Tradiční jablečný dezert æblekage jako od dánské babičky. Kombinace jablek a strouhanky chutná skvěle a zažene chmury
30. 10. 2025 Vaření
Receptů na jablečné koláče není nikdy dost. Tento je navíc až neskutečně jednoduchý na přípravu. Slavný dánský moučník æblekage vlastně ani není koláčem v pravém slova smyslu. Je spíš kombinací naší žemlovky a anglického crumblu. To ale nic nemění na tom, že chutná naprosto úžasně.
Nostalgický dánský koláč
Název æblekage možná působí až tajemně, kdybyste ho ale přeložili z dánštiny do češtiny, zjistili byste, že znamená prostě a jednoduše jablečný koláč. Pro Dány je ale tento koláč takřka posvátný. Je pro ně symbolem dětství, starých časů, vyvolává v nich pocit tepla domova a vzpomínky na babičku.
Je zkrátka sladkým ztělesněním hygge – životního stylu Dánů, jenž spočívá v tom, najít si radost v obyčejných věcech, vytvořit útulno a navodit si pohodu i v sychravých dnech třeba pomocí svíček, huňatých dek a nějaké sladké dobroty.
Mohlo by vás zajímat
Místo těsta strouhanka
Æblekage je je zkrátka takový nostalgický dezert. Dánové ho často spojují s rodinnými nedělními obědy, podzimem a také s různými svátky. Díky vůni skořice dokáže vylepšit náladu i v deštivých dnech, jichž bývá v Dánsku požehnaně.
Na æblekage je zajímavé hlavně to, že koláč neobsahuje žádné těsto. Místo něj se dává vrstva křupavé na másle osmažené strouhanky. Ta pak není na dně formy, ale zakrývá vrstvu podušených jablek. Vše pak završuje šlehačka, která celý dezert zjemní, dodá mu lehkost a spojí všechny chutě dohromady.
Vrstvený dezert
Šlehačka vytváří příjemný kontrast ke sladkokyselým jablkům a máslové, křupavé strouhance – dohromady vzniká dokonalá harmonie chutí i textur: měkké, křehké, voňavé a krémové v jednom.
V tradiční podobě se æblekage podává vychlazený, často ve skleněných miskách nebo pohárech, aby byly vrstvy vidět - jablka, křupavá strouhanka a nadýchaná šlehačka. Někdy se navrch přidávají rozdrobené sušenky, pražené mandle nebo nastrouhaná čokoláda. Na ozdobu lze využít i sušená jablíčka nebo opečené jablečné slupky.
Originální æblekage podle dánského receptu
Předností dánského jablečného koláče je, že je jeho příprava velmi jednoduchá. Nemusíte se dělat s těstem a nepotřebujete ani troubu. Stačí vám jen v hrnci na sporáku podusit jablka a na pánvi osmahnout strouhanku.
Tento koláč si zkrátka zamilujete stejně jako Dánové, proto neváhejte a určitě jej vyzkoušejte. Udělat si jej můžete třeba hned podle originálního dánského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 925 g (11–12 středně velkých) jablek, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 citron, 30 g másla a 50 g krystalového cukru (záleží na kyselosti jablek). Na strouhanku: 160 g strouhanky (pokud si ji chcete připravit sami, budete potřebovat 5–6 krajíců tvrdšího nebo opečeného chleba), 60 g másla, 3 lžíce krystalového cukru a špetku soli. Na dozdobení: 400 ml smetany ke šlehání, 2–3 lžíce cukru, případně mletou skořici na posypání.
- Jablka omyjte, oloupejte, vykrojte jádřince a jablka nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce, přidejte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, máslo a cukr. Vše promíchejte a jablka duste na mírném stupni doměkka, až se rozvaří téměř na kaši. Trvá to asi 35–45 minut. Pokud by se jablka připalovala, podlijte je trochou vody. Jablka rozmačkejte (pár kousků můžete nechat v celku), dejte do misky a nechte vychladit.
- Mezitím připravte strouhanku. Pokud ji děláte z chleba, nakrájejte jej na kousky a rozmixujte. Pak chléb dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 20 minut. Pak chleba rozmixujte ještě víc najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a strouhanku na něm osmahněte dozlatova společně s cukrem a špetkou soli. Nechte směs vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte společně s cukrem, dokud se netvoří měkké špičky. Připravte si skleněnou formu o rozměrech 28 × 18 cm (nebo skleněné pohárky) a na dno naneste jablečnou směs. Na ni rozprostřete strouhanku a nakonec vše zakryjte vrstvou šlehačky. Hotový dezert posypte zbylou strouhankou nebo skořicí. Dezert vložte do lednice a nechte ideálně do druhého dne vychladit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více