Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný „křupan“: Rychlý anglický dezert apple crisp voní skořicí a nejlepší je se šlehačkou
Zdroj: Wikimedia Commons, By jeffreyw - Flickr: Mmm... Apple Crisp with Whipped Cream, CC BY 2.0

Receptů na rychlé a na přípravu jednoduché moučníky není nikdy dost. Až vás zase jednou bude honit mlsná a na pečení nebude moc času, zkuste apple crisp. Tato jablečná verze crumblu je přímo dokonalý podzimní dezert. Přesně takový, který si vychutnáte nejlépe někde v teple u krbu.

Jablečná crisp nebo crumble?

Apple crisp je jedním z klasických britských dezertů, které anglické hospodyňky připravovaly hlavně v sezoně jablek už na počátku minulého století. V britských kuchařkách se objevuje již ve dvacátých letech minulého století. Postupně se ale do něj prosadily další druhy ovoce, takže dnes se dělá crisp i jahodový, s lesními plody, meruňkový nebo třeba broskvový

Usuzuje se, že jeho předchůdcem byl prý dezert nazývaný apple brown betty, který byl podle pramenů znám zřejmě již v 60. letech 19. století a byl prý dokonce oblíbeným moučníkem amerického prezidenta Ronalda Reagana a jeho manželky Nancy. 

Podklad není potřeba

Moučníky si jsou nápadně podobné, což platí i pro další dezerty crumble a cobbler. Pro všechny je totiž společné, že jde o zapečené ovoce posypané drobenkou nebo kousky sušenkového těsta (v případě cobbleru), které pak na ovoci vytvářejí křupavou vrstvu.

Všechny tyto dobroty se staly populárními hlavně v době druhé světové války, kdy byl potravin nedostatek, a navíc byly na příděl. A když nebylo možné upéct klasický koláč, vypomohly si hospodyňky touto jednodušší a levnější variantou, kdy spodní vrstva těsta chybí a zůstává jen ta křupavá nahoře. 

Ovesné vločky pro větší křupavost

Apple crisp se často s crumblem ztotožňuje, ale rozdíl mezi nimi přece jen je. Podle originálního receptu se totiž drobenka na crumble připravuje z cukru, másla a mouky.

Oproti tomu do drobenky na crisp se přidávají ještě ovesné vločky, což ji činí křupavější. Název dezertu by se tak dal přeložit do češtiny jako jablečný „křupan“. Křehká drobenková vrstva pak navíc vytváří skvělý kontrast k teplému ovoci vonícímu skořicí

Jablka a skořice - dokonalé spojení

I když se dá dezert dělat i s jinými druhy ovoce, jablka jsou v jeho případě klasika. Použít na něj můžete jakákoliv, ideální jsou ale Golden Delicious, Granny Smith nebo Pink Lady. Jablka můžete nechat se slupkou, jemnější však crisp bude, když je oloupete. Jablkům pak sluší dochucení skořicí, klidně ale můžete sáhnout i po jiných aromatických druzích koření, třeba po badyánu, kardamomu, hřebíčku nebo rovnou perníkovém koření.

Zkuste přidat i ořechy

Pokud jsou jablka dostatečně sladká, nemusíte ani přidávat cukr (ten stačí dát jen do drobenky) a získáte aspoň moučník, na němž si můžete pochutnávat bez výčitek. Ke kyselejším jablíčkům je vhodné cukr přidat.

Lepšího výsledku dosáhnete s třtinovým cukrem nebo panelou, které dodají moučníku lehce karamelový nádech. K jablkům se i dobře hodí javorový sirup. Drobenku navíc můžete vylepšit přidáním ořechů. K jablkům jsou nejvhodnější vlašské nebo pekanové.

Pravý anglický apple crisp

Chcete-li dezert úplně dovést k dokonalosti, naservírujte ho rovnou se smetanovou vanilkovou zmrzlinou, která se na moučníku krásně rozteče. Stejně dobře se na něj hodí i šlehačka. Vše pak můžete navíc ještě polít karamelovou polevou, která se s chutí zapečených jablek rovněž báječně snoubí. A jak tedy apple crisp připravíte?

Budete potřebovat: 8 středně velkých oloupaných jablek nakrájených na kousky, 100 g světlého nebo tmavého třtinového cukru, 31 g hladké mouky, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky soli. Na drobenku si připravte: 94 g hladké mouky, 150 g světlého nebo tmavého hnědého cukru, 1 lžičku mleté skořice, 8 lžic másla, studeného a nakrájeného na kousky a 85 g ovesných vloček. Na dokončení pak slaný karamel a vanilkovou zmrzlinu na ozdobu. 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o rozměrech 22x33 cm lehce vymažte máslem. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na náplň (nakrájená jablka, cukr, mouku, vanilku, skořici, muškátový oříšek a sůl), dobře promíchejte, aby se jablka důkladně obalila a a rozprostřete je do formy.
  2. Připravte si drobenku. Mouku, hnědý cukr a skořici promíchejte. Pak přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty vypracujte drobenku. Nakonec do ní vmíchejte ovesné vločky a směsí posypejte vrstvu jablek ve formě.
  3. Dezert vložte do formy a pečte 45 minut nebo dokud nezezlátne a ovocná šťáva na okrajích nebublá. Vyjměte z trouby, položte na mřížku a před podáváním nechte alespoň 5 minut vychladnout. Podávejte teplé, ozdobené zmrzlinovou či šlehačkou a přelité karamelem. 
  4. Máte-li malé zapékací formičky, rozdělte dezert už před pečením na jednotlivé porce. Servírování bude pak snazší. 

Náš tip: Jestli milujete rychlé jablečné moučníky, vyzkoušejte třeba tyto řezy s pudinkem podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Apple crisp
Wikipedia.org: Brown Betty (dessert)
Sallysbakingaddiction.com: Classic Apple Crisp Recipe


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více