Makový low carb koláč podle cukrářky Hanky: Díky marmeládě a tvarohu je šťavnatý a nepřiberete po něm ani deko
9. 11. 2025 Vaření
Pokud patříte do skupiny, která naprosto zbožňuje moučníky s makovou náplní, určitě si oblíbíte i tento od cukrářky Hanky z Poděbrad. Navíc si na něm můžete pochutnávat úplně bez výčitek. Je totiž bez sacharidů a bez lepku, avšak chutná úžasně.
Tradiční makové moučníky
Dezerty s mákem jsou nedílnou součástí české kuchyně a mák se řadí k tradičním ingrediencím využívaným hlavně při sladkém pečení. Dříve byl považován za symbol hojnosti a makové moučníky nechyběly při žádné sváteční příležitosti.
Již tehdy si jej lidé vážili pro jeho výživové vlastnosti, dnes jej hrdě označujeme za českou superpotravinu. Obsahuje vysoký podíl vápníku, hořčíku, železa a zinku, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Makové náplně se používaly a stále dávají do kynutých koláčů, buchet i závinů. Později si našly cestu i do modernějších dezertů a řezů, jako jsou třeba dnes oblíbené vláčné makovce nebo makové dorty.
Mohlo by vás zajímat
Mák místo mouky
V současnosti se mák dostal na výsluní i jako bezlepková alternativa mouky, takže jej s oblibou využívají celiaci i ti, kteří chtějí omezovat lepek ve stravě. Právě bezlepkový je i koláč, na nějž nám poskytla recept cukrářka Hanka z Poděbrad, která prodává dezerty pod značkou Low carb v srdci.
Jak již název napovídá, její moučníky jsou i nízkosacharidové, takže si je mohou klidně dopřát i ti, kteří drží low carb dietu nebo se snaží vyhýbat cukru.
Low carb moučníky od Hanky
Hančiny dezerty však zachutnají každému. Peče totiž úžasné dortíky, zákusky i cukroví, do nichž používá jen ořechové mouky a další kvalitní suroviny. Navíc její sladkosti vypadají přímo výstavně – jsou třeba zdobené jedlými kvítky.
Makový koláč podle jejího receptu je vynikající kombinací křehkého těsta a šťavnaté makové náplně vylepšené rybízem. „Do těsta přidávám navíc tvaroh, má tak lepší chuť a je příjemně vláčné,“ prozradila pro Toprecepty.cz Hanka a dodala, že pro lepší konzistenci a větší pevnost těsta do něj lze přidat i jednu lžíci psyllia.
Do náplně doporučuje kromě rybízu vmíchat i rybízovou zavařeninu. „Dodá celé náplni zajímavou štiplavost a pikantnost,“ říká Hanka a přidává ještě jednu radu: „Koláč nejlépe chutná vychlazený druhý den — chuť máku i rybízu se krásně rozleží.“
Jak na makový low carb koláč
Pokud byste chtěli Hančiny vynikající dezerty ochutnat, můžete si je objednat na jejích webových stránkách Lowcarbvsrdci.cz, vyzvednout u ní v okýnku v Poděbradech nebo koupit na některých akcích, které objíždí se svým foodtruckem.
A pokud byste si chtěli nějaký dezert vyzkoušet doma, můžete si upéct makový koláč podle jejího receptu. Ideální je dortová forma nebo koláčová forma s vyššími okraji. Pokud máte klasickou koláčovou formu, snižte množství ingrediencí na náplň na polovinu. Pokud byste nechtěli používat tvarohovou náplň, můžete upečený koláč dozdobit kysanou smetanou.
Budete potřebovat: Na těsto: 150 g mletých mandlí, 30 g kokosové mouky, 250 g měkkého tvarohu (vaničkového), 1 vejce, 40 g rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje), 2–3 lžíce erythritolu (nebo jiného sladidla), 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli, případně 1 lžíci psyllia pro extra pevné těsto. Na makovou náplň: 900 g máku, 1,2 l mléka, 8 vajec, 350 g erythritolu, 3 lžíce mleté skořice, nastrouhanou kůru ze 2 citronů, 400 g rybízu a 200 g rybízového džemu. Na tvarohovou náplň na ozdobu: 250 g tvarohu, 2 žloutky, citronovou šťávu a kůru a erythritol podle chuti.
Jak na to?
- Mák krátce povařte v mléce (asi 3 minuty), odstavte a nechte zchladnout.
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní/dolní ohřev). Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Nechte 10 minut odstát, aby kokosová mouka a psyllium nasákly tekutinu.
- Těsto vtlačte na dno i do okrajů vymazané formy a předpečte 10 minut.
- Do zchladlého máku vmíchejte sladidlo, skořici, citronovou kůru, džem a vejce. Nakonec do makové směsi vmíchejte polovinu rybízu.
- Na předpečený korpus rozetřete makovou směs, posypejte ji zbylým rybízem a lehce jej zatlačte do náplně.
- Tvaroh smíchejte se žloutky, citronovou šťávou a kůrou a sladidlem a tuto směs natřete do středu koláče.
- Pečte dalších 30–35 minut, dokud náplň neztuhne a okraje koláče lehce nezezlátnou.
- Hotový koláč nechte vychladnout, poté jej můžete posypat práškovým erythritolem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více