Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlík naplněný vlašským salátem, specialita malého bistra v Potštejně, obletěl celou republiku. Populární salát totiž místní podnikatelé začali prodávat přímo v pečivu, aby se zákazníci mohli občerstvit jednou rukou, třeba na výletě nebo za volantem. Kvůli tomuto nápadu však musel vzniknout speciální rohlík, který jsme zkusili připravit i v naší redakci.

Místo párku salát

Když v Potštejně, obci nedaleko Rychnova nad Kněžnou, majitelé RE:Bistra vymýšleli, jak upoutat zákazníky a přilákat i turisty, kteří sem jezdí „ve velkém“, přišli na skvělý nápad. Vzali jednu z největších klasik studené kuchyně u nás – vlašský salát a nacpali ho do rohlíku. „Na rodinné poradě přišel manžel kolegyně s tím, že když jede v autě, uvítal by, kdyby si mohl dát salát s rohlíkem a přitom měl vše v jedné ruce,“ popisuje pro Toprecepty.cz Radek Hrdina, jeden ze šéfů malého bistra.

Kde vzít pečivo

Nápad byl na světě, ale přinesl jeden zásadní problém. Kde vzít rohlík, který bude vhodný, bude držet pohromadě, když se do něj dá salát, a nabídne pro něj také dostatek místa. „Bylo nám jasné, že pokud použijeme klasický rohlík ze supermarketu, tak by se rozpil a rozblemcal. Naštěstí máme v Potštejně šikovné podnikatelské podhoubí, tak jsme se dohodli s místní pekárnou, že nám připraví rohlík, který bude mít 100 g oproti tomu 40gramovému z obchodu,“ vypráví Radek.

„Chtěli jsme určitou délku i šířku, aby měl pěknou kůrku a uvnitř těsto, ne vzduch, jako mají ty kupované,“ dodává.   

Do stogramového rohlíku dávají v RE:Bistru stejnou hmotnost salátu, tedy také 100 g, někdy i víc, a to vše za rovných 39 Kč„Někdy tam je třeba i o 10, 20 gramů víc, je to ruční výroba, která probíhá přímo u nás v bistru,“ směje se Hrdina. „Rohlíky nejsou jeden jako druhý, ta díra se dělá ručně a pak se to ručně plní,“ vysvětluje. 

Podle jeho slov jde o hodně vydatnou sváču. „Někdy jsme si říkali, jestli bychom to neměli dělat trošku menší, protože třeba dámy mají občas problém to celé sníst,“ dodává.

Pořádný kus rohlíku

Speciální rohlík, který váží zmíněných 100 gramů, jen tak někde neseženete. Proto jsme se rozhodli, že ho upečeme také a rovnou si tak vyzkoušíme, jaké to je  připravit ho stejně jako v Potštejně. Náš recept je z pera renomované autorky mnoha úspěšných knih o pečení a spolupracovnice webu Toprecepty.cz Ivy Trhoňové.

Po několikerém kynutí těsta, do kterého jsme nezapomněli přidat med, a následném krátkém pečení jsme dosáhli výsledku, který nás potěšil. Vytvořili jsme totiž originální pečivo, které jsme si předsevzali a připravili si tak originální vlašský salát v „nadupaném“ rohlíku.

Rohlíky plněné vlašákem

Na přípravu netradičních rohlíků, určených k plnění, budete potřebovat: Na 

Jak na to?

Jak to vypadá v bistru, kde světu představili vlašák v rohlíku, zjistíte v naší fotogalerii:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli