Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 165 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 125 min bez doby kynutí

165 min (40 min příprava + 125 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Psyllium má jistě nesporně výhod pro naše trávení. S vodou vytvoří gelovitou konzistenci, kterou tak přidáme do těsta na pečivo. Ať už rohlíky, bagetky či chleba, s tímto receptem můžete upéct, co vás napadne.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 297 kJ /
2 939 kcal
Bílkoviny61,73 g
Tuky143,83 g
Vláknina79,11 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 213 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy309,88 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mléka dáme cukr, zahřejeme, abychom v něm udrželi prst. Rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mezitím smícháme mouky s psylliem, přidáme kmín, sůl, vejce, olej a vodu. Zamícháme a přilijeme vzešlé kvasnice. Zaděláme, dobře propracujeme na válu, přidáme rozmačkané ořechy a dáme kynout. Mezitím připravíme formy a plechy, vymažeme je rozpuštěným ghí. Troubu zapneme na 180 °C. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na válu na dvě poloviny, jednu vrátíme do mísy, z druhé vyrobíme pečivo, viz obrázky. Necháme vykynout. Krok 4: Z těsta na chleba vytvoříme pěkný bochník, přendáme do ošatky nebo košíčku na pečivo, nahoře nařízneme křížek,nařízneme křížek, přikryjeme utěrkou a necháme ještě vykynout. Pak potřeme vodou a posypeme ořechy. Krok 5: Do trouby dáme péct nejprve bagetky, pak rohlíky a nakonec chleba. Po 40 minutách stáhneme teplotu na 170 °C a pečeme dál, dokud po poklepání nebude chleba dunět a kůrka nebude dokřupava.

TIP: 11 tipů, čím nahradit pečivo

Zveřejněno 10. 9. 2024 01:23

Poznámka autorky janky3

Psyllium obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny. Může pozitivně ovlivnit špatný cholesterol, hladinu cukru v těle, zdraví střev a vyprazdňování. Psyllium je lepší začít užívat v menším množství, aby se organismus měl čas přizpůsobit. Do vody se sirupem, do jogurtu, džusu...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W68Eo

Podobné recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W68Eo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
droždí, mléko, cukr, mouka žitná, psyllium, ořechy vlašské, kmín drcený, vejce, sůl, olej, ghee, voda

Přidat fotografie receptu