libovější a lépe stravitelná. 

Další součástí receptu je zakysaná smetana. Mléčné výrobky tvořily na Valašsku základ jídelníčku, smetana se používala spíše do kyselých polévek nebo kaší. S rozmachem mlékárenství získala popularitu i zakysaná smetana, která omáčku zjemní i zahustí a postará se o hedvábně hladkou konzistenci.

Podobně i žampiony nejsou pro oblast typické – v původních valašských pokrmech by je nahrazovaly houby z místních lesů, nejčastěji sušené nebo naložené. Žampiony jsou však dnes dostupnější a zpravidla nevadí ani lidem, kteří lesní houby jinak nevyhledávají. 

Čerstvý kopr naopak k valašským jídlům patřil. Přidával se do omáček i polévek, aby získaly lehkou kyselost a nádhernou vůni. Stejně tak ocet a cukr, které se používají pro dochucení omáčky, odpovídají valašskému zvyku kombinovat výraznější a kyselé chutě.

Recept na vepřovou pečeni po valašsku se objevuje v různých variantách. Některé verze využívají místo zakysané smetany sladkou, jinde se maso podlévá vývarem nebo smetanou s přidáním cibule. Najdeme i úpravy, které nahrazují kopr petrželkou nebo přidávají trochu kysaného zelí.

Musí se žampiony loupat?

Vlastně nemusí. Žampionům z obchodu, které jsou mladé a v bezvadném stavu, loupat klobouček nemusíme. Případné nečistoty opatrně odstraníme nožíkem, nebo je setřeme hadříkem. Žampiony oloupeme jen v tom případě, že povrch nemůžeme snadno omýt vodou, je třeba lepkavý a podobně. Variantou je také to, že se jedná o starší houbu, která má pórovitější klobouk. Jinak houbu před zpracováním jen omyjeme.

Houba, které se odborně říká pečárka, sice roste i v lese, ale obvykle ji kupujeme v obchodech. Další snadnou možností, jak ji získat, je pěstování doma

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit vepřovou pečeni po valašsku

Na 4 porce potřebujete: 4 plátky vepřové kotlety (nejlépe bez kosti), 2 lžíce másla, 8 žampionů, 400 g zakysané smetany, 400 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky čerstvého kopru (může být i sterilovaný), ocet, cukr krystal, sůl a mletý pepř.
Jak na to? 

  1. Plátky kotlety osolte a opepřete. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. V tlakovém hrnci rozpusťte máslo a orestujte kotletu. Přidejte nakrájené žampiony. Pokud tlakový hrnec nemáte, použijte normální. 
  3. Maso s houbami zalijte asi 400 ml vody, hrnec uzavřete a vařte zhruba 20 minut, až maso změkne. V obyčejném hrnci bude vaření trvat déle, asi 1 hodinu. 
  4. Když je maso měkké, vyndejte ho a dejte stranou. Uchovávejte ho v teple (pod pokličkou nebo alobalem).
  5. Omáčku zahustěte mlékem s rozmíchanou moukou a dobře provařte, alespoň 10 minut. 
  6. V zakysané smetaně rozmíchejte 1—2 lžíce horké omáčky, zabráníte tak sražení omáčky. Pak ji vlijte do hrnce a pořádně promíchejte. 
  7. Pokud chcete, můžete omáčku rozmixovat dohladka, nebo v ní nechat plátky žampionů. 
  8. Nakonec přidejte kopr a hrnec odstavte. Můžete dochutit octem a cukrem.
  9. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Náš tip: Připravte si vepřovou pečeni po valašsku podle našeho videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli